jente alkohol
jente alkohol

Dette bør du tenke på før du drikker foran barna i julen

80 prosent synes det ikke er riktig å drikke foran barna, men 60 prosent gjør det likevel.

Desember er årets fuktigste måned, og for tiden pågår det en kampanje som heter «Hvor mange glass tåler ditt barn?».

Bak kampanjen er det 16 organisasjoner oppfordrer folk til å tenke på hvordan det oppleves for barn når voksenpersoner rundt dem drikker.

– Det kan være at voksne synes stemningen er god og alt er morsomt, men det er ikke alltid det oppleves slik når du er liten, og mamma eller pappa forandrer seg på en måte som kan være vanskelig å forstå, sier Kari Randen, daglig leder i «Av og til», til «God morgen Norge».

Hun forteller at desember er en måned der vi kjøper omtrent 31 millioner liter alkohol.

– Hvis du deler det på antall nordmenn så er det nesten ni flasker vin. Omfanget er ganske stort. Det er mange anledninger i desember. Mange drikker masse når de først drikker, og de drikker mange ganger også.

Les også: Drikker mor øker sjansen for psykiske lidelser hos barnet

– Når man blir full, så mister man radaren

Psykolog Gøril Westborg Smiseth i organisasjonen Kompasset, forteller at barn blir utrygge dersom de opplever at de voksne drikker for mye.

– En av de tingene som kanskje er det aller verste er at foreldrene blir borte for dem. Når man blir full så mister man radaren. Og de opplever ikke den støtten de pleier å ha i foreldrene som de skal. Det er fyktelig utrygt, sier Westborg Smiseth.

Kompasset er et terapi- og rådgivningstilbud til unge mellom 14 og 35 år som har vokst opp med foreldre med alkohol eller andre rusproblemer.

– Hvor skal man sette grensen? Skal man ikke drikke i det hele tatt når man er sammen med barna i julen?

– Hvor grensen går må folk tenke og kjenne på selv. Foreldre er forskjellige, og unger er forskjellige. Hvordan unger reagerer avhenger av foreldrene og ungene, og hva slags erfaring ungene har fra før. Men det vi pleier å si er at folk bør tenke seg om, og hvordan det oppleves for ungene og spørre dem om hvordan det faktisk oppleves for dem, sier Randen.

– Man kan også spørre andre om «hvordan blir jeg når jeg drikker?», mener Westborg Smiseth.

Les også: Slik takler du tenåringenes drikkevaner

– Fryktelig vanskelig for barn å si i fra

Mange barn kan synes det er vanskelig å si fra til foreldrene om dette.

– Mange barn synes det er vanskelig, og de har prøvd det veldig ofte. Det er fryktelig lett for foreldrene å bare avfeie det med at man må få lov til å ta det glasset med vin, eller «slapp av, det er ikke noe farlig». Det er veldig lett at skjer. Det gjør at barnets opplevelse blir litt ugyldiggjort og foreldrene blir enda mer borte fra dem. Det er fryktelig vanskelig for barn å si i fra, og mange opplever at de ikke får gehør når de først sier i fra, sier Westborg Smiseth.

Kari Randen forteller at det er 80 prosent som synes det ikke er riktig å drikke foran barna, men 60 prosent gjør det likevel.

– En stor andel drikker også ganske masse foran barna, og da forandrer man seg på en måte som kanskje ikke oppleves helt greit for barna,

Westborg Smiseth har et råd til barn som opplever dette.

– Snakk til noen de stoler på. Hvis de ikke de når fram til mamma og pappa, så snakk med noen andre.

Se innslaget om barn og alkohol i God morgen Norge:

684439