knuter
knuter

Ny smertefri metode for behandling av åreknuter

Malin (25) ble helt kvitt plagene.

Det var rundt 17-18-årsalderen at Malin Berg Hjelmeland merket de første tegnene til åreknuter.

– Det begynte som små blodårer som hadde spredt seg og var synlige. Sakte men sikkert har det utviklet seg åreknuter som jeg har vært mye plaget av, forteller den nå 25 år gamle jenta til God morgen Norge.

Belastende jobb for bena

Malin Berg Hjelmeland ble plaget med åreknuter da hun var 17 år. Nå er hun kvitt plagene.
Malin Berg Hjelmeland ble plaget med åreknuter da hun var 17 år. Nå er hun kvitt plagene.
Hvorfor hun har vært spesielt utsatt er hun ikke sikker på, men hun tror det er en kombinasjon av flere faktorer.

– Jeg vet ikke hvorfor jeg har fått åreknuter i såpass ung alder men jeg er veldig glad i høyhælte sko, og jeg har en belastende jobb for bena, forteller hun.

Malin jobber som hudpleier og går og står hele dagen men forteller at hun nå har skiftet ut hæler med helsesko i arbeidstiden.

Les også: Voksesmerter i beinet var livsfarlig kreft

Hyppigere hos kvinner

Åreknuter er svært vanlig, og opptrer hos 20 prosent av alle menn, og hos 25-35 prosent av alle kvinner, ifølge Norsk Helseinformatikk. Kvinner søker oftere lege for åreknuter, slik at tilstanden oppfattes som hyppigere blant kvinner av den grunn.

Hos noen utvikler åreknuter allerede i tenårene, men forekomsten øker med alderen.

Les også: Miriam Ødegård (22) fikk skoliose som 10-åring

Ny metode - medisinsk lim

Slik ser leggen til Malin ut etter operasjonen - fri for åreknuter.
Slik ser leggen til Malin ut etter operasjonen - fri for åreknuter.
Med kun ett stikk ble Malin Berg Hjelmeland operert 24. oktober i år. Spesialist i kar- og venekirurgi, Gustav Pedersen ved Derma Hudlegesenter, brukte den helt nye metoden for behandling av åreknuter.

Gjennom et lite stikk i huden, tilsammen 3 ml. av medisinsk lim inn i venen. Dette resulterer i at åren lukker seg omgående.

— Veneblodet fra beinet dreneres fra før av via andre vener og disse venene vil nå fungere bedre enn før behandlingen, forklarer Pedersen.

Les også: Hudtagger: Halvparten av oss får disse

Fornøyd med resultatet

På under en time på operasjonsbordet kunne Malin Berg Hjelmeland konstatere at resultatet var et lite plaster, og at åreknutene i det ene beinet var fjernet.

– Jeg gruet meg litt men forstod raskt at dette var omtrent smertefritt, og i ettertid har jeg ikke hatt noen plager. Tvert imot er krampene og smertene forsvunnet helt. Hevelsen som jeg var ekstra plaget med på kvelden etter lang dag på jobben er også borte, forteller en fornøyd Malin.

Les også: Sjekk om du trenger ekstra vitaminer

Nettprat

Du møter Malin Berg Hjelmeland og spesialist i kar- og venekirurgi Gustav Pedersen fra Derma Hudlegesenter i God morgen Norge tirsdag kl. 08.10.

Etter innslaget kan du delta på nettprat med Gustav Pedersen.

Nettpraten er avsluttet. Les svarene nedenfor: