trine skei grande og hansolav syversen (Foto: Bejamin Bakken/TV 2.)
trine skei grande og hansolav syversen (Foto: Bejamin Bakken/TV 2.)

Nå smiler sentrumspartiene igjen

KrF og Venstre går mest frem på fersk TV 2-gallup.
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Jeg synes det er veldig gledelig at sentrumspartiene går frem, de har blitt mobbet av Arbeiderpartiet og SV over lang fordi de ønsker et skifte, så dette kan sees som en belønning fra velgerne, sier nestleder Jan Tore Sanner (H).

Ønsker blågrønn regjering

Venstre-leder Trine Skei Grande øyner håp om at hennes mål for neste års stortingsvalg kan bli innfridd. Med en fremgang på 2,4 prosentpoeng får Venstre 6,2 prosent og er fjerde største parti.

– Vi begynner å nærme oss det vi håper skal være valgresultatet neste år.

– Hva er målet for valget?

– Vi håper vi skal nå sju prosent og være avgjørende for en ny regjering som blir blågrønn og ikke mørkeblå, sier Skei Grande til TV 2.

Bakgrunnstallene viser at Venstre har lagt bedre grep om sine velgere fra forrige valg enn på lenge, samtidig som de mister betydelig færre velgere til Høyre enn de har gjort på lenge.

Sjekk alle tallene fra målingen i partibarometeret

KrF mest frem

Kristelig Folkeparti går mest frem med 2,6 prosentpoeng til 5,8 prosent, som er partiets høyeste oppslutning på ni måneder.

– Det tyder nok på at alle er klar over at KrF går for et regjeringsskifte, man trenger ikke stemme på andre partier enn KrF for å få det til, sier parlamentarisk leder Hans Olav Syvertsen (KrF) til TV 2.

Tidligere i høst vedtok landsstyret i KrF å åpne for å slippe Frp inn i regjering. Samtidig gjorde partiet det klart at de mener Norge trenger en ny regjering etter neste valg.

Bakgrunnstallene viser at KrFs tidligere velgere er mer lojale mot partiet enn på lenge, samtidig som partiet mister langt færre velgere til Høyre.

Høyre mest tilbake

Fremgangen til de to sentrumspartiene er hovedårsaken til at Høyre går tilbake med 3,5 prosentpoeng fra den historiske toppnoteringen på novembermålingen, da partiet fikk 35,2 prosent. Partiet nestleder Jan Tore Sanner ser imidlertid ingen grunn til å være deprimert over tilbakegangen.

– 31,7 er et veldig godt resultat, det er faktisk bedre enn Willochs kjempeseier i 1981 og det er et solid flertall for de borgerlige partiene på Stortinget på denne målingen, sier Sanner.

Bakgrunnstallene viser at det er noen færre tidligere Høyrevelgere som sier de vil stemme på partiet, mens Høyre henter om lag like mange tidligere velgere fra Arbeiderpartiet og Frp som i november.

Også Fremskrittspartiet går tilbake på målingen med 1,5 prosentpoeng til 13,9 prosent.

Bakgrunnstallene viser at nesten hver fjerde Frp-velger fra 2009 ville ha stemt Høyre, mens bare seks av ti som stemte på Frp i 2009 ville ha gjort det igjen.

Sjekk alle tallene i partibarometeret

Nedtur for Ap

Arbeiderpartiet går også tilbake på målingen med 1,4 prosentpoeng til 28,8 prosent.

Bakgrunnstallene viser at bare 65 prosent av Arbeiderpartiets velgere fra 2009 ville stemt på partiet i dag. Mens over 120.000 velgere som stemte Arbeiderpartiet i 2009 forsvinner til Høyre, er det bare 4.000 som går motsatt vei.

Senterpartiet får 5,5 prosent (- 0,1). Partiet har lojale velgere, men henter få nye. SV får 4,7 prosent (+ 0,3), men har langt mindre trofaste velgere enn noen av de andre stortingspartiene.

For første gang på svært lenge viser mandatbergingen at hele SV-ledelsen ville kommet inn på Stortinget. Audun Lysbakken og Inga Marte Thorkildsen på utjevningsmandat, mens Bård Vegar Solhjell får et distriktsmandat.

Blågrønt håp

De rødgrønne partiene bare samlet 39,0 prosent av velgerne og ligger an til 68 mandater på Stortinget. De er dermed langt unna 85 som trengs for å få flertall på Stortinget.

Tilbakegangen til Høyre og Fremskrittspartiet gjør at disse to partiene for første gang siden i sommer ikke har flertall på målingen. Et helblått alternativ får 79 mandater.

Når både KrF og Venstre går frem, dukker et tredje regjeringsalternativ opp. Høyre, KrF og Venstre får samlet 76 mandater og er dermed nesten like store som Høyre og Frp.

Målingen er laget av TNS Gallup med personlige telefonintervjuer av 957 stemmeberettigede personer i tidsrommet 26.–30. november. 75,9 prosent av de spurte oppgir partipreferanse. Feilmarginen er 1,4–2,8 prosentpoeng, størst for de største partiene.