wassbergbjorgen
wassbergbjorgen

Svensk langrennslegende: – På en måte er Bjørgen dopet

Marit Bjørgen har vunnet alt så langt denne sesongen. Det får langrennslegenden Thomas Wassberg til å reagere.

Marit Bjørgen har knust alle hittil i sesongen og troner alene og helt overlegent på toppen.

LES OGSÅ: Bjørgen «skremt» av Weng

Søndag knuste Bjørgen konkurrentene på jaktstarten og tok sin femte av fem mulige seire så langt.

Men ikke alle liker at Bjørgen er så suveren på kvinnesiden i lagrenn.

Nå lanserer Sveriges langrennslegende Thomas Wassberg en teori om at «Bjørgen er indirekte dopet».

Han har skrevet en interessant bok om Marit og Petter Northug. Første delen handler om Marit og det faktisk slik at hun på en måte er dopet. Hun er fremavlet som langrennsløper

– Avlet frem som skiløper
Wassberg tror nemlig Bjørgens gode gener spiller en avgjørende rolle for suksessen i langrennsporet.

– Ja, det har sikkert en betydning, sier han til TV4s «Sportcentralen», ifølge Expressen.

Og forklarer hvorfor:

– Jeg leste en bok for to år siden fra en svenske som heter Sverker Sörlin. Han har skrevet en interessant bok om Marit og Petter Northug. Første delen handler om Marit og det faktisk slik at hun på en måte er dopet. Hun er fremavlet som langrennsløper, sier Wassberg.

– Når du leser mellom linjene så er det slik at de som har vært dyktige skiløpere og dyktige idrettsmenn har giftet seg og fått barn i mange generasjoner. Det er faktisk interessant at det kan bli slik, fortsetter han.

LES OGSÅ:Northug vant etter kraftanstrengelse: – Dette skal ungene mine få slippe

LANSERER TEORI: Thomas Wassberg mener Marit Bjørgen er avlet frem til å bli en god skiløper. (Foto: Poppe, Cornelius/NTB scanpix)
LANSERER TEORI: Thomas Wassberg mener Marit Bjørgen er avlet frem til å bli en god skiløper. (Foto: Poppe, Cornelius/NTB scanpix)

– Thomas Wassberg er jo både olympisk mester og verdensmester og har i likhet med Marit fått utdelt gener som kun noen få får i verden.

– Ingen av foreldrene drev idrett
Wassberg var en av verdens fremste langrennsløpere i 1980-årene.

Han vant blant annet OL-gull i Lake Placid på 15 kilometeren i 1980, stafettgull i Sarajevo-OL fire år senere og gull på stafetten i OL i Calgary i 1988. Wassberg har gull fra Oslo-VM i 1982 og Oberstdorf i 1987.

TV 2 Sportens langrennsekspert og Bjørgens tidligere trener, Svein Tore Samdal, tror Wassberg bommer grovt med sin teori.

– Ingen av foreldrene til Marit har drevet med idrett på toppnivå. Ja, de har drevet med hardt kroppsarbeid på gården, men det var nok ikke slik at de bestemte seg for å få et barn som skulle dominere i langrennssporten, sier Samdal til TV 2 Sporten, før han slår fast:

– Derfor tror jeg dette er litt fleipete sagt av Wassberg. Ja, Marit er godt utstyrt fra naturens side og trakk sånn sett et heldig lodd i livet, men grunnen til at hun har kommet dit hun er i dag er på grunn av hardt arbeid og trening, fortsetter han.

– I samme kategori
Samdal mener Wassberg er i samme kategori som Bjørgen når det gjelder arv og gener.

– Thomas Wassberg er jo både olympisk mester og verdensmester og har i likhet med Marit fått utdelt gener som kun noen få får i verden. Han er nok samme i akkurat kategori. Selv om du er heldig fra naturens side, så kommer ikke suksessen av seg selv. Hard, hard trening ligger som sagt bak, sier Samdal.

– For meg er det derfor åpenbart at om de svenske langrennsjentene hadde gjort den jobben som Marit gjør treningsmessig, så kunne de nok fint gått like fort på ski, konstaterer Bjørgens tidligere trener.

LES OGSÅ:Overlegen Bjørgen: – En av mine beste helger i Kuusamo noensinne

GODE GENER: Thomas Wassberg mener Marit Bjørgen på en måte er dopet, på grunn av sine gode gener. (Foto: Åserud, Lise/NTB scanpix)
GODE GENER: Thomas Wassberg mener Marit Bjørgen på en måte er dopet, på grunn av sine gode gener. (Foto: Åserud, Lise/NTB scanpix)

– Jeg mener at slik det er lagt opp nå så er de moderne langrennsøvelsene som skapt for både Marit Bjørgen og Petter Northug.

– Passer Bjørgen perfekt
Han mener at moderne langrenn passer perfekt for Bjørgen.

– Jeg mener at slik det er lagt opp nå så er de moderne langrennsøvelsene som skapt for både Marit Bjørgen og Petter Northug. Det stiller større krav til muskulær styrke og er kortere distanser, poengterer han.

– Har verden sett en bedre langrennsutøver enn Bjørgen på kvinnesiden noensinne?

– Bente Skari var vel i sin tid like god i sin periode, men hun hadde nok ikke gjort det like bra i de moderne øvelsene. Men Marit ble slått på Beito og har vist at hun ikke er uslåelig. Jeg tror nok at Justyna Kowalczyk vil gi hun kamp fremover og gå fortest i Tour de Ski, oppsummerer Svein Tore Samdal.