manchester_united
manchester_united
Untmau mac itled 2
Untmau mac itled 2
drama
drama
RooneyRafaWeb
RooneyRafaWeb
rooney_2
rooney_2
Mario Balotelli (Foto: PHIL NOBLE/Reuters)
Mario Balotelli (Foto: PHIL NOBLE/Reuters)

Van Persie-perle avgjorde det utrolige Manchester-derbyet

Dommertabbe hindret 3-0, så kom City tilbake til 2-2, før Manchester Uniteds stjernespiss scoret kampens avgjørende mål to minutter på overtid.

Manchester City - Manchester United 2-3
Sjekk høydepunktene fra oppgjøret i videovindet øverst!

Manchester-derbyet ble akkurat den dramatiske affæren mange hadde forutsett, og i kampens sluttminutter var det Robin van Persie som avgjorde det hele for gjestene.

Wayne Rooney sikret de røde en sterk 2-0-ledelse til pause etter å ha satt inn begge målene de første 45, men i 2. omgang startet dramatikken.

Først ble Ashley Young snytt for 3-0 da dommerteamet mente han hadde befunnet seg i offsideposisjon etter å ha satt inn en retur, og like etter reduserte Yaya Touré til 1-2.

Fem minutter før slutt satte Pablo Zabaleta så inn 2-2, før Robin van Persie ble den store helten med et strålende frispark på overtid. I scenene som fulgte ble Rio Ferdinand også truffet av en mynt som kom fra tribunen, men det tok ikke knekken på United som red stormen av og sikret seg tre svært viktige poeng.

Les også: Her blir Rio Ferdinand truffet av en mynt: – Det burde ikke skje på en fotballbane

RvP setter inn 3-2 (Foto: EDDIE KEOGH/Reuters)
RvP setter inn 3-2 (Foto: EDDIE KEOGH/Reuters)

– Det er fantastisk. Det er en stor dag for oss, vi er seks poeng foran vår største rival, og spesielt etter det som skjedde forrige sesong. Vi har ventet lenge på dette. Det er en stor dag for oss, de har hatt en fantastisk statistikk på hjemmebane og å ødelegge den er stort for oss, sa Wayne Rooney etter kampslutt.

– Wayne hadde to kliniske avslutninger etter gode angrep og vi var i kontroll, men City kommer alltid tilbake. Det var en veldig spesiell måte å avslutte på, men vi klarte det til slutt. Han spurte meg om jeg ville skyte eller legge inn og jeg bestemte meg for å skyte, sa Robin van Persie.

Dermed har Sir Alex Fergusons mannskap plutselig en ledelse på seks poeng øverst på Premier League-tabellen.

– Spillerne kommer til å smile hele uken, de får en mental boost inn mot resten av sesongen og nå er det City som må spille «catch up». Seks poengs ledelse nå kan holde veldig lenge, så nå er det et press på City i hver eneste kamp, sa Petter Myhre i TV 2s Premier League-studio etter kampslutt.

Begge managerne mente de fortjente seier
– Dette er fotball. Vi var uheldige i sluttsekundene, men jeg kan si at jeg er fornøyd med vår prestasjon, for vi spilte bra. Vi spilte, men de vant. Vi viste at vi er et bedre lag, selv om vi tapte. De første 20 minuttene var de ikke borti ballen, de skjøt tre ganger og scoret tre mål. Vi fortjente ikke å tape, og hadde mange sjanser, sa Roberto Mancini etter kampslutt.

GOD STEMNING FØR KAMPSTART: Både Sir Alex Ferguson og Roberto Mancini var ved godt mot, men etter kampslutt var de noe mer uenige. (Foto: Mike Egerton/Pa Photos)
GOD STEMNING FØR KAMPSTART: Både Sir Alex Ferguson og Roberto Mancini var ved godt mot, men etter kampslutt var de noe mer uenige. (Foto: Mike Egerton/Pa Photos)

TV 2 Play: Se intervjuet med Mancini her

– Det var en fantastisk kamp. Du kan ikke ta øynene vekk fra det. Vi fortjente absolutt å vinne, vi spilte veldig bra. Det er et morsomt spill, for vi skulle jo hatt 3-0 i en situasjon som var tydelig onside, og så går de rett opp og scorer. På den måten kan fotballen drepe deg og sparke deg i tennene, og så scoret de igjen, og det fortjente de. De gamblet med tre spisser, men fram til det tidspunktet mener jeg vi var klart bedre enn dem, sa Sir Alex Ferguson etter kampslutt.

TV 2 Play: Se intervjuet med Ferguson her

Har du noen av disse stjernene på ditt lag? Spill Premier League-manager
Premier League i altomfotball.no: Tabell | Terminliste | Statistikk

Anspent «ta og føle på»-mentalitet første ti
Det var tydelig at de to lagene hadde stor respekt for hverandre, og åpningsminuttene ble brukt til å «ta og føle på» hverandre. Wayne Rooney var tydelig ivrig, og allerede etter tre minutter ville hjemmefansen at United-spissen skulle få det gule kortet etter å ha laget to hurtige frispark. Dommer Martin Atkinson holdt dog kortene i lommen.

Temperaturen var anspent, og da Antonio Valencia gikk i bakken etter å ha slått tunnel på Gaël Clichy var det United-spillerne sin tur til å være misfornøyd med Atkinson. Han dømte nemlig ingenting, og like etterpå fikk i stedet de lyseblå frispark da Sergio Agüero ble felt av Rio Ferdinand. Det påfølgende frisparket tok Mario Balotelli, og italieneren leverte et skudd som David de Gea måtte slå til hjørnespark.

City hadde ballen mest på Etihad, og etter tolv minutter fikk de også den første sjansen. Gaël Clichy la inn fra venstre og Mario Balotelli avsluttet. Skuddet gikk dog godt over mål.

Lur Rooney-avslutning ga 1-0
Etter et kvarter var det likevel gjestene som tok ledelsen. Robin van Persie fant Ashley Young, som igjen fant Wayne Rooney, og da ingen City-forsvarere fant det for godt å hindre Uniteds nummer ti skudd fra 16-meterstreken var det nødt til å bli farlig. Spissens avslutning var ikke knallhard, men lurte seg mellom beina på Gareth Barry og som stod foran Joe Hart og inn i City-keeperens høyre hjørne.

Jublende United-stjerner (Foto: ANDREW YATES/Afp)
Jublende United-stjerner (Foto: ANDREW YATES/Afp)

Allerede etter 20 minutter måtte Manchester City gjøre sitt første bytte for ettermiddagen. Kaptein Vincent Kompany ble tvunget til å kaste inn håndkleet og ble erstattet av Kolo Touré.

Halvveis i omgangen kom Sergio Agüero til en stor mulighet og kunne utlignet bortelagets ledelse. Argentineren tråklet seg takket være en kombinasjon av flaks og dyktighet på utrolig vis gjennom de rødes forsvar, men da han skulle avslutte fra like innenfor 16-meteren var avslutningen for svak og gikk rett i armene på David de Gea som enkelt holdt ballen.

Ny Rooney-goal før halvtimen
Etter en snau halvtime doblet gjestene i stedet ledelsen. Ashley Young og Rafael kombinerte flott på høyreisden, og da sistnevntes innlegg gikk mellom bena på en City-forsvarer stod plutselig Wayne Rooney nok en gang umarkert i boksen. Spissen lot seg ikke be to ganger og satte inn 2-0 i det lengste hjørnet.

Fire minutter senere var United nære å kopiere 2-0-målet. Denne gangen var det Young som slo inn, men akkurat da Rooney skulle bredside ballen mot mål og forsøke å sette inn sitt tredje for ettermiddagen fikk City-stopper Matija Nastasic en lang fot i veien og forhindret faren.

Wayne Rooney jubler (Foto: Clint Hughes/Ap)
Wayne Rooney jubler (Foto: Clint Hughes/Ap)

Tre minutter før pause var City på farten igjen, og etter at David Silva hadde funnet Mario Balotelli og sistnevnte på flott vis la igjen ut i farlig rom fikk Gareth Barry muligheten fra rundt 16-meterstreken. Midtbanespillerens forsøk var litt for upresist og gikk utenfor David de Geas venstre stolpe.

Snaue to minutter senere ropte hjemmefansen på straffespark da Sergio Agüero gikk i bakken i en løpsduell med Rio Ferdinand inne i bortelagets boks, men dommer Atkinson var aldri i nærheten å ta fløyten til munnen. Dermed gikk lagene til pause på stillingen 2-0 til gjestene.

– Det har vært en perfekt omgang fra Manchester United. De har vært supereffektive, men City har vært bedre etter hvert som kampene strider fram og det gir håp for dem foran 2. omgangen, sa Erik Thorstvedt i TV 2s Premier League-studio i pausen.

Ny stopperskade og Tévez-bytte
Ingen av lagene byttet noen spillere i pausen, men allerede noen små minutter ut i 2. omgang ble kampens andre midtstopperbytte påtvunget da Jonny Evans markerte at han måtte ut. Nord-iren ble erstattet av Chris Smalling i gjestenes bakre rekker.

Seks minutter ut i omgangen byttet også City. Carlos Tévez erstattet Mario Balotelli på topp, og det eneste sistnevnte tok seg tid til å gjøre før han gikk i garderoben var å sende noen gloser i retning Roberto Mancini på sin vei.

Les også: Lindegaard måtte droppe Manchester-derbyet grunnet fødsel

Drøye ti minutter ut i omgangen kom hjemmelaget til en brukbar mulighet da Sergio Agüero fikk tid til å sikte fra drøyt 16 meter, men mannen som skjøt City til ligagull i mai hadde ikke stilt siktet på foten helt godt nok og avslutningen gikk til side for mål.

Minuttet etter var de enda nærmere, da Samir Nasri slo inn foran mål, men Rio Ferdinand viste stort stopperspill da han klarerte faren like foran beina på en skliende Agüero som med relativt stor sikkerhet ville redusert dersom om han hadde fått en fot på ballen.

United snytt for 3-0 - City reduserte
Det svingte til de grader på Etihad, og i det 59. minutt trodde alle at United hadde lagt på til 3-0. Robin van Persie leverte et strålende skudd fra distanse, men dessverre for nederlenderen traff forsøket stolpen bak Joe Hart og spratt ut igjen på banen. Der reagerte Ashley Young raskest, og kantspilleren satte ballen enkelt i mål bare for å oppleve at jubelen stilnet ettersom assistentdommeren hadde markert for offside.

Reprisene viste at dommeravgjørelsen var feil, og minuttet etter fikk det skjebnesvangre konsekvenser i motsatt ende. En utrolig sjansekanonade der David de Gea blant annet reddet en utrolig sjanse fra David Silva endte nemlig med at Yaya Touré satte inn 2-1 fra kloss hold, og dermed var det kamp igjen på Etihad.

– Det går 47 sekunder fra denne ballen ligger i mål til City går opp og reduserer til 1-2 på motsatt side. Dette ville blitt diskutert opp ned og i mente hvis resultatet 2-2 hadde blitt stående, sa Petter Myhre i TV 2s Premier League-studio etter kampslutt.

Artikkelen fortsetter under bildet!

Untmau mac itled-2
Untmau mac itled-2

I minuttene som fulgte kokte det på Etihad, og dommer Martin Atkinson så ut til å ha mistet litt oversikten over tingenes tilstand. Først ropte United på straffespark da Patrice Evra gikk i bakken i duell med Kolo Touré, før City like etterpå følte seg snytt da Chris Smalling landet med hånden oppå ballen etter en vellykket takling.

Les også: United er størst i verden – men hvem har flest fans i Manchester?

Tévez viste sportsånd
Halvveis i omgangen var City ekstremt nære utligning. Tévez ble spilt gjennom og viste stor sportsånd da han fikk Patrice Evra i ryggen men likevel valgte å bruke musklene sine til å holde seg på beina i stedet for å gå i bakken for å skaffe straffespark da han opplevde kontakt. Avslutningen argentineren fikk levert ble ikke hard nok på grunn av forsvarerens innblanding, og dermed kunne David de Gea enkelt plukke forsøket som kom.

Touré har satt inn 1-2. (Foto: CLINT HUGHES/Ap)
Touré har satt inn 1-2. (Foto: CLINT HUGHES/Ap)

17 minutter før slutt viste Atkinson nok en gang at han muligens var i ferd med å miste litt kontroll over oppgjøret. Yaya Touré var ute på tokt på venstresiden og ble felt av Wayne Rooney. Den store ivorianeren kom seg dog videre fra situasjonen og var omtrent alene gjennom på venstresiden, men da hadde Atkinson allerede dømt frispark til de lyseblå - til store protester fra samtlige elleve av hjemmelagets spillere og tusenvis av tilskuere på tribunen.

Det at Rooney fikk se det gule kortet hjalp heller lite, for hadde Atkinson benyttet fordelsparagrafen ville Roberto Mancinis lag trolig fått en stor sjanse. Like etterpå fikk også Touré se det gule kortet av Atkinson, da han felte Tom Cleverley rundt midtbanen.

Stor Silva-sjanse reddet av de Geas skulder
I det 78. minutt kunne United scoret på ny, da Tom Cleverley fant Robin van Persie i boksen med et godt innlegg. Nederlenderens heading var dessverre for de røde for upresis og gikk over mål.

Like etterpå var det de lyseblå som var ekstremt nære. David Silva fintet bort Patrice Evra og leverte det som så ut til å være et utagbart skudd oppe i David de Geas nærmeste hjørne. Utrolig nok traff ballen skulderen til Silvas landsmann og deretter tverrliggeren før den føk ut til hjørnespark for hjemmelaget.

Sju minutter før slutt var det Tévez sin tur til å forsøke seg da Samir Nasri slo inn fra høyre, men argentineren fikk ikke kroppen over ballen og avslutningen gikk godt over mål. Minuttet etter byttet begge lag, og det var tydelig hvilken av de to managerne som jaktet scoring. Roberto Mancini erstattet en halvskadet Yaya Touré med Edin Dzeko, mens Sir Alex Ferguson satte innpå Phil Jones for Antonio Valencia.

Zabaleta utlignet fem minutter før slutt
Fem minutter før slutt fikk City uttelling for ballinnehavet. Et hjørnespark havnet i returrommet hos Pablo Zabaleta, som klinket til med høyrefoten. Det var mange spillere i feltet, men argentinerens treff var godt og ballen føk gjennom hele feltet og inn i det høyre hjørnet til David de Gea. Dermed hadde City hentet opp 0-2, og det via mannen som hadde overtatt kapteinsansvaret for de lyseblå.

Artikkelen fortsetter under bildet!

Zabaleta jubler etter utligning. (Foto: JON SUPER/Ap)
Zabaleta jubler etter utligning. (Foto: JON SUPER/Ap)

Van Persie satte inn 3-2 to minutter på overtid
To minutter på overtid kulminerte det utrolige oppgjøret i 3-2-scoring for gjestene. Robin van Persie ladet skuddfoten fra frispark fra distanse og skuddet gikk halvveis over muren, via Samir Nasri, og inn i det lengste hjørnet via stolpen til høyre for Joe Hart.

I jubelscenene som fulgte så det ut til at Rio Ferdinand ble truffet av en gjenstand fra tribunen ettersom han begynte å striblø fra et kutt over øyelokket. Scenene fra illsinte City-supportere på tribunen var utrolige, blodet fosset fra United-stopperen og det ble dermed spilt over fem minutter overtid på Etihad Stadium.

– Det er idioter. Det betyr ikke at «sånn er City-supportere», men det betyr at «sånn er en av City-supporterne», sa Aleksander Schau i TV 2s Premier League-studio etter kampslutt.

Rio blør etter 3-2-scoringen. (Foto: PHIL NOBLE/Reuters)
Rio blør etter 3-2-scoringen. (Foto: PHIL NOBLE/Reuters)

– De finner han. Han vil bli plukket ut, og han har sett sin siste City-kamp på lang tid, la Erik Thorstvedt til.

Til tross for de ekstra overtidsminuttene kom aldri den siste City-innspurten, og Manchester United sikret seg dermed 3-2-seier og seks poengs forsprang til erkerivalen. Samtidig satte de en stopp for Citys utrolige ubeseirede rekke på hjemmebane, som strakk seg helt tilbake til desember 2010.

Lagoppstillingene

Manchester City: Joe Hart - Pablo Zabaleta, Vincent Kompany, Matjia Nastasic, Gaël Clichy - Yaya Touré, Gareth Barry - Samir Nasri, David Silva, Sergio Agüero - Mario Balotelli
Innbyttere: Costel Pantilimon, Maicon, Kolo Touré (for Kompany, 21.min.), Javi García, Carlos Tévez (for Balotelli, 52.min.), Edin Dzeko (for Y.Touré, 84.), Joleon Lescott

Manchester United: David De Gea - Rafael, Jonny Evans, Rio Ferdinand, Patrice Evra - Antonio Valencia, Tom Cleverley, Michael Carrick, Ashley Young - Wayne Rooney, Robin van Persie
Innbyttere: Sam Johnstone, Phil Jones (for Valencia, 84.), Ryan Giggs, Chris Smalling (for Evans, 49. min.), Javier Hernández, Danny Welbeck (for Cleverley, 88.min), Paul Scholes

THE FLYING DUTCHMAN: Robin van Persie avgjorde Manchester-derbyet med sin scoring i det 92. minutt. (Foto: Mike Egerton/Pa Photos)
THE FLYING DUTCHMAN: Robin van Persie avgjorde Manchester-derbyet med sin scoring i det 92. minutt. (Foto: Mike Egerton/Pa Photos)

Hva synes du om det utrolige oppgjøret? Hva betyr det for toppstriden? Ta diskusjonen i kommentarfeltet under!