TERRORMÅL: Den tidligere norsk bosatte terroristen fikk trening for å seinere komme tilbake til Europa og bruke treningen sin. London har tidligere blitt utsatt for terroister.  (Foto: Diliff/Wikimedia Commons/TV 2)
TERRORMÅL: Den tidligere norsk bosatte terroristen fikk trening for å seinere komme tilbake til Europa og bruke treningen sin. London har tidligere blitt utsatt for terroister. (Foto: Diliff/Wikimedia Commons/TV 2)

«Norsk» al-Qaida–medlem skulle utføre terror i Europa

Bombemakeren fra al-Qaida, som i flere år har bodd i Norge, har hatt nær kontakt med flere beryktede terrorister.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

E-poster TV 2 har fått tilgang til viser at al-Qaida ville at mannen som går under dekknavnet Ikrimah Al Muhajir skulle trenes opp til å gjennomføre terrorangrep i Europa.

I 1998 rystet al-Qaida for første gang verden. Med få minutters mellomrom ble USAs ambassader i Kenya og Tanzania angrepet. Over 200 mennesker ble drept. Den kenyanske terroristen Saleh Nabahan ble utpekt som en av de som sto bak angrepet.

– Husker du han som sprengte USAs ambassader i Nairobi og Dar-es-Salaam? Han prøvde å skyte ned israelske passasjerfly med rakett, Han heter Nabhan, sier danske Morten Storm til TV 2.

Terroristene snakket norsk sammen

Den tidligere islamisten Morten Storm forteller oss at terroristen Nabahan jobbet sammen med Ikrimah Al Muhajir, bombemakeren fra al-Qaida som i flere år bodde i Norge.

THE BEGINNING: The coordinated attack against the American embassy in Kenya and Tanzania was the first time al-Qaida and Saleh Nabahan got attention. (Foto: TV 2)
THE BEGINNING: The coordinated attack against the American embassy in Kenya and Tanzania was the first time al-Qaida and Saleh Nabahan got attention. (Foto: TV 2)

– Nabhan og Ikrimah var sammen, Han snakket norsk med meg. Jeg skulle gi ham ting som skulle gis til Nabhan, sier Storm.

LES OGSÅ: Al-Qaida-bombemaker bodde i Norge

Søndag fortalte Morten Storm på TV 2 om sine møter med Ikrimah Al Muhajir. Da de to møttes arbeidet Storm som agent for dansk etterretning. Og bombemakeren hadde akkurat kommet til Kenya fra Norge.

– Hans bakgrunn og opprinnelse er somalisk, men han har norske papirer. Han har jeg møtt tre ganger i Kenya. sier Storm, som har møtt han tre ganger i Kenya.

SNAKKET NORSK: Den danske PET-agenten hevder at den norsk-bosatte terroristen snakket norsk med han, da de møttes.  (Foto: TV 2)
SNAKKET NORSK: Den danske PET-agenten hevder at den norsk-bosatte terroristen snakket norsk med han, da de møttes. (Foto: TV 2)

Under ett av møtene ber Ikrimah al-Muhajir Storm om å sette ham i kontakt med Al-Qaida-toppen Anwar Al Awlaki.

LES OGSÅ: – Slik hjalp jeg CIA med å finne al-Qaida-toppen

Etter å ha bodd i Jemen i flere år da han var islamist ble Morten Storm godt kjent med Awlaki, som da var en av de mest beryktete lederne i Al-Qaida.

Kom i direkte kontakt med terrortopp

All kommunikasjon mellom de tre går via et velkjent krypteringsprogram Al-Qaida bruker.

I meldingene TV 2 har fått tilgang til omtales Al-Qaida toppen Anwar Al Awlaki med dekknavnet Hook.

Og det kommer tydelig frem at Ikrimah Al Muhajir, mannen som bodde i Norge, kom i direkte kontakt med terrortoppen. al-Awlaki ble forøvrig drept av en amerikansk drone i september 2011.

MELDING: Dette er en av meldingene som ble sendt på det krypterte nettverket, som omhandler den norsk-bosatte terroristen.  (Foto: TV 2)
MELDING: Dette er en av meldingene som ble sendt på det krypterte nettverket, som omhandler den norsk-bosatte terroristen. (Foto: TV 2)

Storm har gitt det danske politiets etterretningstjeneste, PET, tilgang til all Informasjon han har.

LES OGSÅ: CIA ga dansk agent milliondusør for terrorist-bryllup

TV 2 vet at kontaktnettverket og kunnskapen til bombemakeren Ikrimah Al Muhajir skaper bekymring hos etterretningstjenester i flere land.

– Jeg har sett bilder fra Norge som den norske etterretnings-tjenesten har gitt til PET, den danske etterretningstjenesten, hevder Storm.

Terrortreningen bekymrer PST

Politiets sikkerhetstjeneste vil ikke kommentere saken om Ikrimah al Muhajir, men at personer har reist fra Norge og sluttet seg til terrorgrupper i Afrika bekrefter de.

– Det er en bekymring, i likhet med at personer reiser til andre konfliktområder og knytter seg til terrorgrupper, får erfaring og kunnskap, sier Jon Fitje, som er leder for analyseavdelingen i PST til TV 2.

LES OGSÅ: Norsksomalier frifunnet for terrorfinansiering

– Men det vi er mest bekymret for er at de returnerer til Norge med den ballasten et slikt opphold vil gi, sier han.

BEKYMRET: - Det er en bekymring, i likhet med at personer reiser til andre konfliktområder og knytter seg til terrorgrupper, får erfaring og kunnskap, sier Jon Fitje, som er leder for analyseavdelingen i PST til TV 2. 
 (Foto: TV 2)
BEKYMRET: - Det er en bekymring, i likhet med at personer reiser til andre konfliktområder og knytter seg til terrorgrupper, får erfaring og kunnskap, sier Jon Fitje, som er leder for analyseavdelingen i PST til TV 2. (Foto: TV 2)