GrahamHansenOgHåvardNielsen
GrahamHansenOgHåvardNielsen

Håvard Nielsen og Caroline Graham Hansen er årets talenter

De har begge debutert på A-landslaget med scoring og bravur. Nå hedres Håvard Nielsen og Caroline Graham Hansen med «Årets Statoils Talentpris» for 2012.

– Dette betyr rett og slett veldig mye. Det viser at jeg har gjort mye riktig, sier Håvard Nielsen.

Sidekvinnen nikker
– Ja, det oppleves stort å få en slik pris. Jeg er veldig stolt, sier Caroline Graham Nilsen.

Begge prisvinnerne er født og oppvokst i Oslo. 19 år gamle Håvard i øst. To år yngre Caroline i vest. Noe fotballutdannelse i henholdsvis Oppsal og Vålerenga kontra Lyn og Stabæk indikerer.

Håvard Nielsen har i løpet av 2012 tatt steget fra Vålerenga og ut i det store fotball-Europa. Nærmere bestemt til Redbull Salzburg. Han debuterte for A-landslaget med scoring mot Ungarn, og var også, som kjent, en viktig bidragsyter i U21-guttas EM-bragd mot Frankrike.

LES OGSÅ: Her er alle talentpris-vinnerne

– Det har vært et fantastisk år, der scoringen i debuten på A-landslaget kanskje topper alt, sier Nielsen.

Graham Hansen på sin side regnes som det største talentet norsk kvinnefotball har sett. For uten å debutere med scoring og seks målgivende pasninger for A-landslaget mot Bulgaria, har hun vært toneangivende for sitt Stabæk i både cup- og seriespill.

– Jeg er strålende fornøyd med sesongen. Cupgullet, som ble sikret med 4-0-seier mot Røa, er kanskje det største, sier Graham Hansen.

Artikkelen fortsetter under bildet!

GrahamHansenOgHåvardNielsen
GrahamHansenOgHåvardNielsen

Statoils talentpris er et samarbeid mellom Norges Fotballforbund, TV 2 og Statoil. Gjennom sesongen har 14 unge fotballtalenter blitt hedret som månedens fotballtalent, og i tillegg har to spillere nå på slutten av sesongen altså blitt kåret til ”Årets unge spiller”.

– Statoils Talentpris handler om å løfte frem morgendagens fotballhelter, og gi dem en ekstra motivasjon til å fortsette den gode utviklingen, sier Marius Rosenberg Amundsen, sponsoransvarlig for Statoil.

LES OGSÅ: Denne mannen er Argentinas tredje beste idrettsutøver

Får 50 000 kroner hver
I likhet med månedsvinnerne, som har fått 50.000 kroner til å gi til en eller flere klubber som har betydd mye for deres egen utvikling, har årsvinnerne også fått det samme til disposisjon.

– Jeg har utviklet meg mest i Stabæk og de har æren for at jeg nå kan stå her som årets unge spiller. De får pengene, sier Graham Hansen.

Håvard Nielsen velger imidlertid å splitte sin sum.

– De to klubbene som har betydd mest for min utvikling er Oppsal og Vålerenga. Dermed velger jeg å gi halvparten til hver, sier han.

LES OGSÅ: Sjekk Messis nye superlønn

Juryens begrunnelse lyder som følger:
«Caroline Graham Hansen har hatt en flott utvikling i 2012, og har markert seg både på A-landslaget, J20-landslaget og klubblaget Stabæk.
17-åringen har svært gode individuelle og relasjonelle ferdigheter, og holder godt internasjonalt nivå. Det beviste hun ikke minst under J20-VM i Japan i høst, hvor hun ble norsk ”poengdronning” med to scoringer og fire målgivende pasninger. Graham Hansen høstet stor anerkjennelse under J20-VM, fordi hun våget å bruke sine ferdigheter mot topp internasjonal motstand. Hun er flink til å sette fart med ball og utfordre motstandere, og hun skaper gjennombrudd og sjanser. Videre er hun dyktig i kombinasjonsspillet, og en god avslutter.»

«Håvard Nielsen har fått sitt store gjennombrudd denne sesongen. Etter solide prestasjoner på G19-landslaget og Vålerenga ble han i sommer solgt til den østerrikske toppklubben Red Bull Salzburg, og der har fremgangen fortsatt. Han har blitt en viktig bidragsyter på U21-landslaget, som kvalifiserte seg til EM i Israel etter en sterk 5-3-seier over Frankrike der Nielsen scoret Norges andre mål. Dette har også ført til at landslagssjef Egil Olsen har fått øynene opp for 19-åringen, og Nielsen fikk sin A-landslagsdebut i privatlandskampen mot Ungarn 14. november hvor han også scoret og ble Norges yngste målscorer på A-landslaget på over 50 år. Håvard er en hardtarbeidende og ydmyk spiller med gode ferdigheter og fysikk, gjennombruddskraft og goalgetteregenskaper.»