VENNLIG OPPGJØR: Forrige sesongs tilsvarende møte på Carrow Road endte 2 1 til Norwich. Her er Sebastian Larsson i duell med hjemmelagets Elliott Bennett. (Foto: Adam Davy/Pa Photos)
VENNLIG OPPGJØR: Forrige sesongs tilsvarende møte på Carrow Road endte 2 1 til Norwich. Her er Sebastian Larsson i duell med hjemmelagets Elliott Bennett. (Foto: Adam Davy/Pa Photos)

Kampen om «The Friendship Trophy»

Oppgjøret mellom Norwich og Sunderland søndag handler om mer enn bare tre poeng. De to lagene deler nemlig en helt spesiell historie.

Se Norwich-Sunderland søndag 2. desember klokken 17.00 på TV 2 PL HD 1 og tv2sumo.no!

Du visste nok at søndagens eneste kamp i Premier League går mellom Norwich og Sunderland. Trolig visste du også at oppgjøret spilles på Carrow Road i Norwich i East-Anglia, milevis unna nordøstlige Sunderland og Stadium of Light.

Men visste du at oppgjørene mellom Norwich og Sunderland likevel er blant årets mest spesielle for de to lagene? De to kjemper nemlig om mer enn bare tre poeng. De kjemper om «The Friendship Trophy», noe de har gjort helt siden 1985.

Det året møttes Norwich og Sunderland i ligacupfinalen på Wembley, i en finale som fikk kallenavnet «den vennlige finalen».

Har du spillere fra disse klubbene på ditt lag? Spill Premier League-manager
Premier League i altomfotball.no: Tabell | Terminliste | Statistikk

«Den vennlige finalen»
Vi skrur klokken 27 og et halvt år tilbake i tid, til 24. mars 1985 og gamle erverdige Wembley Stadium, der drøye 90 000 tilskuere er samlet for å følge ligacupfinalen mellom to av bunnlagene i øverste divisjon, Norwich og Sunderland. Til en tid der den lettfattelige og barnslige humoren mellom to motstanderlags supportere ikke sitter så løst som den tilsynelatende gjør i dagens multimediale Premier League-fotball.

NORWICH-SEIER I 2003: Sunderlands Julio Arca i duell med Norwichs
  Darren Huckerby i en kamp mellom lagene i 2003. Den gangen endte det
  1-0 til hjemmelaget på Carrow Road. (Foto: Tony Marshall/Pa Photos)
NORWICH-SEIER I 2003: Sunderlands Julio Arca i duell med Norwichs Darren Huckerby i en kamp mellom lagene i 2003. Den gangen endte det 1-0 til hjemmelaget på Carrow Road. (Foto: Tony Marshall/Pa Photos)

Det er 1985, og hooligans-mentaliteten regjerer i England. Færre og færre tilskuere drar til arenaene, og pressen rapporterer til stadighet om tribunebråk. Elleve dager før finalen på Wembley har en annen cupkamp mellom Luton og Millwall ført til at statsminister Margaret Thatcher har måttet sette i gang det hun kaller et «krigskabinett» for å bekjempe hooligans. To måneder senere skal den fatale Heysel-ulykken ramme fotballen, og føre til flere års utestengelse av engelske lag fra de europeiske klubbturneringene.

Men utenfor Wembley denne nydelige marsdagen svarer Sunderlands og Norwichs supportere med smil, glede og vennskapelighet. Til tross for at supportere fra helt andre lag - «casuals» - forsøker å skape problemer og infiltrere de to lags supportergjenger, svarer finalelagenes fans med å overse dem og langt ifra gjengjelde deres fiendlige innstilling. En Norwich-fan kan berette følgende stemningsrapport: – Den joviale atmosfæren ble alvorlig punktert av en invasjon av såkalte Chelsea-supportere, som truet både Norwich-og Sunderland-fansen med kniver.

Les også: Chelsea-keeperen: – Tilpass deg, eller forlat klubben

Artikkelen fortsetter under bildet!

HØYTFLYVENDE: Sunderland og Stéphane Sessegnon fløy høyere enn
  for anledningen grønnkledde Bradley Johnson og hans lagkamerater i februar.
  (Foto: GRAHAM STUART/Afp)
HØYTFLYVENDE: Sunderland og Stéphane Sessegnon fløy høyere enn for anledningen grønnkledde Bradley Johnson og hans lagkamerater i februar. (Foto: GRAHAM STUART/Afp)

– Ikke en eneste forstyrrelse på tribunen
Men atmosfæren innefor Wembley-portene er langt ifra punktert. Supportergrupper står om hverandre på tribunen, og supporterne synger vennligsinnet fra dommer Neil Midgleys første gang blåser i fløyten, via Sunderland-forsvarer Gordon Chisholms uheldige selvmål som gir de kanarigule seiersmålet og helt til Norwich-kaptein Dave Watson løfter trofeet som bevis på at Ken Browns mannskap er ligacupvinnere i 1985.

– Det var ikke en eneste forstyrrelse på tribunen. Sunderland-supporterne var enorme og så ut til å mixe med våre, og uansett hvor på tribunene du så så det ut til å være hjertelig, fint og en fantastisk atmosfære. Jeg synes det var en stor dag, skulle Norwich-manageren senere uttale.

Etter kampen møtes de to lags supportere for å gratulere og kondolere overfor hverandre, samt bytte skjerf og andre klubbeffekter som suvenirer og et minne om den fantastiske dagen. På undergrunnen i London synger Norwich-supporterne «we won the cup» og blir besvart av Sunderland-fansens selvironiske «we scored the goal».

Les også: Her er Premier League-ekspertenes kulthelter

ENGELSK TALENT OG RUTINE: Sunderlands Connor Wickham (19 år)
  og Norwichs Grant Holt (31 år) i duell i fjorårets tilsvarende oppgjør.
  (Foto: Chris Radburn/Ap)
ENGELSK TALENT OG RUTINE: Sunderlands Connor Wickham (19 år) og Norwichs Grant Holt (31 år) i duell i fjorårets tilsvarende oppgjør. (Foto: Chris Radburn/Ap)

En påminnelse om den flotte dagen
I ettertid av den vennlige opplevelsen har oppgjørene mellom de to lagene stått som et symbol på kampen som tok et oppgjør med den brutale virkeligheten som regjerte den gangen. Vinneren får ingen prispenger, ingen seremoni med sponsede logoer i sentrum og heller ikke noen reell prestisje. Men i den moderne fotballen har likevel de to lags supportere beholdt «The Friendship Trophy» som en påminnelse om de hjertevarmene hendelsene fra den gangen. Som en påminnelse om dagen der to lags supportere respekterte hverandre og omfavnet alt som er godt i fotballen og nektet å ta til seg det onde.

På den måten er kanskje søndagens oppgjør noe som feirer fotballen på en enda større måte enn de prestisjefulle troféene disse to lagene trolig ikke kommer til å kjempe om heller denne sesongen, og et oppgjør de to lags supportere kan se deres favorittspillere utkjempe med stolthet. Søndag fortsetter nemlig kampen om «The Friendship Trophy». Sunderland er per dags dato regjerende mester, etter 3-0 i februar-oppgjøret da blant annet en fantastisk scoring fra Fraizer Campbell sørget for 3-0-seier til Martin O'Neills mannskap på Stadium of Light.

Les også: Se Sunderland-spissens årets mål-kandidat

Vinnerelaget kommer ikke til å bli tiljublet fra sine supportere gjennom en åpen bussparade i gatene av Norwich eller Sunderland, men det er likevel verdt å notere seg hvem som stikker av med de tre poengene. For hvem vet, kanskje tar det enda noen år før noen av lagene vinner en av de virkelige store cupene på ny.

Kilder: rokerreport.com, Wikipedia

Hva mener du om tribunekulturen i dagens fotballverden? Kan Norwich fortsette sin utrolige form? Ta diskusjonen i kommentarfeltet under!