nostredamus harold camping og david koresh (Foto: Wikimedia Commons/Scanpix)
nostredamus harold camping og david koresh (Foto: Wikimedia Commons/Scanpix)

Disse varslet også verdens undergang

... og tok åpenbart feil.

Ingenting varer evig og mest sannsynlig heller ikke menneskehetens tid på jorden.

Men er enden virkelig nær? Dét er det ingen som vet.

Mange har likevel trodd at de satt med fasiten. Her gir vi deg noen av dommedag-sprofetiene som helt opplagt var feilslåtte.

Les også: Under en måned til «verden går under»

Assyrerne tok feil

Allerede i år 2800 f.kr. fryktet man at menneskenes dager var talte. På en gammel assyrisk leirtavle kan man se inskripsjonen «Jorden vår er fordervet på disse siste dager. Det er tegn på at verden raskt går mot slutten. Bestikkelser og korrupsjon er vanlig. Barn adlyder ikke foreldrene. Hver eneste mann ønsker å skrive en bok og verdens ende nærmer seg uomtvistelig.»

Livet fortsatte imidlertid ufortrødent og fire århundrer senere etablerte assyrerne et imperie som snart omsluttet mesteparten av Orienten og varte fram til 612 f.kr.

pave innocent III (Foto: Wikimedia Commons)
pave innocent III (Foto: Wikimedia Commons)

Pavens dom

Pave Innocent III (innocent betyr uskyldig!) mente i 1213 at menneskeheten bare hadde 71 år igjen. Og han skyldte på den konkurrerende og stadig voksende religionen islam.

Paven mente det hellige landet Israel måtte gjenerobres fra muslimene og med det ville også Messias gjenoppstå. 1284 var året for verdens ende, men verden sto likevel til påske.

Flodbølge på vei

Den tyske matematikeren og astronomen Johannes Stöffler skapte panikk i Europa i 1499 da han spådde at en flodbølge ville sluke verden 20. februar 1524.

Flygebrev ble spredt til befolkningen, noe som førte til en enorm etterspørsel etter båter. Til og med greven av Iggleheim fikk bygget en tre etasjers ark på Rhinen. Da 20. februar kom gjorde den paniske befolkningen opprør i et forsøk på å få plass om bord i arken. Flere hundre ble drept, deriblant greven som ble steinet til døde.

Les også: Slik skal rikingene overleve «dommedag»

Den profetiske hønen

En av de morsomste dommedagshistoriene er fra Leeds. I 1806 begynte en høne å legge egg der det sto skrevet «Kristus kommer».

Budskapet spredte seg raskt, men trikset ble til slutt avslørt. Eieren hadde penslet teksten på egg med syre, som etset budskapet inn i skallet. Eggene ble stappet tilbake i hønen, som så verpet profetien ut.

Sjuendedags adventistene

En kristen sekt ble faktisk dannet på grunn av en dommedag som aldri kom.

Etter å ha studert bibelen inngående, kom den amerikanske bonden William Miller til at Jesus ville komme tilbake 23. april 1843.

Dommedagspreknene og skriftene hans overbeviste tusenvis av mennesker, og mange solgte og gav bort alt de eide. Dommedag kom, og dommedag gikk, men en lite gruppe tilhengere holdt sammen, og ble starten på Sjuendedagsadventistene.

Pyramide-koder

Flere spådde at undergangen ville komme i 1881, deriblant astronomen Charles Piazzi Smyth. Han mente strukturene i pyramidene i Egypt avslørte årstallet, men allerede i januar samme år ble spådommen hans latterliggjort i New York Times.

Det forhindret imidlertid ikke folk til å tro på andre profetier og ifølge leksikonet Encyclopaedia Britannica fra 1911 hersket panikken i Storbritannia, innbyggerne rømte hjemmene sine og tilbragte nettene i kirker.

Mormonerne

I USA er mormonerne, eller Jesu Kristi kirke av siste dagers hellige, en av de virkelig store sektene. Den ble dannet av Joseph Smith på 1820-tallet.

Smith hadde flere samtaler med Gud, og under en prat i 1835 fikk han vite at Jesus ville komme tilbake i løpet av de neste 56 årene, senest i 1891 altså.

Forgiftet av gass

halley's komet (Foto: Edward Emerson Barnard )
halley's komet (Foto: Edward Emerson Barnard )

I 1881 fant astronomene ut aen dødelige gassen cyanogen finnes halen til noen kometer.

Det var bare vitenskapen som interesserte seg for dette, helt til man oppdaget at jorden ville passere gjennom halen til Halleys komet i 1910.

På forsiden sin skrev New York Times at kloden ville bli badet giftgass, og panikken var et faktum. Skrekkslagne amerikanere løp til butikken og kjøpte store mengder gassmasker og motgift. Da kometen forsvant fra himmelen pekte avisen Chicago Tribune nese til New York Times, og annonsere på hele forsiden «Vi er her fortsatt».

Les også: – Bruce Willis kunne ikke reddet jorden

Planeter på linje

Også høyt utdannede forskere kan ta feil, her representert av John Gribbin og Stephen Plagemann som skrev bestselgeren «The Jupiter effect» i 1974. De advarte mot en planet-gruppering i 1982 som ville utløse en serie med kosmiske hendelser som kulminerte i enorme jordskjelv. Siden begge forfatterne var utdannet på eliteuniversitetet Cambridge, var det mange som trodde på teorien.

Igjen var det skrekk i befolkningen og denne gangen spredte det seg til hele verden. Ett år etter at «dommedagen» var kommet og gått, ga Gribbin og Plagemann ut boken «The Jupiter Effect Reconsidered». Også den ble en bestselger.

Dødelige sekter

Dommedagsekter har vært mange gjennom årenes løp og flere har endt sitt virke på tragisk vis, med masseselvmord. Blant dem var Folkets tempel, ledet av James W. Jones, som hevdet han var Messias. Sekten emigrerte til Guyana der de høsten 1978 tok kollektivt selvmord etter ordre fra Jones. 913 døde.

waco (Foto: SUSAN WEEMS/AP)
waco (Foto: SUSAN WEEMS/AP)

I 1994 omkom 86 medlemmer av David-sekten i Waco, Texas da sektleder David Koresh beordret at tempelet deres ble påtent. Dommedagsekten var da under beleiring av FBI.

Senere samme år ble den til da ukjente sekten Soltempelets orden kjent for hele verden da 52 personer ble funnet døde i Sveits og Canada. Tilhengerne forberedte seg til verdens undergang og mente selvmord var innvielsen til neste liv.

Og i 1997 tok 39 medlemmer av ufo-sekten Himmelporten kollektivt selvmord i håp om å bli med et romskip som kom i kjølvannet av kometen Hale-Bop.

Les også: Vil megle for å få ut hule-sekt

Nostredamus spådom

Kanskje den mest kjente profeten av dem alle, Michel de Nostredamus, har en stor tilhengerskare som mener den franske astronomen har forutsett det meste av store verdenshendelser i boken «Les Propheties». Men han tok åpenbart feil da han spådde at jorden ville gå under 11. august 1999.

«Året 1999, den syvende måned, vil en stor terrorkonge stige ned fra himmelen», heter det i boken. I et brev til sønnen utdypet han det med at en solformørkelse ville skje og i mørket ville en kjempekomet på vei mot jorden blir synlig. 11. august var det riktignok en solformørkelse, men kometen uteble.

Les: Siri Kalvigs første solformørkelse

Skjulte koder i Bibelen

Forfatteren av boken «Bibelkoden», Michael Drosnin, hevder skjulte beskjeder i gamle testamentets fem første kapitler avslører store hendelser i verdenshistorien. Ifølge hans tolkninger ville apokalypsen skje en gang mellom 1998 og 2006.

Drosnin, som fortsatt har klokketro på de skjulte beskjedene i Bibelen, har senere gitt ut to oppfølgere til salgssuksessen fra 1997.

Tabbe-profeten

Evangelisten Harold Camping har spådd verdens undergang hele tre ganger. Første gang var datoen 6. september 1994. Men da 7. september kom, innrømmet han at han hadde tatt feil.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

camping (Foto: SPENCER PLATT/Afp)
camping (Foto: SPENCER PLATT/Afp)

Han ga seg imidlertid ikke og den nye datoen ble satt til 21. mai 2011. Da heller ikke den spådommen gikk i oppfyllelse, hevdet han at 21. mai bare markerte starten på dommedags-tiden, som sakte ville føre fram til det store klimakset, 21. oktober samme år. En skamfull Camping gikk under jorden da verden fortsatte som før.

Les også: Dommedagsprofet gjemmer seg for media

Hva skjer 21. desember?

En av de mest kjente og fryktede dommedagsprofetiene er basert på mayakalenderen og det faktum at deres 13 bak'thun slutter 21. desember 2012, altså om mindre enn en måned. Opprinnelsen til dommedagshysteriet var en slengbemerkning fra professor Michael Coe ved Yale University i 1966. Han sa at slutten på tidsperioden 13 bak'tun var mayaenes dommedag.