PRIS: Linnéa Myhre har lagt bak seg en av de mørkeste periodene i livet, og ser fremover. Tirsdag vant hun Tabuprisen 2012 fra Rådet for psykisk helse.
PRIS: Linnéa Myhre har lagt bak seg en av de mørkeste periodene i livet, og ser fremover. Tirsdag vant hun Tabuprisen 2012 fra Rådet for psykisk helse.

Linnéa Myhre: – Det er skremmende å vite at man kanskje skal bli frisk

Linnéa fikk Tabuprisen 2012 for sin åpenhet om kampen mot anoreksi, depresjon og angst.

Vinteren for to år siden ville Linnéa Myhre (22) ta sitt eget liv.

Tirsdag fikk hun Tabuprisen 2012 fra Rådet for psykiske helse for sin åpenhet om hennes kamp mot anoreksi, depresjon og angst i boken «Evig søndag».

Les også: Linnéa Myhre: – Tenkte jeg kom til å være død uansett

Selvmordstanker

Boken ble gitt ut i august, og Linnéa beskriver høsten som en av de bedre på lengre tid.

– Høsten har gått overraskende bra. Jeg tror det er første gang jeg ikke har hatt høstdepresjon. Så det har gått over all forventning med boken og livet generelt, forteller hun til God morgen Norge.

Se innslag i videovinduet over.

I løpet av vinteren for to år siden gikk det ikke like bra. Linnéa har ikke lagt skjul på sine selvmordstanker, som var fremtredende denne tiden.

– Jeg tror ikke man kan peke på et vendepunkt, men det at jeg fikk hjelp gjorde at det gradvis gikk over. Det å snakke med folk, gi av seg selv og ønske å bli bedre gjør at det blir bedre sakte men sikkert, tilføyer hun.

Les også: Linnéa Myhre kaster bloggen og gir ut bok

Fikk hjelp

Linnéa ble kjent gjennom sin blogg «Alt du vet er feil», som hun startet opp i 2009. På det meste hadde bloggen 70 000 lesere i løpet av en dag.

I boken «Evig søndag» følger vi Linnéa gjennom ett år. Hun forteller åpent og usminket om sitt liv med spiseforstyrrelser, depresjon og angst. Det er et år med oppturer og voldsomme nedturer.

I løpet av denne tiden starter hun motvillig hos psykiateren Finn Skorderud for å få hjelp med problemene sine.

– Når du har anoreksi, så er det unikt for den sykdommen at du ikke vil bli frisk for det er på en måte identiteten din. Hvis det bare hadde vært depresjoner for eksempel hadde det vært lettere å behandle det, for da har man lyst til å få det bedre. Det var motstridige følelser, så det gikk veldig opp og ned. Men så lenge man tvinger seg selv, og har en mulighet til å få hjelp så må man bare benytte seg av det, forklarer hun.

Les også. Linnea Myhre kåret til Norges mest sexy kvinne

Hjelpe andre

Generalsekretær i Rådet for psykisk helse Tove Gundersen tror Linnéas åpenhet vil bidra til at andre kommer seg videre og får hjelp.

– Vi deler ut prisen for å fremme åpenhet og inkludering, og Linnéa er modig. Hun viser med språket sitt noe som treffer mange. Det er direkte og usminket, og hun deler erfaringer og følelser på en måte som er veldig ærlig. Hun berører oss. Jeg tror det er bra å være åpen og dele, for det kan hjelpe i seg selv og det kan hjelpe andre. Det som er så flott er at Linnéa viser at det går an å komme seg videre, og jeg tror det vil gi et håp til mange andre, forteller Gundersen.

Hun oppfordrer andre som er i lignende situasjon å dele sine tanker - slik Linnéa har gjort.

Les også: Se Linnéa Myhre trosse sin største frykt

Ser fremover

Selv skrev Linnéa boken etter oppfordring, og hadde ikke som mål at det skulle bli en selvhjelpsbok for andre. Det har blitt en bonus i ettertid.

– Det var ikke målet mitt i den forstand, for der og da skrev jeg bare fordi noen hadde oppfordret meg til å gjøre det. Også følte jeg at jeg fikk det til. Så det er en bonus for meg om det kan hjelpe andre. Men jeg skrev den egentlig mest for meg selv, sier 22-åringen.

Nå har Linnéa lagt bak seg en av de mørkeste periodene i livet, og velger å se fremover.

– Det er skremmende å vite at man kanskje skal bli frisk, men det er verre å skulle være syk resten av livet. Det er bedre å bli frisk, enn å se tilbake på livet når man blir gammel og vite at man har brukt hele livet på å sloss mot egne tanker, innrømmer hun.