KUTTER TIL BEINET: Barnehagestyrer skrev brev til rådmannen i Meland kommune, der hun protesterer mot budsjettkuttene som er foreslått. (Foto: Privat/Leiketun barnehage)
KUTTER TIL BEINET: Barnehagestyrer skrev brev til rådmannen i Meland kommune, der hun protesterer mot budsjettkuttene som er foreslått. (Foto: Privat/Leiketun barnehage)

Kan bli to voksne på 30 barnehagebarn

Budsjettkuttene som barnehagene i Oslo protesterer mot er virkeligheten i resten av landet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Ordningen som Oslos barnehager heretter må forholde seg til har i flere år vært realiteten i resten av landet, hvor barnehager er blitt en salderingspost på allerede hardt pressede kommunebudsjett.

Les også: Foreldreopprør i Oslobarnehagene

Skrev protestbrev til kommunen

Wenche Øpstebø er styrer i Leiketun barnehage i Meland kommune i Hordaland. Mandag neste uke skal kommunestyret behandle et nytt budsjettforslag, som innebærer millionkutt for de private barnehagene i kommunen.

I et brev til rådmannen protesterer Øpstebø mot forslagene, som innebærer et bemanningskutt som gjør at to voksne til enkelte tider er ansvarlig for 30 barn.

«Mellom kl. 7.00-ca kl. 9 30 og 14.30-17.00 vil bemanningen bli en voksen på 20 store og 10 små», skriver Øpstebø i brevet.

Kutt og krav hånd i hånd

Hun utdyper videre med at dette er i tidspunktet på dagen da barn bringes og hentes. Overfor tv2.no sier styreren at bemanningen vil slite med å strekke til.

– Alle barna er ikke i barnehagen til en hver tid, men det er først etter klokken 16 om ettermiddagen merker vi vanligvis at det blir roligere. men små barn trenger mer oppmerksomhet enn store, og det hender ofte at barn trenger trøst og et fang å sitte på, sier Øpstebø til tv2.no.

– At vi må hjelpe kommunen med å spare penger er greit, men det er for mye, sier hun.

Har du tips til denne saken? Send oss mail: abz@tv2.no

Hun sier minimumsbemanning i kombinasjon med krav til sikkerhet og pedagogisk kvalitet er belastende for de ansatte, som er frustrert over å ikke rekke over arbeidsoppgavene.

– Kommunen skal føre tilsyn med sikkerhet og kvalitet, men så skjærer de ned slik at vi ikke klarer å følge opp. Personalet blir sykmeldt fordi de ikke klarer å følge opp kravene, sier styreren.

– Kan du komme dithen at det ikke er forsvarlig å fortsette driften?

– Jeg tenker litt slik, ja. I perioder der vi har lite vikarer tenker jeg ofte: hvor går smerteterskelen? sier Øpstebø.

Ekstra konsekvensutredning

De ansvarlige for barnehage i Mæland kommune var ikke tilgjengelige for kommentarer torsdag. Rådmann Ingvild Hjelmtveit sier til tv2.no at hun skal ha en ny gjennomgang av konsekvensene av budsjettforslagene før kommunestyrebehandling.

– Jeg har lovet politikerne en utredning av konsekvensene av disse forslagene. Jeg må forsikre politikerne om at vi har kontroll på konsekvensene, sier Hjelmtveit til tv2.no.

– Ble ikke disse undersøkelsene gjort før forslagene ble gitt?

– Jo, men hvis politikerne ikke er trygge på våre undersøkelser er det min jobb å gå en runde til. Mitt mål som seriøs rådmann er at de skal vite hva de vedtar, sier rådmannen til tv2.no.

Protester i Oslo

Onsdag fikk Oslo-byråd Torger Ødegård overlevert 7500 protestskrifter i protest mot den nye barnehageordningen i Oslo kommune.

Les mer: Pipekonsert mot byråden under barnehagestreik

Småbarnspedagoger i hovedstaden frykter at bemanningen må kuttes til et minimum som følge av endringen. Tidligere har kommunen hatt en spesialavtale med fagforeningene som fastsetter at det skal være én voksen per tre barn under tre år, og én voksen per seks barn mellom tre og seks år.

Den nye ordningen setter kun krav til antall barn per pedagog. Hvor mange voksne som skal være blant barna blir en skjønnsmessig vurdering av hva som er forsvarlig.

Les mer: Barnehageansatte kuttes i hele landet

Aina Skjefstad Andersen i Utdanningsforbundet Oslo sa onsdag til TV 2 Nyhetskanalen at budsjettet som er foreslått ikke tar hensyn til barn og pedagogisk kvalitet:

– Nok er nok. Dette er et kaldt budsjett. Det er ikke et budsjett som har kvalitet og barna i høysetet. At vi har en byråd som ikke ser sammenhengen mellom bemanning og kvalitet synes jeg er urovekkende, sier Andersen.

– Barnehagen er en pedagogisk virksomhet som jobber etter en rammeplan. Vi må ha nok folk til å oppnå de kravene, sier Andersen.

Oslos småbarnspedagoger frykter lignende tilstander som nettopp i Mæland og i mange andre av landets kommuner.