brann1 (Foto: Chris-Erik Kristoffersen)
brann1 (Foto: Chris-Erik Kristoffersen)

Røykvarsler sviktet i test

Biltema stopper salget av røykvarsler etter TV2 hjelper deg-test.

Da TV2 hjelper deg testet optiske røykvarslere for privatboliger, var det én som sviktet helt. Billigvarianten fra Biltema forble stille i et rom fullt av dødelig røyk – da hadde vi allerede kjøpt en ny etter at den første var defekt i utgangspunktet.

I en e-post beklager administrerende direktør Tommy Fredriksen at Biltema har strøket i testen. De stopper nå salget av røykvarsleren i hele Norden med umiddelbar virkning.

«Brannvarsleren er produkttestet og godkjent av både svenske og norske uavhengige testinstitutter. At flere av brannvarslerne ikke slår ut finner vi da veldig merkelig», skriver Fredriksen.

Les også: Dette må du sjekke før du leier bolig

Test med ulmebrann

Målet var å undersøke om enkeltstående, optiske røykvarslere fra et utvalg norske butikker reagerer tilfredsstillende ved ulmebranner, altså branner med mye røyk og lite flammer. Ulmebranner er i mange tilfeller potensielt dødelige.

Testen ble utført i samarbeid med If Sikkerhetssenter og deteksjonsspesialist Carsten S. Due fra Honeywell Life Safety. Den første varsleren gikk i alarm etter 15 minutter, og seks minutter senere var ti andre løst ut. Fortsatt var atmosfæren i rommet ganske ufarlig. Da vi avsluttet testen en time senere var rommet så fullt av dødelige gasser at røykvarsling ikke lenger ville ha noen hensikt.

Av de tolv optiske røykvarslerne med prislapp fra 29,90 til 365 kroner var det bare modellen fra Biltema som ikke fungerte som den skulle.

Saken fortsetter under bildet

brann5 (Foto: Chris-Erik Kristoffersen)

Les også: Trekk alltid ut støpslet fra stikkontaktene

– Velg optisk røykvarsler i hjemmet!

carsten (Foto: TV 2 hjelper deg)
Det finnes to typer røykvarslere på markedet: Den optiske, som «ser» røyken, og den ioniske, som «lukter» brannen. En samlet bransje går nå ut og anbefaler den optiske varianten på det sterkeste. Årsaken er at ioniske varslere ofte ikke reagerer på disse såkalte ulmebrannene i det hele tatt.

– Vi har gjort 14 tester på dette, og resultatet er det samme hver gang. De ioniske varslerne gir ikke alarm ved ulmebrann, sier fagsjef Ronny Tande ved If Sikkerhetssenter.

Også i vår test hadde vi med to ioniske røykvarslere som referanse, og resultatet ble det samme: I likhet med den optiske varsleren fra Biltema forble de ioniske modellene tause også etter at testrommet var fylt med dødelig røyk.

Man har tidligere sagt at ioniske varslere fungerer best ved enkelte andre typer branntilløp, men Tande og Carsten S. Due er enige om at dette er så marginalt at man ikke bør ta hensyn til det.

– Det hadde ikke gjort noe om ioniske varslere skulle forsvinne fra markedet, sier Due.

Saken fortsetter under bildet

brann-ioniske (Foto: Chris-Erik Kristoffersen)

Les også: Slik sikrer du hjemmet ditt mot brann

Begge typer godkjent

Både optiske og ioniske røykvarslere er godkjent for salg i Norge, og kjøper man for eksempel fra en nettbutikk får man ingen advarsler om at den ene typen er dårligere enn den andre. Hos Clas Ohlson finner man faktisk en ionisk røykvarsler med «best i test»-merkelapp fra en svensk test som bransjen i Norge har underkjent.

– For få kjenner nok forskjellen, og for få vet nok hvilken type varsler de har hjemme, sier Carsten S. Due. Han oppfordrer folk til å gå hjem og sjekke. Et viftelignende symbol på baksiden er et tegn på at du har en ionisk røykvarsler.

– Da bør du bytte umiddelbart, mener Due.

brann3 (Foto: Chris-Erik Kristoffersen)

Trenger du vår hjelp? Send en mail til hjelperdeg@tv2.no

Følg oss på Facebook og Twitter