KAMPENS GIGANT: Anja Edin var sentral da hun scoret ni mål og var med på å sende Norge til semifinale i EM. (Foto: Larsen, Håkon Mosvold/NTB scanpix)
KAMPENS GIGANT: Anja Edin var sentral da hun scoret ni mål og var med på å sende Norge til semifinale i EM. (Foto: Larsen, Håkon Mosvold/NTB scanpix)

Norge til semifinale etter Edin-show

Skjøt svenskene i senk og sikret den niende strake semifinalen i et mesterskap. – Anja er i det lekne hjørnet i dag, sa Thorir Hergeirsson.

Norge-Sverige 28-25

Norge er klar for semifinale etter at Sverige ble slått 28-25 i Beograd tirsdag kveld. Etter en tøff start preget av feil i angrep og bom foran mål, skrudde de norske jentene opp tempoet i den andre omgangen.

Edin får skryt
Anført av en strålende Anja Edin, som scoret ni av Norges scoringer, endte det til slutt 28-25 i Kombank Arena. Dermed er Norge klare for sin niende strake semifinale i et mesterskap.

– Anja er i det lekne hjørnet i dag. Samtidig som hun i stor del av kampen spiller klokt, med is i magen. Hun har nesen mot mål. Det skal jeg få noen flere andre bakspillere til å titte litt på. Hun går korteste veien på mål. Det er lurt i håndball, skryter landslagssjef Thorir Hergeirsson.

TV 2 Play: Se hele intervjuet med Hergeirsson her!

Selv ville ikke Edin si så mye om sin egen prestasjon.

– Jeg hadde det kult. Jeg synes det var gøy, sier hun beskjedent.

Da er romvenninne Heidi Løke mer meddelsom.

– Hun er fantastisk. Hun har prestert så godt for Larvik i hele høst. Hun stuper på mål hele tiden. Hun har noen frekke innspill og noen frekke skudd. Hun er frekk den jenta der, smiler linjespilleren, og fortsetter:

– Anja er dronning i dag. Det var utrolig gøy å se.

TV 2 Play: Se intervju med Løke og Edin her!

Les også: Svenskene hyllet i pausen, men kollapsen ødela håpet om semifinale

Ny tung start for Norge
Norge scoret kampens første mål mot Sverige etter at Marit Malm Frafjord sikret sjumeter. Linn-Kristin Riegelhuth Koren banken enkelt inn ledelsen, men så begynte det å halte litt for de norske jentene.

Sverige scoret tre ganger før Karoline Dyhre Breivang pådro seg en tominutter for tøffe tak mot strekspiller Ulrika Åkren. Men det hindret ikke Ida Alstad, som i norsk undertall gikk høyt og banket ballen i nettet. Scoringen var Byåsen-spillerens 200. mål for det norske landslaget.

I etablert angrep fortsatte fortsatte Norge å slite med å få hull på den svenske forsvarsmuren. Kristine Lunde Borgersen bommet på et skudd mot en solid Cecilia Grubbström mellom stengene, mens Sabina Jacobsen og Linnea Torstenson klarte å dytte inn 6-3-ledelse til «söta syster».

– Fra det praktfulle i går, til en ny slitestart i dag, sa TV 2s kommentator Harald Bredeli etter drøyt 12 spilte minutter.

Playmaker Isabelle Gulldén leverte solide åpningsminutter for svenskene, mens Norge fortsatte å rote i angrep.

Les også: Montenegro hjalp Tyskland inn i semifinalekampen

Gulldén fortsatte å blomstre
Etter en timeout fra landslagssjef Thorir Hergeirsson kom byttet som snudde kampen mot Frankrike. Anja Edin erstattet Ida Alstad og fikk seg en tidlig scoring, men Sverige klarte likevel å holde koken oppe. Da kvarteret var passert ledet Sverige 9-4.

Sverige ledet på det meste med fem mål, men Norge klarte ikke å knappe nevneverdig inn på ledelsen. Gulldén banket inn sin femte scoring og sendte Sverige til 11-7-ledelse like etter at Edin hadde bommet på en stor sjanse for Norge.

Anført av Grubbström mellom stengene og en brennheit Gulldén hadde de norske jentene hendene fulle. Svenskenes playmaker både scoret og serverte som hun ville i den første omgangen.

– Det er Gulldéns lekegrind for øyeblikket, sa Bredeli.

– Hun er helt i en egen klasse på banen nå, fulgte TV 2s håndballekspert Bent Svele opp.

Les også: Snipp, snapp, snute for en av turneringsfavorittene

Bare to mål bak til pause
Amanda Kurtovic, som chatter med TV 2 Sportens lesere under mesterskapet, var ikke imponert over lagvenninnenes prestasjon i den første omgangen.

– Nok en dårlig start på kampen. Veldig hakkete, dårlig flyt og litt for mye rom mellom hverandre i forsvar!

Men det var ikke bare Norge som slurvet. Svenskene rotet bort ballen i gode posisjoner og superinnbytter Edin, som scoret fire mål i den første omgangen, var sentral mye av det Norge foretok seg.

Ida Alstad fikk muligheten fra straffemerket sekunder før pause, og trønderen beholdt roen. Svenskenes femmålsledelse hadde krympet og lagene gikk i garderoben på 14-12-ledelse til «söta syster».

Les også: Dette knuser stemningen i EM: – Hadde vært liv om det var sånn som dette

Torstenson med to kjappe
Sverige fortsatte å kjøre på etter hvilen og Linnea Torstenson klarte å finstille siktet. Med et tungt skudd banket hun inn to mål fra distanse, men Norge kjempet seg opp i ryggen på svenskene. Heidi Løke sørget for 15-16 da hun ble spilt fint fri og satte inn sitt fjerde for dagen.

Linn Gossé fikset sin første scoring for dagen fra venstrekanten, men Gulldén fortsatte å styre showet. I det påfølgende angrepet satte Viborg-spilleren inn sitt sjuende for dagen, før Grubbström skapte mer frustrasjon for de norske jentene med en strafferedning.

Edin fortsatte der hun slapp i den første omgangen. Larvik-spilleren satte først inn en straffescoring, før hun lurte hele forsvaret og knallet ballen i mål.

– Edin er «on fire», lød det fra TV 2s kommentatorpar.

– Er absolutt briljant i straffe, i skudd og i utspill, ropte Bredeli få strakser senere da Edin spilte Gossé fri på kanten.

Sulland og Edin i støtet
Nå var Norge virkelig i støtet. Katrine Lunde Haraldsen stod solid mellom stengene og sørget for at Heidi Løke kunne sette på turboen. Györ-spilleren fikk ballen og sendte Norge tilbake i ledelsen 20-19.

Les også: Anja Edin: – Jeg ble stoppet av politiet fordi jeg kjørte for sakte og vinglete

Linn Jørum Sulland fant også tilbake til målformen som har gjort hun til Norges toppscorer så langt i mesterskapet. Drøyt 13 minutt før full tid gikk hun høyt fra høyresiden og satte inn norsk tomålsledelse med et skudd via gulvet.

– Linn finner satsfoten og skuddarmen etter hvert. Det hjelper også, sier Hergeirsson.

Edin fortsatte å briljere i angrep da hun snurret enkelt rundt med en svensk forsvarer og satte inn 23-20 til Norge. Og nå hadde Sulland for alvor funnet frem skuddarmen. På mesterlig vis sendte hun i vei en suser som gikk forbi Grubbströms erstatter Maria Olsson i det svenske målet.

– Mål nummer 28. Herlighet så deilig!, ropte Bredeli da Sulland igjen sendte et prosektil inn i nettet ikke lenge etter.

Les også: Camilla Herrem om Twitter-kritikk: – Finn på noe annet enn å slenge drit

Edin til værs
For Norge profiterete på at Edin og Sulland virkelig kom i flyten. Edin banket inn nok en scoring og utvidet ledelsen til fire mål åtte minutt før slutt, før hun sendte TV 2s kommentatorer til himmels fem minutter før full tid. I luften på vei inn i sjumeteren tok Edin imot ballen og hamret den inn i nettet.

– Vi flyr, vi flyr dere. Vi er helt vektløse, ropte Bredeli.

– Anja Edin har vært strålende etter at hun kom inn sammen med Heidi Løke.

Sverige klarte ikke å hente inn den norske offensiven. Kampen endte dermed 28-25 og Norge er klare for semifinale i EM.

– Alltid deilig å slå svenskene!! skrev Kurtovic etter kampen.

Amanda Kurtovic chattet underveis i kampen mot Sverige: