Gaute Grøtta Grav var nær ved å bli bitt av verdens mest smertefulle insekt, Bullet Ant. (Foto: TV 2)
Gaute Grøtta Grav var nær ved å bli bitt av verdens mest smertefulle insekt, Bullet Ant. (Foto: TV 2)

Gaute nær bitt i pungen av verdens mest smertefulle insekt

Å bli bitt er som å gå over glødende kull med en rusten tretoms spiker i hælen.

Den sør-amerikanske mauren Bullet Ant regnes for å ha verdens vondeste stikk. Den har fått navnet sitt fordi de som har blitt stukket, sammenligner smerten den påfører med å bli skutt.

– Disse maurene har brodd, akkurat som stikkveps. Maurene utgjør en egen familie under broddvepsen, og de fleste hunner og arbeidere har muligheten til å stikke, forteller Lars Ove Hansen ved Naturhistorisk museum.

Det mest smertefulle stikket

Å bli bitt av en Bullet ant er som å bli skutt.
Å bli bitt av en Bullet ant er som å bli skutt.

Det finnes forskere som graderer insektstikk etter smerte. Den amerikanske entomologen Justin Schmidt, har i vitenskapens navn blitt stukket av 150 insektarter for å finne ut hvor smertefulle stikkene er i forhold til hverandre.

I 1984 publiserte han for første gang The Schmidt Pain Index hvor 78 insekter er systematisert i fire grupper etter hvor smertefulle stikkene er. Det er her følelsen av å bli stukket av Bullet ant beskrives.

Indeksen starter med kategori null for stikk som er helt ineffektive mot mennesker, mens de vondeste stikkene er plassert i kategori fire. Bullet Ant er det eneste krypet som er plassert i kategori fire pluss.

Helt vilt i Sør-Afrika

Vondt i 24 timer

Smerten av stikket fra en Bullet Ant varer i hele 24 timer, men selv om stikket er smertefullt er det ikke spesielt farlig.

– Her gjelder det samme som for stikk hos våre hjemlige arter – er du allergisk kan det være farlig, men for vanlige mennesker utgjør stikket mindre risiko så sant man ikke får mange stikk på en gang, sier Hansen.

Dette er Alaskas dyr

Se opp!

Skrekkmaurene lever i regnskogene i Sør- og Mellom-Amerika, og skulle man befinne seg i den delen av verden kan det være greit å se opp – Bullet Ant lager nemlig reir i tretoppene og kan komme fallende ned fra himmelen når man minst venter det.

Det er ikke bare den amerikanske forskeren bak smerteindeksen som oppsøker verdens mest smertefulle stikk. Satare-Mawé-stammen i Amazonas samler maur og bruker dem som manndomsprøve. Flere titalls maur blir vevd inn i hansker som de unge mennene må ha på seg i ti minutter. De blir stukket hundrevis av ganger, men kan ikke kalle seg krigere før ritualet er gjennomført 20 ganger.

Nær ved å bli bitt i pungen

I TV 2-programmet Villdyrlegen, reiser Silje og Gaute til Costa Rica. Landet har et rikt dyreliv og er hjem for over 500 000 forskjellige arter, noe som utgjør omtrent fire prosent av det biologiske mangfoldet som finnes på jorda, ifølge The National Biodiversity Institute of Costa Rica. Det totale artsmangfoldet i Costa Rica inkluderer hele 300 000 ulike typer insekter, og Bullet ants er en av dem.

Silje og Gaute var flere ganger nær ved å bli ofre for de fryktelige maurstikkene, men greide å børste av seg de 2,5 cm lange krypene i tide.

– Shit, det var nære. Den skulle inn å stikke nær ved pungen. Jeg merket det ikke en gang, sier Gaute Grøtta Grav.

– Ryggsvømmere vondest i Norge

Ingen norske insekter kan påføre oss smerte som er i nærheten av det de unge mennene fra Amazonas-stammen utsetter seg for.

– Stikk fra de vanligste vepseartene i Norge plasseres i kategori to. Der finner vi også honningbien, sier Hansen.

Schmidts smerteskala er kjent for å gi fargerike beskrivelser av smerten insektstikkene frambringer. Vepsestikk fra de vanligste artene vi har her til lands beskrives som «varmt og rykende». Stikket fra den noe større geithamsen, som også er å finne i Norge, plasseres i kategori to pluss og skal være «som et fresende fyrstikkhode satt mot huden».

Men for å finne Norges vondeste insektstikk må man bort fra vepsene.

– Ryggsvømmere representerer de vondeste stikkene i Norge. De er middelstore teger, og stikkene havner i kategori tre på Schmidts indeks, ifølge Hansen.

Slik beskriver de smerten insektet gir

Schmidts Pain Index inneholder 78 arter. Nedenfor er et lite utvalg av arter med forskerens beskrivelser av smertene som følger av å bli stukket.

Ildmaur: Smertekategori: 1,2

Schmidt sier: Mildt alarmerende. Som å gå over et raggteppe og strekke seg etter lysbryteren.

Den nord-amerikanske bald-faced hornet: Smertekategori: 2

Schmidt sier: Som å klemme hånden i en svingdør.

Den amerikanske red harvester ant: Smertekategori: 3

Schmidt sier: Noen bruker en drill for å grave ut din inngrodde tånegl.

Tarantula hawk: Smertekategori: 4

Schmidt sier: Blendende, hard, sjokkerende elektrisk. Hårføneren har falt ned i badekaret mens du bader.

Bullet Ant: Smertekategori: 4+

Schmidt sier: Som å gå over glødende kull med en rusten tretoms spiker i hælen.