RENSET MED PUMPE: Dennis Mason viser at han går hundre prosent god for kloakkvannet han har renset   ved å drikke det. (Foto: TV 2)
RENSET MED PUMPE: Dennis Mason viser at han går hundre prosent god for kloakkvannet han har renset ved å drikke det. (Foto: TV 2)

Her drikker Dennis kloakkvann han har renset med sykkelpumpe

Etter to års prøving og feiling har oppfinneren Dennis Mason laget et apparat som han håper skal gi rent vann til folk hvor som helst på kloden.

Oppfinnelsen til Mason trenger verken strøm, kjemikalier eller stråling for å fungere. For å vise at det virker drikker han renset kloakkvann.

– Det er ikke alltid utstyret trenger å være så avansert, jeg har bare brukt noen enkle deler. Det første apparatet var bare en vanlig sykkelpumpe, forklarer oppfinneren.

Han har laget flere prototyper på et apparat som renser vann hjemme i sykkelboden, og testet dem selv. Dennis Mason har hentet vannprøver fra alle tenkelige vannkilder, også flere kloakkrenseanlegg, og testutstyret har vært Petrifilm som han har lagt på badegulvet.

I høst fikk han testet apparatet for første gang på NIVAs laboratorium i Bergen. Der dyrket de opp en E.coli bakteriekultur som ble renset. Resultatene viste at 98,2 til 99,9 % av bakteriene ble fjernes av apparatet.

Vil bruke seg selv som prøvekanin

Når apparatet skal testes for andre gang følger vi Mason til Knappen kloakkrenseanlegg i Bergen. I kummer i bakken under oss flyter kloakkvann, som inneholder rester av urin, avføring, avløpsvann og ellers det meste som kan havne i kloakken. Her henter han opp kloakkprøver, men før prøvene tas opp, er tungmetaller og fosfor fjernet.

Mason planlegger å bevise at apparatet virker ved å bruke seg selv som prøvekanin og drikke vannet.

ÉN VANN, TAKK: Slik ser vannet ut før Dennis drikker det. - Det ser pent ut, men jeg skal love deg at det yrer av liv, sier han før han sender det igjennom sin renseoppfinnelse. (Foto: TV 2)
ÉN VANN, TAKK: Slik ser vannet ut før Dennis drikker det. - Det ser pent ut, men jeg skal love deg at det yrer av liv, sier han før han sender det igjennom sin renseoppfinnelse. (Foto: TV 2)

– Tenk på forskerne før i tiden, de brukte sprøyter på seg selv. Jeg gjør det samme. Jeg vil bevise at det virker. Hvis jeg, mot formodning, skulle DØ, så virker det ikke, ler han.

Kloakkprøvene helles i beholdere, som vi sammen tar med til laboratoriet for testing.

LES OGSÅ: Flytende søppel og kloakk bekymrer New York

Utviklingsland

Dennis Mason fikk først ideen etter at han hadde jobbet en stund med å utvikle systemer for å rense ballastvann. Med bakgrunn som sjømann og nordsjøarbeider har han vært opptatt av å finne gode løsninger på praktiske problemer.

Nå er han uføretrygdet bestefar selv, og en dag fikk et TV-program ham til å tenke på hvor urettferdig det var at ikke alle barn i verden skulle ha rent vann slik hans egne barnebarn har.

Håpet er at det enkle apparatet han har funnet opp kan gi rent vann til alle, hvor som helst i verden uten bruk av kjemikalier, stråling eller miljøskadelige materialer. Apparatet krever heller ikke strøm for å virke.

– Jeg har tenkt at jeg måtte lage noe som var så enkelt som mulig både å lage og bruke, sånn at det kan komme til nytte i utviklingsland, sier han.

– Det skal være en menneskerett å få bakteriefritt vann!

TEKNOLOGIEN: Renseapparatet har ingen kjemikalier eller elektrisitet, og har hentet mesteparten av teknologien fra en sykkelpumpe. (Foto: TV 2)
TEKNOLOGIEN: Renseapparatet har ingen kjemikalier eller elektrisitet, og har hentet mesteparten av teknologien fra en sykkelpumpe. (Foto: TV 2)

LES OGSÅ: Biltrafikken tar knekken på innsjøer

Har søkt patent

Etter å ha testet renseapparatet selv flere ganger, søkte Mason i sommer patent på løsningen han har kommet fram til. Prinsippet er at det forurensede vannet pumpes gjennom en masse, der bakterier og andre mikroorganismer fjernes.

Vi tar med kloakkprøvene vi hentet opp til NIVAs laboratorium i Bergen. Der står forsker Ole-Kristian Hess-Erga klar til å ta imot dem, slik at det kan dyrkes bakteriekulturer.

Hess-Erga har gjort analysene i forrige runde, og er spent på om prøvene fra kloakken vil gi like gode resultater.

– Jeg antar at det er høye bakteriekonsentrasjoner her. For at det skal være realistisk må vi fortynne så prøvene blir tilsvarende et forurenset drikkevann. Da blir resultatet mer realistisk.

Etter grundig rensing av apparatet helles kloakkvannet oppi, og klart vann kommer ut i andre enden. NIVA-forskeren står klar til å fordele ut vannprøvene på flate skåler der bakterieprøvene skal dyrkes.

Bånnski

Det er to dager igjen til resultatene blir klare, men Dennis er så sikker på sin egen oppfinnelse at han tar en drink.

– Skål for samfunnet! sier han og tar en slurk av sitt rensede vann.

Oppfinneren forsikrer at vannet smakte bra, og tilføyer leende at han har skrevet nytt testamente.

Når prøveresultatene er klare viser de at 98 prosent av bakteriene er borte etter første gjennomkjøring, og 96 prosent etter andre gangs testing. Innovasjon Norge har støttet prøvetakingen gjennom sin miljøteknologiordning, forteller seniorrådgiver Geir Haugum.

– Vannrensing og vann er en viktig ressurs, som bare blir viktigere og viktigere over hele verden. Det var viktig å få testet ut om dette hadde en virkning, sier han, men tilføyer at det er for tidlig å si noe om prosjektet kan vente mer støtte.

Dennis Mason er svært fornøyd med tallene, og nå vil han gjøre alt han kan for å videreutvikle produktet.

– Nå trenger jeg en god advokat, investorer og en bank som forstår hva jeg driver med. Jeg vil gjerne få dette ut i markedet, sier han.