STRIKK FOR LIVET: På Haydom Lutheran Hospital i Tanzania har  det kun i år blitt født 6000 barn. Mange av dem er født for tidlig, og  er avhengig av varme for å overleve. Strikkebidrag fra Norge skal nå være  med på å redde liv.
STRIKK FOR LIVET: På Haydom Lutheran Hospital i Tanzania har det kun i år blitt født 6000 barn. Mange av dem er født for tidlig, og er avhengig av varme for å overleve. Strikkebidrag fra Norge skal nå være med på å redde liv.

Fyller koffertene med knøttsmå strikkeplagg for å redde liv

Sykepleierne Rebekka og Karianne har engasjert hele Norge.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Over nyttår tar Rebekka Sørjord og Karianne Ulseth tre måneder permisjon fra jobben som sykepleiere på Ullevål, og reiser til Tanzania med sekken full av knøttsmå strikkeplagg.

Klærne skal gis til premature barn, for å redde liv.

Enormt Facebook-engasjement

Prosjektet har fått navnet «Strikk for livet», og folk fra hele Norge har latt seg engasjere med strikkepinnene.

– Først ble vi spurt om å strikke kuvøser til de premature barna, for sykehuset kan ikke tilby moderne kuvøser. Siden det skortet litt på strikkeferdighetene, begynte vi å engasjere våre nærmeste venner og familie. Så la vi ut en forespørsel på Facebook fordi vi tenkte at noen av vennene våre der kanskje ville strikke. Vi hadde ikke forutsett at innlegget skulle bli delt over 5000 ganger, forteller Karianne.

Les også: Dette bør du tenke på før du drikker foran barna i julen

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Rebekka Sørjord og Karianne Ulseth er jentene bak prosjektet «Strikk for livet».

6000 fødsler i år

Nå har jentene mottatt flerfoldige strikkeplagg fra kjente og ukjente som vil være med å bidra.

– Vi har fått litt forskjellige størrelser, for noen av barna veier bare én kilo, mens vanlig fødselsvekt er to og en halv kilo. Så vi trenger strikk i forskjellige størrelser, tilføyer Rebekka.

Sykehuset som jentene skal besøke, Haydom Lutheran, rekker ut til over 1,9 millioner mennesker, og det er mange barn som blir født. Kun i år har det vært over 6000 fødsler der.

Les også: Babysvømming kan gi babyen din vannskrekk

– Vil redde liv

Ifølge jentene vil strikkeplagg fra kalde nord være med på å gjøre en enorm forskjell.

– Det kan absolutt være med på å redde liv til de små barna. Det er kaldt på sykehuset Haydom, det er nede på ti grader fordi det ligger så høyt. Og barna har ikke samme mulighet til å regulere temperaturen slik vi voksne har, så de er helt avhengige av å ha varme rundt seg. Når de i tillegg ikke har kuvøser, blir de ekstra avhengige av varme, sier Karianne.

Les også: Vinn selbuvotter hver dag i desember

Vant til at barn dør

Ofte er det slik at kvinner i blant annet Tanzania ikke vil knytte seg til barnet, fordi de er vant til at barn dør, og noen ganger dør også mor under fødselen. Dermed får babyene lite kroppskontakt og varme.

– De har ikke de samme mulighetene som vi har. Vi har høyteknologisk behandling for premature, men det er mangelvare der. Så de lever i en kultur der det er mer vanlig at nyfødte og særlig premature dør, opplyser Rebekka.

Har du lyst til å bidra?

Gå inn på prosjektets hjemmeside for mer info.

Bidrag til «Strikk for livet» kan også sendes til God morgen Norge: Postboks 2 Sentrum, 0101 Oslo.

NB! Merk pakken med «God morgen Norge».

Klærne som kommer inn til oss blir overlevert til «Strikk for livet»-jentene på julaftensendingen!