Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Staten vil nå kunne straffeforfølge ytringer i blogger og kommentarfelt på nett.

– Slik kan vi ikke ha det og derfor foreslår vi å kriminalisere trusler på nett, sier justisminister Grete Faremo til TV2 Nyhetene.

Mangler lovverk for nettrusler

Bakgrunnen er den såkalte «blogger-saken» hvor den såkalte ekstrembloggeren Eivind Berge i sommer oppfordret til politidrap i bloggen sin.

Saken gikk helt til Høyesterett, og de kom til at ytringene ikke var «offentlige» uttalelser, og dermed ikke kunne straffeforfølges.

Et flertall i Høyesteretts ankutvalg sa imidlertid at oppfordring til drap på polititjenestemenn på Internett helt klart var straffverdig.

LES OGSÅ: Blogger oppfordret til politidrap – politiet henlegger saken

Ekstreme tester loven

I går skrev tv2.no om at norske soldater i Afghanistan trues og hånes av blant annet Islamisten Arfan Bhatti.

I en melding gruppen Profetens Ummah har lagt ut på sin Facebook-vegg omtaler Bhatti de norske soldatene som «så redde og feige at de såvidt tør å komme ut av deres baser som er som et fengsel for dem».

Justispolitisk talsmann i Arbeiderpartiet, Jan Bøhler, mener uttalelsene bekrefter at det kommer stadig mer voldsekstreme uttalelser på nett.

LES OGSÅ: Siv Jensen: – Bhatti har ikke noe i Norge å gjøre

Støvete definisjon

Nå tar Regjeringen og justisminister Grete Faremo grep og vil ha slutt på at hatefulle ytringer og oppfordringer om vold, fritt kan publiseres på ulike nettsider uten konsekvenser for avsender.

Faremo foreslår blant annet i Stortinget fredag å utvide definisjonen av hva som er en «offentlig handling».

Dagens definisjon i straffeloven er fra 1902, og begrenser seg til ytringer i trykt skrift, som for eksempel aviser.

Trusler på nett er å anse som «offentlige» av den nye straffeloven som kom i 2005, men på grunn av problemer med politiets datasystemer, er loven ennå ikke trådt i kraft.