Anbjorg-S-Haatun-680x383
Anbjorg-S-Haatun-680x383

NRK-profil avslører krefttilbakefall i avis

– Jeg gruer meg. Mest av alt er jeg redd for å bli satt ut av spill over lang tid. Til å bli satt ut av livet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Anbjørg Sætre Håtun fikk påvist brystkreft for første gang for seks år siden, og har siden vært veldig åpen om eget sykdomsbilde.

Den tidligere programlederen har også tidligere vært åpen om spontanabort.

Les også Opplevde dramatisk spontanabort

Tilbakefall

Nå har Håtun fått påvist tilbakefall av brystkreft, dette etter at hun opplevde nok en dramatisk spontanabort.

«Så to uker etter spontanaborten oppdager jeg det jeg overhodet ikke er forberedt på: En kul i brystet. Min første antagelse er at det er en brystbetennelse i kjølevannet av graviditeten. Men, det var ingen betennelse. Det var kreft. Tilbakefall. Nå er brystet borte og jeg vet at jeg aldri vil kunne bære frem barn» Det skriver Håtun i en kronikk i lørdagens utgave av Aftenposten.

Styrke, håp og kjærlighet

Forfatteren ønsker å være åpen om tilbakefallet fordi hun mener det å dele sine erfaringer gir andre styrke, håp og kjærlighet.

For fem uker siden fjernet hun sitt høyre bryst. For å bekjempe sykdommen skal forfatteren regelmessig få cellegift etter jul.

«Cellegiftbehandlingen etter jul vil bli tøff. Jeg gruer meg til å miste håret mitt. TIl kvalmen. Til å få kroppen full av gift.»

– Jeg vil ikke være syk

Håtun skriver at hun er redd for å bli satt ut av spill over lengre tid.

«Jeg gruer meg. Mest av alt er jeg redd for å bli satt ut av spill over lang tid. Til å bli satt ut av livet. Jeg kjenner at jeg ikke greier tanken på å måtte gå igjennom dette en gang til. Jeg vil ikke være syk. Jeg vil ikke gå igjennom en tøff behandling. Men jeg vet at jeg må» Skriver Håtun i dagens Aftenposten.

Hjertet mitt stoppet litt

Tidligere i år ga hun ut boken «God Bedring! 10 bud for hvordan du har det best mulig i møte med sykdom».

I boken beskriver Håtun hvordan hun spontanaborterte for første gang etter å ha overvunnet kreften og fått livet på skinner.

«Det kjentes ut som jeg skulle ha mensen. Så jeg gikk på nettet og søkte på alt som kunne gi meg indisier på at dette ikke nødvendigvis var farlig»

Slik beskriver forfatteren den dramatiske opplevelsen i boken.

«Så ser jeg bare at det drypper blod på gulvet, og jeg får etter hvert mer og mer panikkfølelse. Etter hvert blødde jeg mye og da var det som om hjertet mitt stoppet litt» Fortsetter hun.