TØFFE DAGER: Avgått statssekretær Roger Ingebrigtsen og Arbeiderpartiets partisekretær Raymond Johansen. (Foto: TV 2 / NTB Scanpix)
TØFFE DAGER: Avgått statssekretær Roger Ingebrigtsen og Arbeiderpartiets partisekretær Raymond Johansen. (Foto: TV 2 / NTB Scanpix)

Ap utelukker ikke at Ingebrigtsen har brutt loven

TV 2 får bekreftet at Arbeiderpartiet behandler saken som om den skandaliserte statssekretæren kan ha gjort seg skyldig i overgrep.

– Han erkjenner å ha hatt et uakseptabelt forhold til en veldig ung jente, sa partisekretær Raymond Johansen like etter at avsløringen om statssekretær Roger Ingebrigtsens forhold til en 17 år gammel AUF-jente tilbake i 2004 ble kjent fredag kveld.

Lørdag får TV 2 bekreftet at partiet vurderer muligheten for at Ingebrigtsen kan ha gjort mer enn bare å tråkke over moralske grenser.

Sentrale kilder sier partiledelsen behandler saken som et mulig overgrep i form at at Ingebrigtsen kan ha utnyttet sin stilling og posisjon for å skaffe seg sex.

Det vises til paragraf 193 i Straffeloven. Den sier at «den som skaffer seg eller en annen seksuell omgang ved misbruk av stilling, avhengighetsforhold eller tillitsforhold straffes med fengsel i inntil seks år».

BAKGRUNN: Hadde hemmelig forhold til AUF-jenta i over ett år

Anmelder ikke

TV 2 skrev tidligere fredag at det den nå 25 år gamle jenta selv kontaktet politisk rådgiver for statsminister Jens Stoltenberg, Tonje Brenna, forrige lørdag for å fortelle om sin åtte år gamle historie med Roger Ingebrigtssen. Brenna videreformidlet så informasjonen til statsråd Karl Eirik Schjøtt-Pedersen og partisekretær Raymond Johansen.

LES OGSÅ: Stoltenbergs rådgiver varslet om sex-saken

Hun skal angivelig ha unnlatt å fortelle sin egen samboer Martin Henriksen om saken. Han skulle denne helgen møtt Roger Ingebrigtsen til kampvotering om førsteplassen på Troms Aps stortingsliste til valget neste høst. Nominasjonsmøtet er i stedet utsatt i to uker etter sjokk-avsløringen fredag.

LES OGSÅ: Troms Ap utsetter nominasjonsmøtet etter sex-avsløring

TV 2 vet at jenta som var i et over et år langt seksuelt forhold til Ingebrigtsen midt på 2000-tallet var i samtaler med partisekretær Raymond Johansen om saken tidlig denne uken, etter at han hadde mottatt Brennas bekymringsmelding.

I disse samtalene skal hun ha gitt eksplisitt uttrykk for at hun ikke ønsker at partiet forfølger eller politianmelder saken. Dette skyldes hovedsakelig at hun ønsker å forbli anonym.

LES OGSÅ: Her er Ap-toppen sammen med AUF-jenta åtte år etter

Denne oppfordringen skal partiet ha bestemt seg for å ta til etterretning.

– Jenta har vært veldig tydelig på at hun ikke ønsker å forfølge saken. Hun har også sagt at hun ikke ønsker at Arbeiderpartiet gjør det, dette har vært veldig førende for oss. Vi har selvsagt hatt juridisk bistand for å sørge for at vi opptrer ryddig og profesjonelt, sier Raymond Johansen til TV 2.

37-årig toppolitiker og 17-årig AUF-jente

Det var fredag kveld det ble kjent at statssekretær og stortingskandidat Roger Ingebrigtsen (Ap) trekker seg fra alle sine politiske verv som følge av et tidligere seksuelt forhold til en svært ung kvinnelig tillitsvalgt i AUF.

Ledelsen i Arbeiderpartiet ser på forholdet som uakseptabelt fordi Ingebrigtsen var 37 år og en mektig politiker i Troms da han innledet forholdet til den 20 år yngre jenta, som selv var aktiv i Arbeiderpartiets ungdomsorganisasjon, AUF.

LES OGSÅ: Roger Ingebrigtsen: – Det er klart det er uakseptabelt

Personer sentralt i partileldelsen mener han med dette kan ha gjort seg skyldig i å misbruke stillingen sin og tillitsforholdet jenta hadde til han. Dette er i ytterste konsekvens straffbart i henhold til norsk lov.

Politiet kan etterforske selv

Selv om ikke en eventuelt fornærmet part skulle ønske å anmelde en sak, har politiet anledning til å starte etterforskning på eget initiativ. Ved Troms politidistrikt har de foreløpig ikke tatt stilling til dette.

– Vi kan sette i gang etterforskning uten initativ fra kvinnen. Men hvis fornærmede selv ikke mener at Ingebrigtsen har misbrukt sin stilling blir det veldig vanskelig å bevise at det har skjedd noe straffbart. Dessuten ligger forholdet flere år tilbake i tid, sier politimester Ole Bredrup Sæverud i Troms til TV 2.

Lørdag kveld sier den nå 25 år gamle kvinnen som var i et seksuelt forhold med Ingebrigtsen følgende til NRK: – Dette handler om en person som har gjort handlinger som ikke kan forsvares.

Kvinnen står selv på nominasjonslisten til Troms Ap, men sier hun ikke har meldt fra om saken for å fremme sin egen karriere.

SE TV-REPORTASJE OG INTERVJU MED RAYMOND JOHANSEN: