ole (Foto: Scanpix)
ole (Foto: Scanpix)

Gjekstad: – Forskjellen er ikke så stor som mange gutter vil ha det til

– Det må være legitimt å sammenlikne dame- og herrehåndball, men da er det kanskje også på tide å ta debatten et steg videre.

Oslo (TV 2 Sporten): Det sier Larvik-trener Ole Gustav Gjekstad som har kommentert håndball-EM for TV 2 Sporten.

Debatten om nivået på mesterskapet og kvinnehåndball har herjet de siste dagene etter at landslagskeeper Ole Erevik skrev følgende på Twitter tidligere i uken:

«Mener d er meningsløst å forsøke å snakke opp damehåndball til mer enn det hva d er. Hvertfall når nivået er som i stenalderen».

Han sendte senere et brev til håndballjentene i Serbia for å forklare hva han mente med utspillet og understreker at det ikke var et forsøk på å sammenligne dame- og herrehåndball.

– Det må være legitimt å sammenlikne dame- og herrehåndball, men da er det kanskje også på tide å ta debatten et steg videre, sier Larvik-trener Ole Gustav Gjekstad.

Les også: Sendte brev til håndballjentene etter steinalderutspillet

Har trent damer og herrer
Han sier han ikke klarer å la seg hisse opp av Ereviks Twitter-melding og mener det er «både interessant og litt morsomt» at målvakten ytrer sine meninger om nivået på kvinnehåndballen.

– Foreløpig er arenaen dominert av synsende menn, som mener at damehåndball går tregt og at det tekniske nivået er lavt. Selv med godvilje og et sterkt forsøk på en objektiv vurdering, klarer jeg ikke se at forskjellen er så stor som mange gutter vil ha det til, sier Gjekstad.

Artikkelen fortsetter under bildet!

erevik

– Det er helt riktig at menn er raskere og mer spenstige enn kvinner. Herrespillerne har mer tid i luften til å bedrive akrobatikk og skuddteknikk. Men skal vi gjøre en direkte sammenlikning, så løper ekteparet og landslagsspillerne Linn-Kristin Riegelhuth Koren og Einar Riegelhuth Koren 20 meter på nøyaktig samme tid. Karoline Dyhre Breivang er ett tidels sekund bak.

I 2005 tok Gjekstad over Drammens herrelag etter å ha ledet Larvik-jentene siden 1998.

– Herrespillerne var ikke i nærheten av å beherske de samme tekniske balløvelsene som Larviks kvinner. Det tok nesten et år. Men den individuelle skuddteknikken hos gutta var minst like god. Statistikk fra kampene viste at antall tekniske feil var helt likt i Drammen og Larvik. Men det viktigste å forstå for dem som ser seg blinde på tekniske feil, er at det handler om spillestil. En spillestil som prioriterer kontringer og avslutninger fra seks meter vil gi flere tekniske feil enn en spillestil hvor man prioriterer skudd fra ni meter. Gevinsten er at uttellingen på skudd blir så mye bedre hvis man velger å risikere mer i kontringer og gjennombruddshåndball, sier Gjekstad.

– Og hvordan belegger man at herrehåndball går så mye fortere enn damehåndball? Det er ingen stor forskjell på antall ballkontroller i dame- og herrekamper. Det burde det være hvis alt går så mye raskere med herrene. De samme spillesystemene brukes av begge kjønn, så det kan ikke være der forskjellen ligger.

Les også: TV 2s håndballekspert: – Erevik med steinalderholdninger

Treffer på 51 prosent
Larvik-treneren peker på at de norske jentene etter fire EM-kamper har scoret på 51 prosent av sine skudd. Ifølge Gjekstad hadde herrelandslaget 54 prosent treff da de ble slått ut av av EM etter tre kamper i januar.

– Det er ikke stor forskjell og ikke spesielt bra heller, uansett kjønn. Erlend Mamelund var den eneste av gutta som scoret på mer enn halvparten av skuddene bakfra i banen, på samme måte som Sulland er enslig svale for jentene nå. I følge den offisielle statistikken fra EHF var det henholdsvis 24 og 22 tekniske feil hos jentene og guttene etter tre kamper.

Artikkelen fortsetter under bildet!

tonje

Linn Jørum Sulland fortalte hva hun mente om Ereviks uttalelser etter mandagens seier over Frankrike. Hun sier det ikke er tvil om at det er stor forskjell på dame- og herrehåndball, men ser ikke vitsen med at enkelte nok en gang rakker ned på håndballen mens jentene spiller mesterskap.

– En herreball er større enn en dameball. Det er lov å tenke tanken om at større ball, kombinert med større fysisk størrelse, skulle gjøre det lettere å redde ballen for en herremålvakt. Målet er jo like stort for begge kjønn. Jeg vet at guttene skyter noe hardere (ca 5 prosent). Hvis det er steinalderangrep når Norge scorer 18 mål mot Ukraina var det vel steinalderforsvar og ditto målvaktsspill da Norge slapp inn 34 mål mot Island i EM i januar? I golf heter det at du driver for publikum og putter for penger. Noe tabloid kan jeg si at i håndball spiller du angrep for publikum og forsvar for medaljer. Frankrikes herrelag og Norges damelag har skjønt det. Serbias herrer vant sølv i herre-EM etter å ha spilt gåhåndball i to uker. Men de var gode i forsvar, mener Gjekstad.