SKANDALEOPPVASK: Leder Anniken Huitfeldt i Arbeiderpartiets kvinnenettverk kaller inn samtlige fylkesledere i AUF til samtaler etter sexavsløringene rundt statssekretær Roger Ingebrigtsen (innfelt). Til høyre AUF-leder Eskil Pedersen sammen med Raymond Johansen under AUFs landsmøte i oktober. (Foto: Håkon Mosvold Larsen/Cornelius Poppe/NTB Scanpix/TV 2)
SKANDALEOPPVASK: Leder Anniken Huitfeldt i Arbeiderpartiets kvinnenettverk kaller inn samtlige fylkesledere i AUF til samtaler etter sexavsløringene rundt statssekretær Roger Ingebrigtsen (innfelt). Til høyre AUF-leder Eskil Pedersen sammen med Raymond Johansen under AUFs landsmøte i oktober. (Foto: Håkon Mosvold Larsen/Cornelius Poppe/NTB Scanpix/TV 2)

Hasteinnkaller AUF-ledere til krisemøte om sex-skandalene

Lederen i Arbeiderpartiets kvinnenettverk tar grep. Vil forhindre at voksne ledere får utnytte ungdomspartiet som sjekkearena.
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Det er ingen toleranse i Arbeiderpartiet for at voksne ledere skal kunne bruke partiets ungdomsorganisasjon som en sjekkearena, sier Anniken Huitfeldt til TV 2.

Arbeidsminister Huitfeldt er leder for kvinnenettverket i Arbeiderpartiet. Hun ønsker å ta et kraftig oppgjør med ukulturen som er i ferd med å avsløres samtidig med de siste dagers skandaleoppslag rundt Roger Ingebrigtsen.

Nå kaller Huitfeldt inn samtlige fylkesledere i partiets ungdomsorganisasjon AUF til et hastemøte i Oslo. På møtet, som finner sted allerede torsdag, skal de unge fylkeslederne få dele sine erfaringer rundt trakassering, sexpress og annen uakseptabel oppførsel fra voksne partifolk.

BAKGRUNN: Troms Ap kan ikke utelukke flere sexsaker

Krangler om retningslinjer

– I en politisk ungdomsorganisasjon kan det skje at jenter og gutter i 16-17-årsalderen lar seg sjarmere av voksne ledere. Det er viktig å klargjøre at det er lederen som skal sette grenser, og ikke de unge selv, sier Huitfeldt til TV 2.

SE TV-REPORTASJE OM SAKEN I VIDEOVINDUET NEDERST I SAKEN!

Overgrepsforsker Siri Søfteland gikk torsdag ut i mediene og nærmest advarte mot AUF. Hun mener partiets retningslinjer mot seksuell trakassering er direkte dårlige, og sa at foreldre til AUF-ere ikke kan føle seg trygge på at barna beskyttes mot nettopp dette i Arbeiderpartiet.

– Det står for eksempel ingenting i retningslinjene om hvem som skal si fra til hvem om man får kjennskap til seksuell trakassering eller overgrep, sa Søfteland til avisen Vårt Land.

LES OGSÅ: Forsker: Dårlige regler mot trakassering i Arbeiderpartiet

Arbeiderpartiets nestleder Helga Pedersen, som har forholdt seg taus helt siden den første av Roger Ingebrigtsen-sakene sprakk i media sist fredag, sier tirsdag til TV 2 at hun mener retningslinjene er gode nok.

– Hele Arbeiderpartiet har et ansvar for å forhindre at seksuell trakassering forekommer i vår organisasjon. Dette er årsaken til at vi har veldig tydelige retningslinjer på at slike ting ikke skal skje, og på at det skal meldes fra dersom man opplever ting selv eller blir kjent med at andre er utsatt for seksuell trakassering, sier Pedersen til TV 2.

LES OGSÅ: Nye sexanklager mot Roger Ingebrigtsen

Hasteinnkaller AUF-ere til sex-møte

Nå skal altså alle de 19 fylkeslederne i Arbeiderpartiets ungdomsorganisasjon AUF møtes for å utveksle erfaringer og synspunkter. Målet er å få slutt på at ungdommer i partiet utsettes for uønsket seksuell oppmerksomhet.

– Jeg synes det er viktig at vi lar de som er unge jenter og gutter i partiet nå få komme til orde. Derfor inviterer jeg nå fylkeslederne i AUF til en samtale om dette. Vi trenger deres erfaringer i det videre arbeidet, sier Huitfeldt.

LES OGSÅ: Jenta hevder sexvarsling i Ap er politisk selvmord for unge jenter

TV 2 avslørte tidligere tirsdag at Arbeiderpartiet er varslet om en ny sak hvor Roger Ingebrigtsen skal ha utsatt en ungdomspolitiker for det hun selv omtaler som utilbørlig sexpress.

– Jeg oppfatter at Ingebrigtsen har en personlig agenda og bruker sosiale arenaer i partiet som en sjekkeplass, sier jenta selv til TV 2.

Hun hevder hun ikke tørte å varsle om saken tidligere i frykt for å ødelegge sin egen politiske fremtid.

– Tidligere har jeg observert at når unge kvinner i partiet sier ifra om uønsket seksuell oppmerksomhet er det en måte å ta livet av egen karriere på, sier hun.

Lederen av Arbeiderpartiets kvinnenettverk er tydelig på viktigheten av å varsle.

– Det at vi ser denne type saker i alle politiske partier tyder på at det stadig blir flere som tør å si fra. Jeg vil oppfordre alle som sitter med vonde historier fra sitt parti, uansett parti, om å si fra til sine ledere, sier Anniken Huitfeldt til TV 2.

Torsdag klokken 08.30 er AUF-leder Eskil Pedersen gjest i morgensendingene på TV 2 Nyhetskanalen for å snakke om sexskandalene og ukulturen i partiet. TV 2 Nyhetskanalen ser du enten via tradisjonell TV eller via TV 2 Sumo på nett, mobil og nettbrett.

SE TV-REPORTASJE OM SAKEN: