Mostue
Mostue

Derfor klarer aldri Trude Mostue å holde munn

– Jeg har aldri vært kjent for å være redd for å si i fra.
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I helgen kunne vi se at kjendisveterinær Trude Mostue langet ut mot mat- og landbruksminister Trygve Magnus Slagsvold Vedum.

– Vedum! Nei, maken til en hjerteløs fyr, du! Han har ikke mye hjerte for dyra – han er balleløs og hjerteløs, sa hun.

– Ergrer forloveden

Grunnen til at landbruksministeren fikk så hatten passet, var at han foreløpig ikke har gjort noe for å stoppe pelsdyrindustrien - som er en av Mostues kampsaker.

Se reportasjen under:

Og Mostue er kjent for å si akkurat det hun mener i sakene hun brenner for.

– Hvis jeg føler det er ting som ikke blir snakket nok om, så liker jeg å starte debatt. Til Catos ergrelse. Han sitter og holder seg for ørene, sier hun til «God kveld Norge».

Jeg drømte aldri om å jobbe i TV eller få en stemme som folk var interessert i å høre. Men når jeg nå har endt opp i en sånn situasjon, så har jeg de siste årene funnet ut at da skal jeg bruke den stemmen til noe jeg virkelig brenner for.

LES OGSÅ: Trude Mostue: – Han er balleløs og hjerteløs

Har aldri vært redd

Hun forteller videre at hun med årene har forstått at hun kan bruke kjendisstatusen sin til noe fornuftig.

– Jeg valgte jo egentlig aldri helt bevisst å begynne å jobbe i media. Jeg drømte aldri om å jobbe i TV eller få en stemme som folk var interessert i å høre. Men når jeg nå har endt opp i en sånn situasjon, så har jeg de siste årene funnet ut at da skal jeg bruke den stemmen til noe jeg virkelig brenner for, sier hun og legger til:

– Men jeg har aldri vært kjent for å være redd for å si i fra, nei.

Likevel bedyrer hun at hun faktisk ikke er så krass som det kanskje virker.

– Det folk kanskje ikke alltid forstår, er at man må spissformulere seg for å skape debatt. Da må man fremstå mer ekstrem enn det man kanskje er. Men ja, jeg har veldig sterke meninger, sier hun.

LES OGSÅ: Her viser Trude Mostue frem babyen hos Unni Lindell

– Et halvkommunistisk land

Før jul i fjor havnet Mostue i hardt vær etter at hun snakket om Norge og nordmenn, først i aktualitetsprogrammet «Trude» på TV 2 og deretter i VG.

– Norge er et «Big Brother»-land. Alle holder øye med alle. Vi er et morsomt folkeslag med lusekofter og topplue som baser i oljepenger med flotte velferdsordninger. Men vi bor i et nokså halvkommunistisk land. Vi er vant med å bli fortalt hva vi skal gjøre og vi har blitt fratatt rettighetene til å tenke selv. Også har vi det store trollet, nemlig janteloven. Man skal ikke stikke seg ut, men heller være en sau som alltid breker etter politikernes regler, sa Mostue til VG.

Det fikk norske kjendiser til å rase.

Den likestillingen i Norge, jeg blir helt dårlig, jeg. Likestillingen har gått altfor langt. Menn skal gjøre alt som vi gjør og omvendt.

– Det er bare tull at vi ikke har noen ytringsfrihet. Jeg er 44 år og har giftet meg med en mann på 22 år. Jeg får lov til å si hva jeg vil og synse om politikk og andre spørsmål. Altså, blir man født i Norge, så har man vunnet i Lotto, sa kjendisstylist Jan Thomas Mørch Husby.

– Det virker som hun har en forestilling i hodet sitt at Norge lever i 50-årene. Kanskje hun bør ta en runde med seg selv. Hun trivdes jo ikke i England heller. Jeg skjønner ikke at hun vil bo i Norge hvis det er så grusomt, sa skuespiller Lisa Stokke til VG.

LES OGSÅ: Trude Mostue til angrep på Norge – nå får hun kjendisslakt

– For mye likestilling

Men det er ikke bare jantelov og pelsdyrindustri som får blodet til å bruse hos Mostue. Også den norske likestillingen har fått gjennomgå.

– Vi er kvinner og må gjøre det kvinner skal gjøre. Vi har pupper og skal amme. Den likestillingen i Norge, jeg blir helt dårlig, jeg. Likestillingen har gått altfor langt. Menn skal gjøre alt som vi gjør og omvendt. Og så kommer norske damer og klager over at mennene ikke oppvarter dem, sa hun til Dagbladet i fjor.

Også da «God kveld Norge» møtte henne forrige uke, nevnte Mostue denne debatten.

– Jeg har sterke meninger om at man bør være hjemme med barna til de er tre år. Jeg skal dominere i barnas liv, sa hun.

LES OGSÅ: Trude Mostue: – Likestillingen i Norge har gått altfor langt

– En overklassekommentar

For i Dagbladet-intervjuet hvor Mostue snakket om likestilling, gikk hun hardt ut mot foreldre som sender ettåringene sine i barnehage.

– Barn skal jo vokse opp med sin mamma og pappa, og det krever tid og prioriteringer. Hvis kvinner ikke har tid til å være hjemme hos barna sine når de er små, bør de kanskje la det være. I disse dager kan man faktisk velge, sa hun.

Men vi bor i et nokså halvkommunistisk land. Vi er vant med å bli fortalt hva vi skal gjøre og vi har blitt fratatt rettighetene til å tenke selv. Også har vi det store trollet, nemlig janteloven. Man skal ikke stikke seg ut, men heller være en sau som alltid breker etter politikernes regler.

Det skapte reaksjoner. Skuespiller og småbarnsmamma Ane Dahl Torp var en av dem som tok til motmæle.

– Jeg synes det er en overklassekommentar. Jeg synes ikke det er fint. Det er jo noe folk snakker om når de går i barselpermisjon og snart skal begynne å jobbe igjen, og de har en jobb som er fra 08 til 16 eller 09 til 17. Man har ikke noe valg – man kan ikke si at folk kan velge å ikke gjøre det. Det er ikke sikkert at de bor i en villa på mange millioner. De bor kanskje akkurat like stort som de nesten er nødt til, sa Dahl Torp til «God kveld Norge».

LES OGSÅ: Ane Dahl Torp ut mot Trude Mostue: – Det der er en overklasse- kommentar

Erklærte krig

Mostue fremstår som barn og dyrs høye beskytter. Under fjorårets jaktsesong var det «Skal vi danse»-dommer Tor Fløysviks hund som ble tatt under Mostues vinger.

I en «God kveld Norge»-reportasje løftet nemlig dansedommeren hunden etter nakkeskinnet da den ikke ville adlyde hans kommando. Norges Jeger- og Fiskerforbund syntes ikke det var noe galt i hvordan Fløysvik behandlet hunden, men da kom Mostue på banen.

– Om dette er vanlig i jaktsammenheng og noe Norges Jeger -og Fiskeforbund oppfordrer til, erklærer jeg til krig, sa Mostue til «God kveld Norge» og inviterte til debatt.

– Jeg møter de gjerne til debatt etter jeg har anmeldt alle de som praktiserer dette til mattilsynet for dyremishandling . Å løfte en så stor hund etter huden og skinnet er helt uakseptabelt, sa hun.

Fløysvik beklaget på sin side hendelsen, og lovte at det aldri skulle skje igjen.

Se det omstridte hundeløftet under:

LES OGSÅ: Mostue erklærer krig mot jegerforbund