I SORG: Landslagsspiller og RBK spiller Tarik Elyounoussi er i sorg etter at han fikk melding om at en av hans beste venner (t.v) skal være drept i Syria. (Foto: Privat)
I SORG: Landslagsspiller og RBK spiller Tarik Elyounoussi er i sorg etter at han fikk melding om at en av hans beste venner (t.v) skal være drept i Syria. (Foto: Privat)

– Han orket ikke bare å se hva som skjedde på TV

Ifølge den antatt drepte nordmannens bror var 22-åringen i Syria for å hjelpe flyktninger.

Den 22 år gamle mannen fra Fredrikstad reiste til Syria for mindre enn en måned siden for å hjelpe til i borgerkrigen mellom opprørerne og regimet.

– Han var et stort menneske som ønsket det beste for alle. Han tenkte mer på andre enn på seg selv. Så han følte han måtte gjøre noe istedet for å bare være her og se på tv hva som skjedde. Han måtte være der, sier 22-åringens bror til TV 2 Nyhetene.

Les også: – Fredrikstad-mann skutt i Syria

Det er veldig tungt å miste en bror eller sønn. Men vi må være sterke og komme oss videre.

Humanitær hjelp

Ifølge broren deltok ikke 22-åringen i krigshandlinger.

– Nei, han befant seg i grenseområdet til Tyrkia, der de fleste flyktningene oppholder seg. Han hjalp dem med mat, drikke og klær. Uansett hadde det ikke spilt noen rolle for meg om han deltok i krigshandlinger eller ikke. Han var der for en god sak, sier broren.

Tirsdag ettermiddag kom telefonen familien i Norge hadde fryktet.

– De som er der nede og hjelper har en avtale seg i mellom om å kontakte familien dersom noe skjer. I går ble vi oppringt og fortalt at han hadde mistet livet, forteller han.

– Hjalp flyktninger

Nå er familien i dyp sorg.

– Det er veldig tungt å miste en bror eller sønn. Men vi må være sterke og komme oss videre. Alle skal dø en dag.

22-åringen reiste til Syria uten en klar plan. Han kjente ingen i landet og har heller ingen etnisk opprinnelse derfra. Men i det krigsherjede landet kom han i kontakt med andre som fikk ham med til grenseområdet.

– Han var sammen med en gjeng som hjelper de som trenger det. Grenseområdet skal være det tryggeste stedet og han var veldig bestemt på at dette ville han gjøre, sier broren, som forteller at familien har det veldig tøft nå.

En av mine venner ikke er blant oss og at vi er i sjokk og ikke vet hva som har skjedd!

De har fått mange støtteerklæringer og kondolanser fra venner av 22-åringen, deriblant Rosenborg-spiller Tarik Elyounoussi som var gode venner av mannen. Han skriver i en tekstmelding:

«En av mine venner ikke er blant oss og at vi er i sjokk og ikke vet hva som har skjedd! Mine tanker går til familien og de nærmeste. Vi er i sorg alle sammen! Mvh. Tarik».

Kan ikke bekrefte

Norske myndigheter sier at de har gjort hva de kan for å sjekke om en norsk statsborger er drept i Syria, men kan så langt verken bekrefte eller avkrefte opplysningene.

– Vi har sjekket saken etter beste evne i dag, men det er vanskelig å få etterrettelig informasjon ut fra Syria. Så langt har vi ikke fått noen savnet- eller bekymringsmelding fra pårørende om denne saken, kun henvendelser fra media, sier pressevakt Svein Michelsen i Utenriksdepartementet.

Ifølge UD er det begrenset hva de kan foreta seg så lenge det ikke har kommet en formell savnet- eller bekymringsmelding.

I oktober ble det meldt at en annen norsk borger skulle være drept i kamp i Syria, men han viste seg å være i live noen uker senere.