LETT IRRITABEL: For å unngå å komme i en situasjon der du føler at blodsukkeret er på bånn bør du holde deg til sportylegens kostholdsråd. (Foto: Illustrasjonsfoto/Colourbox/)
LETT IRRITABEL: For å unngå å komme i en situasjon der du føler at blodsukkeret er på bånn bør du holde deg til sportylegens kostholdsråd. (Foto: Illustrasjonsfoto/Colourbox/)

Lavt blodsukker? Spis deg blid

Blodsukker og humørsvingninger: Hva er fakta og hva er myter?

Bli med i Sportyklubben!

Du har sikkert merket det, du også: Uro, skjelving, svimmelhet, svette, rask puls, hjertebank, humørsvingninger og sult.

Du kan ha hodepine og konsentrasjonsvansker. Kan hende er du også forvirret og aggressiv. Mye tyder på at du har lavt blodsukker, også kalt hypoglykemi.

Aina Emaus - Ekspert
Aina Emaus - Ekspert

Slik spiser du riktig

For å unngå å komme i en situasjon der du føler at blodsukkeret er på bånn bør du holde deg til vanlige kostholdsråd.

– Et regelmessig måltidsmønster med et variert kosthold bestående av langsomme karbohydrater/ fiber, proteiner og fett i en god kombinasjon, er gunstig for å oppnå en god blodsukkerkontroll, sier lege og sportyekspert Aina Emaus, som er tilknyttet Stamina HOT.

Har man fått konstatert reaktiv hypoglykemi er den viktigste behandlingen endring av kostvanene.

Kosten bør være rik på sammensatte karbohydrater (f.eks. pasta, poteter, ris) og bestå av små og hyppige måltider tre hovedmåltider og tre mellommåltider) for å unngå de store svingninger i utskillelsen av insulin fra bukspyttkjertelen.

Lavt blodsukker og humørsvingninger

Blodsukkerverdier under fire millimol per liter (mmol/l) kalles lavt blodsukker, eller hypoglykemi.

Hos personer som ikke har diabetes er det veldig sjelden at man måler så lave verdier, men det er individuelle forskjeller. Hos friske personer fungerer systemet med insulin veldig godt, og blodsukkeret holder seg relativt stabilt.

LES OGSÅ: Slik bruker du lavkarbo riktig

Myter om diabetes

Ifølge Diabetesforbundet finnes det en lang rekke myter og feiloppfatninger om diabetes:

* Smittsomt: Verken diabetes type 1 eller diabetes type 2 er smittsomme sykdommer på noe som helst vis.

* Videreutvikler seg: Diabetes type 1 og diabetes type 2 er to forskjellige sykdommer, og den ene kan ikke utvikle seg til den andre.

* Du kan kureres: Du kan bli kvitt symptomene på diabetes type 2, men ikke sykdommen i seg selv.

* Du kan dø: I Norge er diabetes type 1 langt fra en så farlig sykdom at det er riktig å si at du kan dø av den.

* Din egen skyld: Dette er en seiglivet og sårende myte som ikke minst mange med diabetes type 2 møter. Nyere forskning viser at arv spiller en vesentlig rolle for å utvikle diabetes type 2 – du må med andre ord være genetisk disponert.

* Du spiser for mye sukker: Diabetes ble tidligere kalt sukkersyke, og denne misvisende betegnelsen henger fortsatt igjen – også blant leger. Men det er ikke sukkeret i seg selv som utløser sykdommen.

Noen mer sårbare

Blodsukkeret måles ved å analysere en bloddråpe etter et stikk i fingeren, eller en vanlig blodprøve. Veldig få av dem som oppsøker lege, og som mener de har symptomer på lavt blodsukker, viser seg i virkeligheten å ha dette.

– Likevel er det mange av oss som kjenner seg selv eller andre igjen, og vet at humøret blir dårligere og irritasjonen kommer lettere når det er en stund siden vi har spist. Da kan man gjerne få spørsmål som «har du kanskje litt lavt blodsukker nå?», og det hjelper sjelden, sier Aina Emaus til TV 2 Sporty.

Denne tilstanden beskrives gjerne med symptomer som humørsvingninger, tretthet, grettenhet og søtsug.

– Det er store individuelle forskjeller i hvordan folk reagerer. Noen virker mer påvirkbare enn andre. Årsaken til at noen kan få slike symptomer når man blir sulten er at blodsukkeret faller og hormoner som blant annet regulerer appetitt i hjernen påvirkes, sier sportylegen.

LES OGSÅ: – Trening sunnere enn slanking

Stressfaktorer

Et komplekst system er med å balansere humøret og appetitten din – og påvirkninger av dette systemet kan resultere i humørsvingninger. Deler av dette systemet spiller også en rolle ved depresjon. I tillegg vil gjerne andre faktorer som personlighet, stress og sårbarhet spille inn på hvordan man reagerer på lavt blodsukker.

For de av oss som av og til kan merke symptomene på lavt blodsukker finnes det altså en mulig forklaring.

Følg med på «Sporty: Gjør livet lettere!» på TV 2 søndag kl. 19.00.

På jakt etter treningsutstyr? Sjekk tilbudene i Sportybutikken!