TREKKER SEG: Statssekretær Roger Ingebrigtsen (Ap) trakk seg etter å ha fortalt om en seksuell relasjon til en 20 år yngre jente i 2004. (Foto: Scanpix / Skjermdump Facebook)
TREKKER SEG: Statssekretær Roger Ingebrigtsen (Ap) trakk seg etter å ha fortalt om en seksuell relasjon til en 20 år yngre jente i 2004. (Foto: Scanpix / Skjermdump Facebook)

Hadde hemmelig forhold til AUF-jenta i over ett år

Statssekretær Roger Ingebrigtsens seksuelle forhold til den 17 år gamle AUF-eren skal ha vært kjent internt i partiet. – Dette er skittent spill, tordner lokal Ap-topp.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Fredag kveld ble det kjent at statssekretær og stortingskandidat Roger Ingebrigtsen (Ap) trekker seg fra alle sine politiske verv som følge av et tidligere seksuelt forhold til en svært ung kvinnelig tillitsvalgt i AUF.

Ingebrigtsen offentliggjorde selv sin beslutning på Facebook litt før klokken 19 fredag. Det skjedde etter at Arbeiderparitets mektige partisekretær Raymond Johansen tidligere denne uken ble varslet om saken som skriver seg tilbake til 2004.

– Etter å ha fulgt opp bekymringsmeldingen hadde jeg fredag et møte med Ingebrigtsen. Der erkjente han å ha hatt et uakseptabelt forholdt til en yngre jente, sier Johansen til tv2.no.

BAKGRUNN: Statssekretær trekker seg etter sex med 17-åring

Ønsker ikke anmeldelse

Partiledelsen mener forholdet er uakseptabelt fordi Ingebrigtsen var 37 år og en mektig politiker i Troms da han innledet forholdet til den 20 år yngre jenta, som selv var aktiv i Arbeiderpartiets ungdomsorganisasjon, AUF.

Det er i seg selv ikke straffbart for voksne menn å ha sex med 17-åringer. Derimot har misbruk av stilling, tillits- og/eller overmaktsforhold for å oppnå seksuell omgang en strafferamme på seks års fengsel.

Partisekretær Raymond Johansen sa på sin pressekonferanse fredag kveld at «jenta ikke har ønsket å forfølge saken videre». Dette er trolig årsaken til at partiledelsen velger å ikke politianmelde Ingebrigtsen, selv om de anser forholdet som uakseptabelt.

LES OGSÅ: Johansen: – Vitner om dårlig dømmekraft

Møttes jevnlig i over ett år

Den avgåtte statssekretæren innrømmer overfor tv2.no at han møtte jenta for sex flere ganger over en lang periode.

– Vi møttes flere ganger over en lengre tidsperiode. Når jeg ser tilbake på dette skammer jeg meg, sier Ingebrigtsen.

Ifølge Arbeiderparti-kilder tv2.no har vært i kontakt med pågikk det seksuelle forholdet mellom Ingebrigtsen og jenta over en periode på over ett år.

Da forholdet ble innledet tilbake i 2004 var Ingebrigtsen fylkesråd for kompetanse og utvikling i Troms fylkeskommune. Han hadde allerede den gang bak seg flere år som politisk rådgiver og statssekretær i ulike regjeringer, og var en svært toneangivende politiker i regionen.

– Jeg gjorde ikke noe galt i forhold til norsk lov, men jeg brøt både skrevne og uskrevne regler i Arbeiderpartiet. Og normer. Jeg er skamfull. Jeg er den eneste som har noe å svare for i denne saken. Jeg har feilet i forhold til viktige verdier, skriver Ingebrigtsen i et brev sendt en rekke norske redaksjoner fredag kveld.

LES OGSÅ: Roger Ingebrigtsen: – Det er klart det er uakseptabelt

– Skittent spill

Overfor tv2.no ønsker Ingebrigtsen ikke å spekulere i årsaken til at den åtte år gamle saken dukker opp to dager før et nominasjonsmøte hvor han og tidligere AUF-topp Martin Henriksen skulle kjempe om 1. plassen på Troms Aps liste til neste års stortingsvalg.

– Jeg trodde selv at dette tilhørte fortiden, men noen ganger så ser vi mennesker ulikt på ting, og det må man ha respekt for, sier han til tv2.no

Tidligere kommunetopp for Arbeiderpartiet i Tromsø, Vibeke Ek, er blant dem som mener at avsløringen kommer nå skyldes skittent spill i en bitter nominasjonsstrid.

– Jeg har aldri opplevd mer skittent spill i Arbeiderpartiet enn dette. At Roger presses til å stå frem med dette nå, åtte år etter at det er skjedde, er skammelig. Tidspunktet dette har kommet ut på er et mest mulig skadelig tidspunkt for den toppkampen som skulle være. sier Ek til avisen Nordlys.

– Var kjent internt i partiet

Hun hevder attpåtil at forholdet mellom Ingebrigtsen og den 17 år gamle jenta har vært kjent lokalt i partiet.

– Dette var ikke noe ukjent. Dette har noen sittet og ventet på at de skulle kunne bruke ved en passende anledning. Mange tenker høyt om hvem som har satt ut dette, og de som har gjort dette vet det selv. Jeg håper de slipper å møte seg selv i døra. Her har man ikke tenkt på partiet, men på egeninteresse, sier Vibeke Ek, tidligere komiteleder for kultur, idrett og oppvekst i Tromsø kommune (Ap).

Ingebrigtsens motkandidat på nominasjonsmøtet som skulle vært søndag, tidligere AUF-leder og nå politisk rådgiver i Arbeidsdepartementet, Martin Henriksen, ønsker ikke å kommentere saken overfor tv2.no

– Jeg har ingen kommentar til dette nå. Henviser til Aps partikontor og Raymond Johansen, skriver han i en SMS til tv2.no.

LES OGSÅ: Troms Ap utsetter nominasjonsmøtet etter sex-avsløring

Styret i Troms Ap besluttet natt til lørdag å utsette helgens nominasjonsmøte i to uker for å sikre ryddighet rundt nominasjonsprosessen.