DØD: To polititjenestemenn er mistenkt etter at en mann døde i forbindelse med et basketak på Oslo kommunale legevakt. (Foto: Stian Lysberg Solum/NTB scanpix)
DØD: To polititjenestemenn er mistenkt etter at en mann døde i forbindelse med et basketak på Oslo kommunale legevakt. (Foto: Stian Lysberg Solum/NTB scanpix)

Politimenn avhørt etter at mann døde i slåsskamp

Spesialenheten etterforsker to polititjenestemenn etter dødsfall. – Det mine tjenestemenn gjorde var lovlig, sier Oslos politimester.

Mannen døde etter at det oppsto et basketak i inngangspartiet på legevakten mellom mannen og to polititjenestemenn ved 21-tiden torsdag kveld.

Han ble fraktet til legevakten av politiet etter at han selv oppsøkte politivakten ved Sentrum politistasjon.

– Mannen var utagerende og det ble vurdert at han måtte få legetilsyn, opplyser operasjonsleder Sven-Martin Ege ved Oslo politidistrikt.

Etter basketaket var mannen livløs.

– Da vedkommende ble lagt i bakken hadde han ikke pust og puls. Det ble umiddelbart startet opp med livreddende hjerte- lunge- redning (HLR), opplyser Ege.

Mannens liv sto imidlertid ikke til å redde.

– Vedkommende ble erklært død på stedet, opplyser Ege.

LES OGSÅ: Mann døde på legevakten etter pågripelse

Spesialenheten etterforsker

Spesialenheten for politisaker har iverksatt full etterforskning etter at en mann døde etter et basketak med polititjenestemenn på legevakten i Oslo torsdag kveld.

Leder for Spesialenhetens etterforskningsavdeling for Øst-Norge, Liv Øyen, bekrefter overfor tv2.no at de to tjenestemennene har blitt avhørt i forbindelse med dødsfallet.

– De er avhørt med status som mistenkte, i og med at dødsfallet skjedde i forbindelse med utøvet maktbruk, sier Øyen til tv2.no.

LES OGSÅ: Politiet tok betalt for promilletest

Sikret spor og video

Spesialenheten for politisaker har i natt og morgentimene hatt bistand fra Kripos for å sikre åstedet og eventuelle spor.

– Vi har ikke anmodet om annet enn praktisk bistand, sier Øyen.

Blant materialet Spesialenheten har fått samlet inn er videoopptak fra overvåkingskameraer som trolig fanget opp hele eller deler av hendelsen. De gjennomgår nå det innhentede materialet.

LES OGSÅ: Spesialenheten skal etterforske ulykke i Elverum

Flere avhør

Det var flere personer til stede på legevakten som fikk med seg dramaet.

– Flere avhør er foretatt, blant annet av flere vitner, sier Øyen til tv2.no.

Det er ikke klart om det vil bli foretatt flere avhør av de mistenkte eller vitner i løpet av dagen.

Den døde er sendt til obduksjon hos Rettsmedisinsk institutt for å klarlegge hvorfor vedkommende døde i basketaket.

– Obduksjonen vil bli foretatt i dag, men det er ikke sikkert vi får den foreløpige obduksjonsrapporten i dag, sier Øyen som tar forbehold om at Spesialenheten ikke nødvendigvis kan gå ut med konklusjonen i rapporten av etterforskningsmessige hensyn.

Fortsatt på jobb

Politimennene som var innblandet i hendelsen er ikke tatt ut av tjeneste.

Oslos politimester mener at tjenestemennene var i sin fulle rett til å handle som de gjorde, da mannen satte seg til motverge da han ble forsøkt tatt inn på legevakten. Han viser også til at flere andre personer var med i basketaket.

– Det er flere enn de to polititjenestemennene som har vært involvert i å få kontroll på ham. Når det gjelder hvordan mine folk opptrådte, så er det ingen ting som tilsier at de har brukt noen ulovlige grep, sier politimester Hans Sverre Sjøvold i Oslo til vg.no.