TRENER ALTERNATIVT: Her varmes det opp med turn. (Foto: TV 2)
TRENER ALTERNATIVT: Her varmes det opp med turn. (Foto: TV 2)

Norges rikeste sponser fotball for rusmisbrukere

Tirsdag denne uken innkasserte Johan H. Andresen jr. en gevinst på 2,4 milliarder på ett aksjesalg. Onsdag fulgte han opp et annet av sine favorittprosjekter: Gatefotball for rusmisbrukere.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Fredrikstad Fotballklubb hadde ideen om å etablere et fotballag for noen av plankebyens aller mest utstøtte. De har en god støttespiller, en av Norges rikeste menn.

– Jeg har trukket meg ut av den operative ledelsen i Ferd-selskapet og gjort meg selv til styreleder. Da kan jeg bruke mer tid på noe jeg synes er morsommere enn ledermøter. For meg, min familie og for Ferd er dette en annen måte å skape verdier, kanskje en helt ny retning. Det er veldig givende og dedikasjonen til disse fotballspillende rusmisbrukerne er rørende, sier Johan H. Andresen jr. til TV 2.

Artikkelen fortsetter under bildet.

FLERE TRENINGER: De narkomane kan komme å trene tre ganger i uken.  (Foto: TV 2)
FLERE TRENINGER: De narkomane kan komme å trene tre ganger i uken. (Foto: TV 2)

Hentet fra gaten

Lignende opplegg er gjennomført med bra resultat blant annet i Fotballklubben Fulham, og Ildsjeler i FFK gikk rett og slett ut på gata og tilbød et treningsopplegg for de narkomane.

Men den både sportslig og økonomisk pressende fotballklubben trengte penger. Og det fikk de fra Andresens Ferd.

– Jeg hadde hørt om tilsvarende opplegg gjennom andre prosjekter vi er engasjert i innen sosialt entreprenørskap, så jeg visste att dette ville funke. Klart vi stilte opp. Og i forhold til hva vi bruker av penger på rusomsorg er dette peanøtter, sier han.

Artikkelen fortsetter under bildet.

SKYSS OG MAT: De narkomane får skyss til og fra trening og frokost.  (Foto: TV 2)
SKYSS OG MAT: De narkomane får skyss til og fra trening og frokost. (Foto: TV 2)

Skyss, mat og trening

De narkomane får skyss, frokost og fysisk aktivitet tre ganger i uken. Sist onsdag møtte ni stykker på trening. Litt flere enn vanlig. Og denne dagen varmet de opp med turn.

– Her er det mange både oppturer og nedturer, innrømmer lederen for prosjektet Arnie Johannessen.

Ingen får delta dersom de møter ruset. Men frokost får de hver gang, og de får være til stede, og de er velkommen neste gang.

Flere av deltakerne har klart å holde seg rusfrie i flere måneder, mens andre går på en smell.

Noen sprekker

– Det må man regne med. Vi trodde vi skulle redde verden, men i virkeligheten må vi jo innse at noen sprekker. Det er like leit for dem som for oss, men vi gir ikke opp. Dette er kommet for å bli. De pengene vi sparer på at bare en av disse spillerne får skikk på livet sitt er nok til å drive fem lag, sier Johannessen.

For rusmisbrukeren Magne er gatefotballen det beste som har skjedd.

– Dette er det jeg har å leve for, tre dager i uka. Nå har jeg klart å holde meg unna rus i flere måneder. Drømmen er å få en jobb. Og kanskje en plass på et bedriftslag eller noe, sier Magne.

Uten fotballterningen er han ikke i tvil om hva han hadde drevet med.

– Solgt og brukt stoff. Drevet dank. Gjort faenskap. Det slipper jeg nå.

Artikkelen fortsetter under bildet.

STOR GLEDE: For rusmisbrukeren Magne er gatefotballen det beste som har skjedd.  (Foto: TV 2)
STOR GLEDE: For rusmisbrukeren Magne er gatefotballen det beste som har skjedd. (Foto: TV 2)

Vil engasjere flere

Andresen og Norsk Toppfotball vil nå prøve å engasjere flere i lignende prosjekter.

– Jeg håper at alle klubbene i Tippeligaen og Adecco etablerer slike gatelag, sier han.

Han tror et slikt initiativ vil gi positive resultater også økonomisk for klubbene etter hvert.

– Fotballag trenger sponsorer, og sponsorene er ikke bare ute etter tabellposisjoner og å vise frem logoen. Det handler om verdier. Norske toppklubber kan på denne måten vise at de står for noe mer enn fotball i sine nærmiljøer. Det tror jeg sponsorene vil være interessert i å identifisere seg med, mener multimilliardæren.

Rikere enn Røkke

Andresen er ifølge skattelisten for 2011 Norges rikeste mann, målt i skattepliktig formue. Han er god for over 11 milliarder kroner, mer enn både Olav Thon og Kjell Inge Røkke.

Hans selskap Ferd eier eller kontrollerer selskaper med 15.000 ansatte.

Ferd er i dag et rendyrket industri og investeringsselskap, men opprinnelig var Andresen-formuen tuftet på eierskapet i Tiedemanns Tobaksfabrik. Han er femte generasjon Andresen som leder selskapet, sønn av Johan H. Andresen sr.

Artikkelen fortsetter bildet.

NORGES RIKESTE: Johan Henrik Andresen Jr. er ifølge skattelisten for 2011 Norges rikeste mann, målt i skattepliktig formue. Han er god for over 11 milliarder kroner. (Foto: TV 2)
NORGES RIKESTE: Johan Henrik Andresen Jr. er ifølge skattelisten for 2011 Norges rikeste mann, målt i skattepliktig formue. Han er god for over 11 milliarder kroner. (Foto: TV 2)

Avviser dårlig samvittighet

Selskapet støtter utvalgte organisasjoner, prosjekt og personer som arbeider for at særlig barn og unge skal kunne skape en bedre fremtid for både seg selv og samfunnet de lever i.

Johan Andresen jr. avviser at hans sosiale engasjement er et utslag av dårlig samvittighet.

– Hadde jeg skullet pleie dårlig samvittighet, er det mange andre ting jeg kunne brukt penger på. Jeg prøver å utnytte det vi er gode på, nemlig å foredle gode ideer og bidra med lederskap. Minst mulig penger og mest mulig effekt. Å gjøre en forskjell, som setter mennesker i stand til å utnytte det de er gode på og skape seg gode liv. Gjerne i et samarbeid med myndigheter og frivillige, avslutter Andresen.

Reportasjen om Johan Andresens møte med gatelaget i Fredrikstad ser du på Lørdagsmagasinet i TV 2 kl. 18.55.