INGEN PENGER: Den nasjonale ME studien som legene ved Haukeland universitetssykehus, Olav Melle (t.h.) og Øystein Fluge planlegger fikk ingen midler fra Forskningsrådet. (Foto: Barbro Eikesdal/ TV 2)
INGEN PENGER: Den nasjonale ME studien som legene ved Haukeland universitetssykehus, Olav Melle (t.h.) og Øystein Fluge planlegger fikk ingen midler fra Forskningsrådet. (Foto: Barbro Eikesdal/ TV 2)

Ingen penger til videre ME-forskning

Forskningsrådet delte onsdag ut 215 millioner fordelt til prosjekter innenfor medisin, helse og biologi fra 2013. ME-forskningen fikk ingen penger.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Svært mange ME-pasienter og pårørende har ventet på nyheter om Forskningsrådets tildeling av penger for 2013. Legene ved Haukeland universitetssykehus hadde søkt om penger til å starte en såkalt multisenter- studie.

Forskningsprosjektet til Fluge og Mella var ikke med på listen over dem som får støtte.

Fluge og Mella fikk stor oppmerksomhet båder her hjemme og interansjonalt da de i oktober 2011 publiserte en studie om behandling av ME. For første gang var det en medisin som så ut til å hjelpe denne pasientgruppen. Dette ga håp.

Les også: Elene (26) ble frisk av ME

En større multisenter-studie, som kan forske videre på ME, har vært planlagt over lengre tid, men finansieringen mangler fortsatt.

– Vi fortsetter

– Når sjansen er 10–15 prosent så er det ingen stor overraskelse når en ikke får penger, sier professor og kreftlege Olav Mella til tv2.no.

SKUFFET: Laila Dåvøy (KrF) er svært skuffet over at ikke Fluge
  og Mella fikk penger til forskning. Hun vil nå utfordre regjeringen til
  å gi det som mangler. (Foto: Åserud, Lise/Scanpix)
SKUFFET: Laila Dåvøy (KrF) er svært skuffet over at ikke Fluge og Mella fikk penger til forskning. Hun vil nå utfordre regjeringen til å gi det som mangler. (Foto: Åserud, Lise/Scanpix)

Til tross for den manglende tildelingen er Mella fortsatt positiv med tanke på å sette i gang en større studie.

– Vi vil jobbe videre med å starte studien. Det er satt av penger i statsbudsjettet både i år og til neste år. Det vil overraske meg dersom ikke studie kommer i gang i overskuelig fremtid, sier Mella.

Dersom det skulle drøye lenge tror Mella at andre land vil følge på.

Les også: Mangler elleve millioner til ME-studie

– Det er initiativ i andre land og særlig USA, sier han.

– Det går ikke an

Stortingsrepresentant for KrF, Laila Dåvøy, er svært skuffet over dagens nyhet.

– Det er utrolig trist at vi ikke har adekvat behandling for noen av de aller sykeste menneskene i landet vårt.

Hun er skuffet over Forskningsrådets avgjørelse, men raser mest mot regjeringen.

Les også: Norsk gjennombrudd kan løse ME-gåten

– Jeg er rasende på regjeringen for at de ikke setter i gang dette forskningsprosjektet til Fluge og Mella. Ni millioner er ingen ting i statsbudsjettet, sier Dåvøy.

– Det hadde betydd utrolig mye at de hadde fått penger. Først og fremst med tanke på signaleffekten om at denne pasientgruppen blir trodd, sier Laila Dåvøy til tv2.no.

– Jeg skal gå på talerstolen i dag og utfordre dem, sier Dåvøy.

Beinhard konkurranse

Det var ikke bare Haukeland-legene som hadde søkt om støtte til ME-forskning. To andre prosjekter, deriblant Folkehelseinstituttet, hadde søkt flere millioner. Ingen av de tre søknadene til ME-forskning ble innvilget.

Les også: Rørte ME-pasienter øyner håp etter forskningsgjennombrudd

– Konkurransen har i år, som tidligere år, vært svært hard i denne utlysningen som har vitenskapelig kvalitet som det fremste kriteriet for tildeling. Dessverre måtte vi si nei til mange støtteverdige prosjekter. Det har vært spesielt stort engasjement rundt søknadene fra Fluge og Mella. Både denne og søknaden fra Bruun Wyller anses som støtteverdige, men midlene strakk ikke til, skriver Forskningsrådet i en e-post til tv2.no.

Interessen for tildelingen har vært stor og dette imponerer Forskningsrådet.

– Det har vært et imponerende engasjement fra enkeltpersoner i denne saken og vi takker for alle innspill. Forskningsrådet ønsker mer slikt engasjement om forskning, skriver de i e-posten.

34 prosjekter fikk støtte

Selv om det ikke ble gitt penger til ME-forskning i denne omgangen er det 34 andre prosjekter som faktisk får støtte. Herunder 26 forskerprosjekter, sju postdoktorstipend og støtte til et arrangement.

Den komplette listen ser du på forskningsradet.no.

Søknadene om forskerprosjekt og personlig postdoktorstipend ble faglig vurdert i ett av totalt tolv internasjonale ekspertpaneler.