FØLGER MED: Jon Borge Takle følger med på bakrommet, og kommuniserer med vektere på XXL butikken på Lagunen i Bergen.
FØLGER MED: Jon Borge Takle følger med på bakrommet, og kommuniserer med vektere på XXL butikken på Lagunen i Bergen.

Stjeler julegaver for millioner

Desember er høytid for butikktyveri og nasking.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Hver dag i julemåneden forsvinner varer for flere millioner kroner.

Hovedorganisasjonen Virke anslår at av en total julehandel på 50 milliarder kroner, vil det stjeles fra norske butikker for opp mot 333 millioner kroner i desember.

LES OGSÅ: Butikktyver koster din familie 2000 kroner

Flere vinningskriminelle

–Trenden er at stadig flere utenlandske vinningskriminelle trekker til Norge, også i julemåneden. Tidligere har de pleid å ta ferie, men krisen i Syd-Europa legger nok et større trykk på Norge, sier Thor Martin Bjerke, sikkerhetsrådgiver i Virke.

TV 2 er med regionssjef Jon Borgen Takle til XXL-butikken på Lagunen i Bergen. Her brukes både sivile butikkdetektiver, vekter og avansert videoutstyr for å fange opp tyver.

Menn stjeler mest

– Våre statistikker viser blant annet at det er dobbelt så mange menn som stjeler sammenlignet med kvinner. Og flere personer i alderen 20-39 år blir tatt, forklarer Takle.

For butikksjef Thomas Brandsdal på XXL er desember en god salgsmåned, men han er oppgitt over mengden tyverier.

– Det er ressurskrevende og forebygge og avsløre butikktyver. Det koster tid og penger som vi helst skulle brukt på andre ting. Og særlig trist er det at en god del av tyvegodset havner under juletreet, sier Brandsdal til TV 2.

Se reportasje øverst i artikkelen.

2,4 milliarder forsvinner

I hele år vil verdier for rundt 2,4 milliarder kroner forsvinne fra butikkene. Takle forteller at mange av tyveriene skjer på impuls. Mens kriminelle planlegger godt og bruker avanserte metoder som blant annet slår ut alarmsystemene i butikkene.

Her ser vi en utenlandsk kvinne som fikk hjelp til å stappe to datamaskiner innenfor skjørtet, før paret spaserte ut av butikken.
Her ser vi en utenlandsk kvinne som fikk hjelp til å stappe to datamaskiner innenfor skjørtet, før paret spaserte ut av butikken.

– Metodene kan være enkle og avanserte. Alt fra folk som kommer med folierte norgespakker med fall-lemmer på, det kan være folierte sekker og bagger og vi har anholdt folk med «jammere» som slår ut alarmsystemene, forklarer Takle.

Statistikken og datamateriale fra Skan-kontroll viser at det er suverent mest elektrovarer og datautstyr som stjeles. Men mat, sportsutstyr og sminke er også populære artikler.

– Impulstyvene er de som trenger gaver som de kan gi til venner i julegaver, de driver gjerne ikke med dette til dagen, forklarer Takle.

Det er flest vanlige folk som stjeler, men de vinningskriminelle står bak de største summene. Ifølge Kripos er mobile vinningskriminelle er en høy trussel mot varehandelen.

De er ofte svært godt organiserte. De spaner, benytter avansert utstyr til å fjerne alarmer og slå ut alarmanlegget, og flere stykker jobber sammen for å distrahere betjening og se etter vektere.