USADOD (Foto: TV 2)
USADOD (Foto: TV 2)

Carol vil se sønnens morder dø

Carol Hollands høyeste ønske er å se kvinnen som drepte sønnen hennes bli henrettet.
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Sønnen Patrick døde i september. Hun bor i Texas, den staten i USA som henretter flest fanger, mer enn en fange hver måned. Patrick ble 35 år.

Knivstukket og drept av samboeren i september. Fortsatt står urnen i morens stue, hun sparer for å få råd til å sette den ned i en grav.

TV 2 møtte Carol første på et møte i en kirke i Houston, Texas, sammen med mødre og familiemedlemmer av personer som er blitt drept.

Det er to timer med rystende historier, tårer og raseri. Også en politimann er tilstede for å svare på spørsmål om etterforskning og rettigheter for pårørende. For Carol er dødsstraff det eneste naturlige for den som er ansvarlig for sønnens død.

– Hun tok livet av ham med overlegg. Hvorfor skal hun beholde sitt liv? For meg er det rettferdighet, sier hun til TV 2.

Eneste veslige land med dødstraff

USA er eneste vestlige demokrati som fortsatt har dødsstraff. Texas er den staten i USA som henretter flest. Den dagen TV 2 besøker Texas skal de 14 henrettelsen i år utføres.

Dødsstraff i USA ble gjeninnført i 1976. Siden da har 1317 dømte drapsmenn og kvinner blitt henrettet. De aller fleste menn, den siste av totalt 12 kvinner ble henrettet i september i 2012.

Huntsville er en idyllisk småby i Texas. Små bruktbutikker og cafeer langs gatene. Her foregår alle henrettelsene i staten. Texas har siden 1976 stått for 37 prosent av alle henrettelsene i USA. Idag skal Ramon Hernandez henrettes. Han er en seriemorder, som voldtok ofrene før han drepte dem. Henrettelsene starter som regel kl 18. Noen ganger kan de bli utsatt på grunn av en siste anke.

Andy Kahan i Houston-politiet er ofrenes mann i dødsstraff-saker. Som leder av borgermesterens voldsofferkontor har blant annet kjempet fram at ofrenes familiemedlemmer kan få være til stede under henrettelser.

I 75 prosent av tilfellene ønsker familiemedlemmer å overvære utførelsen av dødsstraffen. Andy har vært tilstede ved sju henrettelser.

– Det er en utrolig slitsom og følelsesmessig tung dag som du ikke ønsker at noen skal oppleve, sier han.

– Uverdig

Professor i kriminologi, Denis Longmire, forsker på dødsstraff. Han møter alltid opp ved henrettelser. Han mener det er noe uverdig med dødstraff, og at man ikke gjør samfunnet tryggere ved å ha dødsstraff.

– Det høres ikke spesielt skremmende ut å si at vi skal bedøve en person sånn at han sovner inn for den grusomme forbrytelsen de har begått. Men vi gjør det med sånn mangel på følelse og seremonier at jeg synes det er uverdig for oss som mennesker, sier han.

Det er over 3000 fanger som sitter på dødcelle i USA og venter på å bli henrettet. Carol har alltid vært for dødsstraff, også før sønnen ble drept.

– Om jeg vil ha hevn? Så klart. Jeg skal ikke lyve til deg. Klart jeg vil ha det, sier hun ærlig.

Carols ønsker å være tilstede ved henrettelsen av den personen som drepte sønnen.

– Jeg fikk ikke sett Patricks siste øyeblikk. Hvorfor ville jeg ikke se hennes, sier hun.

Fangens siste ord

Utenfor Huntsville-fengselet har det gått en halv time. Henrettelsen av Ramon Hernandez er over.

– Han var rolig. Han så bort på sin bror som var der som vitne. Han sa han lignet på sin far. Han ba om forgivelse og ba om unnskyldning for all smerten han har påført mennesker. Så sa han til medfangene at de måtte fortsette å kjempe. Så mistet han bevisstheten og erklært død klokken 1838, sier advokaten hans.

Søster og kusine til to av ofrene, Brenda, var tilstede ved henrettelsen av søsterens drapsmann.

– Lillesøsteren min var alt for meg. Alt. Jeg var her henne. Dette var min måte å støtte henne for en siste gang, sier hun.