Mustang vrak. (Foto: Faksimile fra eBay)
Mustang vrak. (Foto: Faksimile fra eBay)

Unik bilsamling ble funnet på et jorde

Topp 3: Dette er de mest leste klassiker-sakene på broom i 2012.

Enten de dukker opp på et jorde, i en låve – eller rett og slett i en garasje: Like moro er det uansett når gamle klassikere blir oppdaget og får muligheten til et nytt liv.

Det siste året har vi skrevet mange artikler om fenomenet som på amerikansk kalles "barn finds", på norsk "låvefunn".

Del med Facebook-vennene dine

Nummer 1: Unik bilsamling funnet på et jorde

Noen ganger er det vanskelig å skjønne at bilene virkelig har fått stå og forfalle i så mange år. Som i det som er den mest leste klassiker-saken på broom i 2012 – historien om de flere hundre eksemplarene av Ford Mustang som ble funnet på landsbygda i Colorado, USA:

Bilene hadde vært lagret ute i årevis og mange utenfor enhver redning og best egnet som delebiler. Flere var også kollisjonsskadet og noen har vært stablet oppå hverandre, mens atter andre skal være i noenlunde grei forfatning.

Detektivarbeid

Innimellom alle Mustangene var det også en del andre biler, med hovedvekt på eldre Pontiac GTO og Tempest.

Samlingen ble opprinnelig oppdaget da noen observante eBay-lesere så at flere vrak-Mustanger var til salgs fra én og samme eier. Verken han eller samlingen skal ha vært kjent blant Mustang-entusiastene. Dette pirret nysgjerrigheten såpass at de etter litt detektivarbeid klarte å spore opp hvor bilene var lagret – ute på et jorde.

Og dermed ble historien kjent til slutt.


Les hele artikkelen: Verdens største samling – funnet på et jorde


Nummer 2: Sjeldenhet selges etter snart 60 år i garasjen


Et ytterst lite knippe Cord-biler fant veien til Norge på 30-tallet, og noen meget få har kommet til som veteraner i senere år. Dette kan være din sjanse til å komme inn i en meget eksklusiv klubb. (Foto: eBay)
Et ytterst lite knippe Cord-biler fant veien til Norge på 30-tallet, og noen meget få har kommet til som veteraner i senere år. Dette kan være din sjanse til å komme inn i en meget eksklusiv klubb. (Foto: eBay)

Hvor ofte dukker det egentlig opp en bil som har stått 60 i garasjen?

Ikke ofte! Og her har vi også den lille "bonusfaktoren" at det dreier seg om en svært sjelden bil, en Cord 810 fra 1936.

Virkelig klassiker

Eieren kjøpte bilen som meget ung mann i 1952, og brukte den mens han gikk på skole. Etter et lite uhell et år eller to senere, som førte til at de særpregede forskjermene ble bulket, bestemte han seg for å pusse opp den da yngre enn 20 år gamle bilen – muligens fordi han forsto at bilen var sjelden nok til en dag å bli en virkelig klassiker.

Enken etter eieren, som nylig døde, skal ha opplyst at den pleietrengende bilen var parkert på ”hedersplassen” i garasjen og var i ferd med å demonteres for restaurering allerede da hun giftet seg med eieren i 1954. Og selv om planene stadig var der, kom arbeidet aldri i gang igjen.

Få igjen

Men hovedplassen i garasjen har den forsiktig nedplukkede klassikeren hatt helt til i dag. Med 29.000 miles på meteret, helt, om enn sprukket skinninteriør og sakte gnagende laminatslipp på rutene, har den stått tørt og godt og ventet på bedre tider i nesten 60 år.

Kun 1.629 eksemplarer skal ha blitt bygget av 810-modellen. Nå er det få igjen – men dette eksemplaret kommer helt sikkert tilbake i sin fordums prakt når den nye eieren bare får restaurert "litt".

Les hele artikkelen: Sjeldenhet selges etter snart 60 år i garasjen

Nummer 3: Slik sto den i 32 år

Denne dama fikk VW Bobla av sin far for 50 år siden. Nå selger hun sin øyensten.   (Foto: eBay)
Denne dama fikk VW Bobla av sin far for 50 år siden. Nå selger hun sin øyensten. (Foto: eBay)

Nei, en klassiker trenger slett ikke være verken sjelden eller eksklusiv. Det holder at det er bil breddfull av sjarm. Her lot vi oss sjarmere – ikke bare av denne VW Bobla – men også av historien bak.

I det herrens år 1962 hadde damen på bildet over, fra Las Vegas, Nevada fullført college. I gave av sin far fikk hun en splitter nye VW Boble.

Parkert i 1980

En bil hun tydeligvis ble glad i og som tjente henne trofast gjennom ungdomstid, med venninner og siden som voksen og med familie, helt fram til hun parkerte den for godt i garasjen i 1980. Altså for 32 år siden. Der har den stått siden.

Så, i år, bestemte hun seg for å selge sin øyensten, og la den ut på den amerikanske auksjons-nettsiden eBay. Men den driftige damen ville jo ikke skilles fra ungdomsbilen sin som et garasjevrak.

Del med Facebook-vennene dine

Formidabel forvandling

Så her ble det pumpet luft i flate hjul, det ble blåst liv i en luftavkjølt 1200 kubikks motor på 34 hestekrefter og ikke minst ble bøtte svamp og bilsjampo hentet fram og brukt! Forvandlingen på to dager (Bildene er tatt henholdsvis 21 og 23 juli i år) er ganske formidabel!

Her har du stigtrinnene med den brede kromlisten, du har det emaljerte Wolfsburg-merket i fronten og de gammeldagse runde hjulkapslene og selvfølgelig – siden vi befinner oss på den siden av Atlanteren – både USA-bøyler og helrøde baklys.

Les hele artikkelen: Slik sto Bobla i 32 år


Jo da - det er samme bil, to dager senere! Etter 32 års Tornerosesøvn er den igjen på hjula.... (Foto: eBay)
Jo da - det er samme bil, to dager senere! Etter 32 års Tornerosesøvn er den igjen på hjula.... (Foto: eBay)


LES OGSÅ: Denne er norsk - og ble reddet etter 49 år på et jorde