SISTE RØYK: Hans Balint (49) tok sin siste sigarett mens Sporty programleder Hedda Kise var på besøk i april. (Foto: TV 2/)
SISTE RØYK: Hans Balint (49) tok sin siste sigarett mens Sporty programleder Hedda Kise var på besøk i april. (Foto: TV 2/)

60.000 skal kutte røyken – slik klarte Hans det

Røykfri etter nyttårsaften? Sjekk rådene, helsegevinstene og mytene som gjør at du lykkes!

Bli med i Sportyklubben!

Det er tid for å sette seg mål for det nye året og hos mange er ambisjonene høye. Rundt 60.000 nordmenn har som nyttårsforsett å kutte røyken. 25.000 har satt seg mål om å slutte å snuse.

Tallene stammer fra Statens institutt for rusmiddelforskning (SIRUS) som i fjor,sammen med IPSOS, undersøkte hvor mange nordmenn som hadde som forsett å slutte å røyke eller snuse på nyttårsaften.

Bare tre-fire prosent holder seg røykfrie i 12 måneder

Fem prosent av dagligrøykerne og ti prosent av av-og-til røykerne oppga at de hadde intensjoner om å slutte på nyttårsaften. 5 prosent av snusbrukerne rapporterte det samme.

AVLIVER MYTER: - Mange forestillinger verserer om hvilke framgangsmåter som er effektive for røykeslutt, men flere av dem kan være i strid med hva forskningen viser, sier forsker Karl Erik Lund ved statens institutt for rusmiddelforskning. (Foto: Scanpix/NTB scanpix)
AVLIVER MYTER: - Mange forestillinger verserer om hvilke framgangsmåter som er effektive for røykeslutt, men flere av dem kan være i strid med hva forskningen viser, sier forsker Karl Erik Lund ved statens institutt for rusmiddelforskning. (Foto: Scanpix/NTB scanpix)

– Hvert år gjør 250 000 personer, 25 prosent av røykerne, et forsøk på å slutte. Bare tre-fire prosent holder seg røykfrie i 12 måneder, forteller forskningsleder ved statens institutt for rusmiddelforskning, Karl Erik Lund.

Sluttet på dagen

I vår bestemte Hans Balint fra Tveita i Oslo seg for å ta grep om sin usunne livsstil. Kroppen hadde gradvis endret seg etter mange år med inaktivitet og 49-åringen ville snu utviklingen.

Planen hans var at han i løpet av ti uker med «Sporty: Gjør livet lettere!» skulle ta tak i det usunne kostholdet, den stillesittende livsstilen og deretter kutte røyken.

Men på helsesjekk i forkant av programserien fikk han klar beskjed fra legen om å kutte røyken så fort som mulig. Samme dag tok han siste trekk.

Se video i vinduet øverst!

LES OGSÅ: Tobakk og kaffekos farligere enn du tror

Lunger som en 70-åring

– Jeg tenkte jo å ta røyken sist i rekken over endringer som måtte gjøres. Men da jeg fikk beskjed fra legen om at jeg hadde lunger som en 70-åring var det ikke en vanskelig avgjørelse å ta, sier 49-åringen.

Balint sluttet kort og brutalt, det ble ikke tid til noen nedtrapping først. Han innrømmer i ettertid at han ikke visste om han ville klare å slutte da han stumpet røyken for siste gang i april.

Det er overraskende hvor lett det har gått.

– Det er overraskende hvor lett det har gått. Jeg har sluttet før også, men begynt igjen. Da skulle jeg feire en ny leilighet med en sigar og en sixpack øl, men det ble fort til flere. Ganske snart var det tilbake til røyken igjen.

– Denne gangen har jeg lykkes 100 prosent, sier Balint som nå har vært røykfri i åtte måneder.

Sporty2012_Hans02 (Foto: Håvard Solem/TV 2)
Sporty2012_Hans02 (Foto: Håvard Solem/TV 2)

LES OGSÅ: – Kampen mot tobakk må fortsette

– Ser freshere ut

For å dempe det verste suget etter sigaretter har Hans tygget nikotintyggegummi innimellom. Dette har det blitt mindre og mindre av etter hvert.

– Det første jeg merket etter at jeg sluttet var at maten smakte mye mer og mye bedre enn før. Det var ikke lengre nødvendig med masse dressing og saus, forteller Balint.

– Jeg merket også at huden ble glattere og fikk mer glød. Jeg ser nå mye friskere og freshere ut enn før. De blå øynene ser også friskere og blåere ut nå, sier oslomannen.

Og etter en stund uten sigaretter synes han også at lukten ble ubehagelig.

– Nå synes jeg at røyk lukter vondt. Ikke at jeg klager på dem som røyker, men det er ikke noe for meg lenger, sier han.

I tillegg til å lykkes med røykeslutt, fikk Hans gode resultater etter ti uker med «Sporty: Gjør livet lettere!». Han gikk ned seks kilo, reduserte kondisjonsalderen med 15 år og ble 22 centimeter smalere rundt midjen.

Se hvordan Hans Balint endret livsstil i «Sporty: Gjør livet lettere!» TV 2 søndag klokken 19.00.

LES OGSÅ: 10 myter om røykeslutt

Mange begynner igjen

Halvparten av dem som slutter å røyke er tilbake til gamel vaner etter en uke.

– For å øke avgangen er det nødvendig å motivere flere for å gjøre et forsøk på å slutte, i kombinasjon med å øke deres mestringsevne. Mange forestillinger verserer om hvilke fremgangsmåter som er effektive for røykeslutt, men flere av dem kan være i strid med hva forskningen viser, forteller Karl Erik Lund til TV 2 Sporty.

Ved å sammenholde nyere resultater fra forskningen om røykeavvenning med påstander i reklamen for nikotinlegemidlene og med utbredte oppfatninger blant røykere og praktikere innen røykeavvenning, har han satt opp 10 myter om røykeslutt.

Følg med på «Sporty: Gjør livet lettere!» på TV 2 søndag kl. 19.00.

På jakt etter treningsutstyr? Sjekk tilbudene i Sportybutikken!