SKRINT I REKKENE: Det var relativt lite oppmøte  (Foto: Tor Gaute Syrstad/TV 2)
SKRINT I REKKENE: Det var relativt lite oppmøte (Foto: Tor Gaute Syrstad/TV 2)

Antiislamister demonstrerer i flerkulturelt nabolag i Oslo lørdag

Norwegian Defense League (NDL) skal sammen med den islamkritiske organisasjonen SIOE Norge demonstrere mot det de kaller islamisering av Norge.

For første gang skal den norske anti-islam-bevegelsen gjøre som English Defense League har gjort mange ganger før dem – demonstrere i bydeler der det bor mange innvandrere med muslimsk bakgrunn.

Norwegian Defense League er også med som arrangør, og flere utenlandske toppledere i bevegelsen står på listen over appellanter, melder NRK.

Lederen for Stop Islamisation of Europe (SIOE), danske Anders Gravers Pedersen, er en av hovedaktørene som skal delta.

LES OGSÅ: Dette er de tolv viktigste aktørene i det anti-islamistiske nettverket

Anders Gravers Pedersen 220px (Foto: Simon Wedege Petersen/Wikimedia Commons)
Anders Gravers Pedersen 220px (Foto: Simon Wedege Petersen/Wikimedia Commons)

– Det er bare snakk om tid

Forsker Anders Ravik Jupskås ved Universitetet i Oslo mener demonstrasjonen kan gi næring til radikale grupper, som Profetens Ummah.

– Det er ikke utenkelig at dette kan føre til en viss tilstrømning også til de mer ekstreme islamistene, sier han.

Lederne av den norske avdelingen for Stopp Islamiseringen av Europa (SIOE), Kjersti Margrethe Gilje og Merete Hodne fra Sandnes i Rogaland, har viet sitt liv til å bekjempe islam gjennom foreningen. Alternativet er borgerkrig, hevder de.

– Det er bare snakk om tid, det. Det er ikke sikkert det kommer i løpet av de første ti-tjue årene, men det kommer før vi aner, sier Hodne.

LES OGSÅ: Ordførerkandidat var NDL-medlem

Ønsker å vekke opp moderate muslimer

Styremedlem Kjetil Kjønli i NDL sa til Klassekampen 3. desember at demonstrasjonen skal holdes i Klosterenga skulpturpark i Gamle Oslo.

Klosterenga skulpturpark er et kunstnerisk utformet rekreasjonsområde som hyller det flerkulturelle samfunnet. Gamle Oslo er blant de mest innvandrertette bydelene i hovedstaden og har fem moskeer.

– Årsaken til at vi vil demonstrere der, er at vi ønsker å vekke opp, ikke bare nordmenn, men også såkalte moderate muslimer, for å vise ekstremismen i deres egen religion, sa Kjønli.

LES OGSÅ: Ordførerkandidat i hemmelig lydopptak: Ville henrette regjeringsmedlem

NDL_talerstol_hoyde (Foto: Tor Gaute Syrstad/TV 2)
NDL_talerstol_hoyde (Foto: Tor Gaute Syrstad/TV 2)

– Folk må rive seg løs fra stolen

Rune Hauge (44) har siden april i år ledet Norwegian Defense League (NDL).

Han har lenge ivret for at NDL må gjøre som English Defense League pleier å gjøre, demonstrere i bydeler der det bor mange innvandrere med muslimsk bakgrunn.

– Jeg er ikke fornøyd før det er hundrevis eller tusenvis som demonstrerer. Vi vil ha det sånn som EDL har det. Folk må rive seg løs fra stolen og komme ut og demonstrere, sa Rune Hauge til TV 2 i juni.

– Hovedbudskapet er at folk må begynne å våkne. Islamiseringen øker fra uke til uke. Jo flere muslimer som kommer inn, jo flere krav kommer det, poengterte han.

LES OGSÅ: Antirasistisk Senter ønsker mer overvåking

Går med skuddsikker vest

Da NDL hadde demonstrasjon i Stavanger i juni var det kun 25 personer som hadde møtt opp for å høre Hauges tale,

– Hvor mange hørte på deg i dag?

– Du kan jo nesten telle dem selv. Det er for svakt av det norske folket.

– Jeg må gå med skuddsikker vest, og det er ikke uten grunn. Også en gjeng som står og brøler her. Det er fullt av muslimer som sprer hat. Det er ikke vi som hater, det er de andre som hater, sa Hauge.

– Er dere rasister?

– Nei.

– Jeg er aldri redd, mangler det genet. Når motdemonstrasjonen er ferdig vil det antakelig eksplodere her, ikke fra vår side, men fra de andre.

– Er dere Breiviks venner?

– Nei, overhodet ikke. De som forbinder oss med ham vet ikke hva vi og Sian står for. Den norske befolkningen støtter oss, men tør ikke stille opp. (TV 2©NTB)