dodsdomt fange (Foto: TV 2)
dodsdomt fange (Foto: TV 2)
dodsdomt tekst (Foto: TV 2)
dodsdomt tekst (Foto: TV 2)

Clinton (29) takker norske Jorunn fra dødscella

Clinton Lee Young har sittet ti år på dødscelle i Texas. Han takker norske venner for støtte i kampen for å bevise at han er uskyldig.

Clinton Lee Young var bare 19 år da han ble dømt til døden for å ha begått to drap. Siden da har han levd på dødscellen.

Tre personer ble arrestert for drapet, men de andre vitnet mot ham. Selv hevder Clinton at han er uskyldig. Nå har han anket dommen nok en gang.

– Jeg holder motet oppe, men jeg er realistisk. Jeg er tross alt dødsdømt. De vil drepe meg, sier han.

dodsdomt-fengsel (Foto: TV 2)
dodsdomt-fengsel (Foto: TV 2)

Dagene starter med mat mat klokken 03 om morgenen, og han tilbringer 22 timer i døgnet på cella, som er to ganger tre meter stor. Han forteller vinduet på cella er så langt oppe på veggen at han må rulle sammen madrassen og stå på den for å se ut. Fangene som er dømt til døden får ikke ha fysisk kontakt med noen.

Clinton blogger fra cella, og håper at han etter hvert får ta en bachelor i sosiologi.

Venter på dødsdato

Det kan ta år før han får en dato for dagen han skal bli tatt livet av med gift. Clinton sier at han forstår at mange pårørende er opptatt av hevn.

– Hadde noen skadet min søster, nevø eller mor, ville jeg også ønsket hevn. Men det er ikke slik et sivilisert rettssystem skal fungere, sier han.

LES OGSÅ: Carol vil se sønnens morder dø

Det er Jorunn Tangen fra Alta enig i. Hun er en av Clintons fremste støttespillere i kampen for å bevise at han er uskyldig.

– Jeg tror han er uskyldig, men for min del så betyr det egentlig ingenting, for jeg er imot dødsstraff, sier Jorunn.

dodsdomt-hjelper (Foto: TV 2)
dodsdomt-hjelper (Foto: TV 2)

Støtte fra Norge

I to år har de to brevvekslet. Jorunn administrerer også en norsk Facebook-side til støtte for Clinton, som har 1700 følgere. Det var bloggen hans som gjorde at Jorunn ble engasjert i hans historie, og nå har hun sørget for at han får aviser inn på cella.

Clinton setter stor pris på støtten fra Jorunn og andre støttespillere i Norge.

– Jorunn er en av mine beste støttespillere. Det er jeg takknemlig for. De skriver tross alt til noen i et fremmed land. Det er en uselvisk handling. Jeg setter pris på det.

dodsdomt-fb (Foto: TV 2)
dodsdomt-fb (Foto: TV 2)

Stemte over dødsstraff

FNs generalforsamling stemte denne uka over et forslag om å fjerne dødsstraff, og hele 100 land stemte for forslaget. USA er eneste vestlige demokrati som fremdeles bruker dødsstraff.

Clinton Lee Young er en av 3000 amerikanske fanger som venter på å bli henrettet.

– Jeg tenker på det, men det er ikke noe jeg dveler ved hver dag. For det kan ta knekken på deg. Jeg prøver å tenke på viktigere ting, som hvordan jeg kan hindre det. Jeg vet hva sluttresultatet blir. Over 100 er henrettet siden jeg kom hit, avslutter han.