Norge-Frankrike 27-17

Beograd / Bergen (TV 2 Sporten): Norge leverte en maktdemonstrasjon av de sjeldne da gullutfordrer Frankrike ble utklasset med elleve mål mandag kveld. Etter en tung start på kampen ledet Frankrike, men Thorir Hergeirssons utvalgte spilte seg kraftig opp inn mot pause.

Kontringsspillet begynte å sitte og det stod 14-10 til pause. Og de norske jentene la seg ikke bakpå etter hvilen. Linn Jørum Sulland herjet til tider både fra straffemerket og fra sin høyrebackposisjon. Norges toppscorer i EM endte til slutt på sju scoringer, i det som til slutt ble en ren utklassing.

– Har du fokus på det som er bra og du kjenner at det fungerer, så får du vann på mølla, oppsummerer landslagssjef Thorir Hergeirsson.

Camilla Herrem satte inn kampens aller siste scoring. Norge vant dermed 30-19 og har stø kurs mot semifinalen som eneste lag med seks poeng i mellomspillets gruppe 1.

– Nå viser vi hva vi virkelig kan. Når vi spiller på vårt beste så er det vanskelig å slå oss. Får vi den flyten vi fikk i dag, som vi ikke har hatt tidligere, så kan det bli mye også. Det viser vi i dag, sier Norges beste spiller Linn Jørum Sulland til TV 2 Sporten.

Se intervju med Sulland under:

Strålende forsvar
Larvik-spilleren måtte berømme det norske forvaret for den jobben de la ned.

– Jeg er imponert over det forsvaret. Jeg er glad jeg ikke spilte mot eget forsvar i dag, fortsetter hun.

Og bak forsvaret fortsatte Katrine Lunde Haraldsen storspillet sitt.

– Det var deilig. Jeg synes vi åpnet veldig tøft, spesielt i forsvar. En ser i øynene på franskmennene at de trekker seg mer og mer unna og blir litt mer passiv. Det er den beste følelsen man kan ha, sier Györ-målvakten, som også var fornøyd med egen innsats.

En ser i øynene på franskmennene at de trekker seg mer og mer unna.

– Jeg synes det var en god kamp av meg. Jeg holder fokus gjennom hele kampen. Jeg er fornøyd, smiler hun.

Rufsete start på kampen
Verken Norge eller Frankrike klarte å ta det skikkelige grepet om kampen i åpningsminuttene, men fikk etterhvert finstilt siktet mot målet til Cléopâtre Darleux. Kristine Lunde Borgersen fikk en tidlig utvisning, men det brydde lagvenninnene seg lite om. Marit Malm Frafjord sendte Norge opp i 4-2-ledelse, mens Katrine Lunde Haraldsen hindret de franske jentene med strålende spill mellom stengene.

Det fungerte likevel ikke optimalt i etablert angrep for Norge. Feil på feil førte til at Frankrike enkelt kunne kontre og snu kampen til 6-4 etter et drøyt kvarter.

TV 2 Play: Anja Edin: – Nå er det kult
TV 2 Play: Lunde Borgersen: – Dette var veldig gøy
TV 2 Play: Dyhre Breivang tangerte Tonje Larsen
TV 2 Play: Lunde Haraldsen: – Ser at de trekker seg unna
TV 2 Play: Gossé: – Har sett bommene 90.000 ganger i hodet

– Seks feil i løpet av tolv minutter. Feil annenhvert minutt, sa en oppgitt Harald Bredeli fra kommentatorplass.

Ting så ikke ut til å bedre seg etterhvert som omgangen gikk sin gang. Karoline Dyhre Breivang blåste litt liv i kampen med sin andre scoring, men i kontringsspillet fortsatte det å lugge for de norske jentene. Linn-Kristin Riegelhuth Koren var alene mot Darleux etter rundt halvspilt omgang, men skuddet gikk i tverrliggeren.

Les også: Sendte brev til håndballjentene etter steinalderutspillet

Innbytterne snudde kampen
Ida Alstad fikk det ikke til å fungere fra sin venstrebackposisjon, og ble byttet ut med Anja Edin. Larvik-spilleren steg tilværs og banket inn utligningen, før nok en innbytter skapte jubel i Kombank Arena.

Linn Gossè kom bra inn fra kanten og sendte Norge tilbake i ledelsen. Byttene så ut til å gjøre Norge godt, for rødtrøyene skrudde for alvor opp tempoet mot slutten av den første omgangen.

Frankrike gjorde flere tekniske feil fremover på banen, mens Norge fikk tilbake «stinget» i kontringene. Riegelhuth Koren kontret og satte inn 12-9-ledelse til Norge.

Lunde Haraldsen var stadig i det umulige hjørnet og reddet Norge nok en gang i undertall. Gossé lurte inn en scoring, før Dyhre Breivang og Edin vartet opp flott samspill like før pause.

– Det er glitrende! Det er vemodig vakkert. Det er nesten som om tårene begynner å renne, ropte Bredeli da Edin satte inn 14-10.

Dermed kunne Norge gå til pause med 14-10-ledelse.

Les også: Hergeirsson straffet for å kaste timeout-lappen: – Jeg gjorde som når jeg spiller kort

Hold tempoet oppe etter hvilen
En kort pust i bakken stoppet ikke de norske jentene fra å fortsette stormløpet i den andre omgangen. Gossé var igjen lynhurtig fremme på en kontring og satte inn sin tredje scoring for dagen. Frankrike fortsatte å gjøre feil, mens Malm Frafjord og Sulland sendte Norge opp i 17-10-ledelse.

– Ikke se dere tilbake nå, bare pøs på, proklamerte Bredeli.

Og de norske jentene lyttet lydig. For Frankrike så ikke ut til å skjønne alvoret av å gi bort kontringsmuligheter til Norge. Seks minutter ut i omgangen snappet Riegelhuth Koren ballen og leverte videre til Edin. Hun sviktet ikke og sendte Norge opp i 19-10-ledelse.

– Det er dette som har ledet oss til gull etter gull etter gull etter gull etter gull etter gull, ropte Bredeli.

Det er dette som har ledet oss til gull etter gull etter gull etter gull etter gull etter gull.

Olivier Krumbholz var tvunget til å ta timeout - dét så ut til å gjøre godt for de franske jentene. I løpet av de påfølgende minuttene kjempet Frankrike seg tilbake med fem scoringer, mens Norge ikke klarte å score.

– Da slurvet vi litt og var litt seine hjem. Da fikk de noen raske. Ellers synes jeg at det jevnt over er riktig bra. Og et godt skritt videre, mener Hergeirsson.

Utklassing i sluttminuttene
Men Riegelhuth Koren klarte endelig å dytte inn Norges første scoring etter flere målløse minutter. Sulland fulgte opp med sine fjerde straffescoring og utvidet ledelsen til åtte mål med ti minutter igjen av omgangen.

Storspillet fortsatte for Norges toppscorer i EM. Sulland banket to baller i mål og Norge kunne etterhvert konstatere at ledelsen var på elleve mål.

– Vi leder altså med elleve mål mot en av de største gullutfordrerne. Det er en praktfull forestilling jentene har levert, sa Bredeli.

Camilla Herrem fikk æren av å sette inn kampen siste mål da hun på en kontring tricket ballen inn i nettet. Dermed kunne de norske jentene juble for en solid seier mot Frankrike med sifrene 30-19.

Seieren sendte Norge et stort steg mot semifinale i EM.

– Vi må nok ha to poeng til. Det er absolutt ikke avgjort. Men vi er nærmere med de to poengene i dag. Det er veldig deilig, sier Sulland.

Amanda Kurtovic chattet underveis i kampen mot Frankrike: