– Så lenge han har valgt å trekke seg fra nasjonale tillitsverv som følge av denne meget alvorlige situasjonen må han også trekke seg fra alle lokale tillitsverv. Det er de samme prinsippene som må gjelde lokalt som nasjonalt, sier gruppeleder Kristin Røymo i Tromsø Ap til TV 2.

Uttalelsen kommer etter at det tirsdag ble kjent at et fulltidsverv som nestleder i bystyregruppa til Tromsø Ap venter Ingebrigtsen etter at han forrige fredag trakk seg fra stillingen som statssekretær i Nærings- og handelsdepartementet.

LES OGSÅ: Ingebrigtsen kan bli fulltidspolitiker i Tromsø

Roger Ingebrigtsen er valgt inn i kommunestyret i Tromsø, men ble 19. oktober i fjor innvilget permisjon fra vervet. I søknaden til kommunestyret viste Ingebrigtsen til sitt arbeid som statssekretær og ba om fritak «til det tidspunkt jeg ikke lengre har oppgaver for Regjeringen».

Ingebrigtsen er foreløpig ikke fritatt for sine oppgaver som statssekretær, da statssekretærer utnevnes og gis avskjed i statsråd. Første ordinære statsråd etter at det ble kjent at Ingebrigtsen hadde hatt et seksuelt forhold med en 20 år yngre kvinne, som da forholdet ble innledet kun var 17 år, er i morgen fredag.

Etter at Ingebrigtsen er formelt gitt avskjed fra jobben som statssekretær, kan han komme tilbake til vervet som folkevalgt i Tromsø.

– Må trekke seg fra alle tillitsverv

Vervet som kommunestyremedlem kan Ingebrigtsen ikke fjernes fra med mindre han selv tar initiativ til å be om fritak eller permisjon. Det kreves normalt gode grunner for å få innvilget dette. Vervet som nestleder i bystyregruppen, som i Tromsø er synonymt med et fulltidsverv, kan han derimot flyttes bort fra.

LES OGSÅ: Troms Ap kan ikke utelukke flere sexsaker

– Når det gjelder vervet som folkevalgt i Tromsø kommune er det komplisert å skulle fjerne han fra dette. Han vil nok måtte skjøtte dette vervet også videre. Tillitsverv lokalt i partiet regner jeg derimot med han vil trekke seg fra, slik han allerede har trukket seg fra sine nasjonale tillitsverv, sier Røymo.

Røymo presiserer at dette bare er hennes vurdering som gruppeleder i Tromsø Ap, og at lokallaget foreløpig ikke har tatt noen endelige beslutninger i saken.

– Vil ikke be han trekke seg

Lokallagsleder Odd Arne Thunberg i Tromsø Arbeiderparti sier det må være opp til bystyregruppa selv å avgjøre hvilken rolle Ingebrigtsen skal ha i gruppa.

– Ingebrigtsen er folkevalgt i Tromsø kommune, og det er han fortsatt. Om han skal være nestleder og fulltidspolitiker må bystyregruppa ta stilling til når den omorganiseres på grunn av den nye situasjonen, sier Thunberg.

LES OGSÅ: Ap vil ikke be Ingebrigtsen trekke seg

Partisekretær Raymond Johansen sa til NTB onsdag at partiet sentralt ikke vil gi råd om hvordan partene skal forholde seg i denne saken.

– Kommuneloven er klar. Er man folkevalgt, så kan man ikke trekke seg fra et verv. Man har muligheten til å søke om permisjon eller fritak under spesielle forutsetninger, sier Raymond Johansen.