FERDIG: Rune Øygard valgte mandag å trekke seg fra vervet som ordfører i Vågå etter at han ble funnet skyldig i overgrep mot en mindreårig jente. (Foto: Olav T. Hustad Vold/TV 2)
FERDIG: Rune Øygard valgte mandag å trekke seg fra vervet som ordfører i Vågå etter at han ble funnet skyldig i overgrep mot en mindreårig jente. (Foto: Olav T. Hustad Vold/TV 2)

Rune Øygard trekker seg som ordfører

Rune Øygard går av som ordfører i Vågå etter at han ble dømt til fire års fengsel for seksuelle overgrep, opplyser hans forsvarer.

– Rune Øygard trekker seg som ordfører med umiddelbar virkning, sier hans forsvarer Mette Yvonne Larsen til et samlet pressekorps utenfor Nord-Gudbrandsdal tingrett på Lillehammer like før klokken halv to mandag.

Beslutningen offentliggjøres bare timer etter at den mangårige Ap-ordføreren i Vågå kommune ble dømt til fire års fengsel for gjentatte overgrep mot en mindreårig jente i alderen 13-15 år.

Både Arbeiderpartiet sentralt, fylkeslaget i Oppland og lokallaget i Vågå har siden de mye omtalte Skype-meldingene kom for dagen i oktober vært tydelige på at Øygard burde gå av som ordfører, uansett utfall av rettssaken.

LES OGSÅ: Ap: – Trekk deg som ordfører

– Har blitt oppfordret til å bli sittende

Øygard selv har imidlertid valgt å tviholde på ordførerkjedet.

Først søndag kveld kunne TV 2 melde at han omsider hadde bestemt seg for å gå av dersom utfallet av domsavsigelsen mandag ble at retten fant ham skyldig.

LES OGSÅ: Øygard trekker seg dersom han blir dømt

– Han har valgt å trekke seg av hensyn til lokalsamfunnet i Vågå. Det er mange som har oppfordret ham til å bli sittende, men han velger å fratre både av hensyn til samfunnet og av hensyn til seg selv, når han nå skal forberede en ankesak, sier hans forsvarer Mette Yvonne Larsen.

Anket på stedet

Rune Øygard valgte å anke både skyldspørsmålet og straffeutmålingen på stedet da dommen mot ham var ferdig lest opp tidlig mandag ettermiddag. Gjennom sin forsvarer uttalte han kort tid etter retten var hevet at han var overrasket over dommen.

Ankesaken ble umiddelbart berammet, og skal opp i lagmannsretten i april neste år.

Ap-politikeren har tidligere sagt til TV 2 at han er beredt til å anke overgrepssaken gjennom alle rettsinstanser helt til menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg for å bevise sin uskyld.

LES OGSÅ: Rune Øygard vil gå til menneskerettsdomstolen

Lokallaget holder krisemøte

Beslutningen om å trekke seg som ordfører er likefullt tatt. Nå varsler Mette Yvonne Larsen at Øygard vil levere en formell avskjedssøknad til kommunestyret i Vågå.

– Han er valgt til kommunestyret og vil gi en begrunnelse til kommunestyret på hvorfor han fratrer. Han har i dag bare bedt meg gi en kort meddelelse om at han trekker seg som ordfører med øyeblikkelig virkning, sier Larsen.

Vågå Arbeiderparti, som er det største partiet i kommunestyret, har varslet at de vil avholde et møte mandag kveld for å bli enige om hvordan de forholder seg til at deres egen ordfører nå har trukket seg.

Fungerende ordfører i Vågå er Iselin Jonassen (Ap). Hun sa til TV 2 mandag at hun opplever at bygdefolket i Vågå er redde for å uttale seg om overgrepssaken.

Stoltenberg tilfreds

Statsminister og Arbeiderparti-leder Jens Stoltenberg sier det er i «tråd med rådet fra partiet» at Rune Øygard trekker seg som ordfører i Vågå etter at han mandag ble dømt for alvorlige overgrep.

– Det er en alvorlig og enstemmig dom som understreker alvoret i denne saken. Samtidig er ikke dommen rettskraftig, så derfor vil det være galt av meg å kommentere innholdet eller enkeltheter i den, sa statsministeren da han møtte pressen på Løvebakken på vei inn til Stortingets julelunsj.

LES OGSÅ: Øygard skuffet over hvordan Ap-ledelsen har behandlet ham

Få timer tidligere ble Rune Øygard dømt til fire års fengsel for en rekke seksuelle overgrep mot en jente som var så vidt under 14 år gammel da overgrepene startet.

Stoltenberg ble selv trukket inn i saken, ettersom Øygard ved minst én anledning skal ha hatt med seg jenta der statsministeren var til stede. Han slapp imidlertid å møte som vitne i rettssaken og har aldri ønsket å kommentar hans personlige kobling til saken.

– Vi lever heldigvis i et land der det ikke er politikere som dømmer. Da er det viktig at jeg som statsminister ikke uttaler meg på en måte som kan oppfattes som at jeg går inn i saken.

Men selv om han ikke vil kommentere dommen i seg selv, sier Stoltenberg at Øygards oppførsel uten tvil er et tillitsbrudd overfor velgerne og partiet.