Hødd (Foto: Larsen, Håkon Mosvold/NTB scanpix)
Hødd (Foto: Larsen, Håkon Mosvold/NTB scanpix)

Hødd med cupbombe etter straffedrama

Keeperhelten Ørjan Nyland stoppet Tromsø på Ullevaal.

Hødd-Tromsø 1-1
(5-3 etter str.)

Sensasjonen var et faktum etter både ekstraomganger og straffesparkkonkurranse i søndagens cupfinale på Ullevaal.

Adeccoligalaget Hødd fra Ulsteinvik, som har slåss mot nedrykk i store deler av sesongen, sikret seg klubbens første norgesmesterskap ved å slå storfavoritten Tromsø.

TIL hadde initiativet i store deler av den første omgangen, men Hødd red av den tidlige stormen og kvittet seg med nervøsiteten, og var i perioder fullt på høyde med Per Mathias Høgmos mannskap.

Det første sjokket kom da Hødd tok ledelsen etter en times spill, men Tromsø slo tilbake like før slutt, til tross for at Ørjan Nyland stod som en levende vegg i Hødd-buret.

Da det hele skulle avgjøres på straffer grep Nyland igjen sjansen til i bli en av de største heltene i oppgjøret ved å redde Tromsøs tredje straffe, og da også Saliou Ciss bommet for TIL, fikk Andreas Rekdal æren av å sørge for at cupbomben ble detonert.

LES OGSÅ: Cupfinalehelten fikk beskjed av legen om å legge opp

Ørjan Nyland (Foto: Grøtt, Vegard/NTB scanpix)
Ørjan Nyland (Foto: Grøtt, Vegard/NTB scanpix)

– Det var helt sykt
Kampens store spiller, Hødd-keeper Ørjan Håskjold Nyland, vet ikke helt hvordan han fikk til noen av redningene i karrierens største kamp til nå.

– Det er stort. Hele laget gjorde en kjempejobb i dag, og de foran meg stod ganske stødig, som en vegg. Jeg fikk til noen redninger som jeg ikke vet helt hvor kom fra. Det var helt sykt. Helt vanvittig, sier Nyland til NRK like etter kampslutt.

Et av de avgjørende øyeblikkene i kampen var da U21-landslagsmannen slo til med en vanvittig enhåndsredning på en heading fra Zdenek Ondrásek.

– Jeg ble litt paff da han fikk stå alene der. Det var en ganske bra heading, og han fikk bra kraft i den. Det var bare ren refleks. Det var så deilig å få det til. Det var sykt, forteller Nyland.

Se intervju med Ørjan Nyland i videovinduet øverst

Vil tilbake til Ullevaal
Og stortalentet legger ikke skjul på at han vil tilbake til Ullevaal med tiden - som keeper for A-landslaget.

– Det er her man har lyst til å spille i 10-15 år fremover, så det var absolutt en fin smakebit, sier 22-åringen til NRK.

Nylands trener, Lars Arne Nilsen, er ikke i tvil om at Norge vil få glede av keeperen i fremtiden.

– Ørjan Nyland er en fantastisk keeper. Han kan bli så god som han bare vil. Jeg har kjent han siden han var guttunge, og han har en stor fremtid. I dag var han god, ler Nilsen.

LES OGSÅ: Trist avskjed for Årst: – Den tyngste dagen i karrieren min

Rett i angrep
Hødds Vegard Heltne pådro seg gult kort allerede før det var spilt et halvt minutt. Vingen taklet Hans Nordbye i leggen, og det var ingenting å si på avgjørelsen.

Minuttet etter fikk Tromsø en stor sjanse. Zdenek Ondrásek ble stusset gjennom av spisskollega Prijovic, men «Kobraen» blåste ballen like over mål fra god posisjon.

Zdenek Ondrasek (Foto: Larsen, Håkon Mosvold/NTB scanpix)
Zdenek Ondrasek (Foto: Larsen, Håkon Mosvold/NTB scanpix)

Tidlig TIL-dominans
De blåkledte fra Sunnmøre fikk etter hvert roet nervene, og kom bedre med i kampen enn i åpningsminuttene. Likevel fortsatte Tromsø å produsere det som var av sjanser, og Kara og Prijovic forsøkte seg fra distanse uten å sette Ørjan Nyland på altfor store prøver.

Etter 17 minutter var det Thomas Drages tur til å teste skuddfoten. 20-åringen dro seg inn fra kanten mot hjørnet av sekstenmeteren og sendte av gårde et forsøk mot lengste kryss, men ballen snek seg en halvmeter til side for stolpen.

TILs stormløp mot mål roet seg merkbart utover omgangen, og Hødd fikk bedre tid til å holde ballen i laget. Det ble likevel for veikt og uoppfinnsomt de gangene blåtrøyene forsøkte seg fremover, og Tromsøs sterke sentrallinje ryddet opp uten problemer gang på gang.

Hødd yppet seg før hvilen
Tre minutter før pause var Hødds Pål André Helland på tokt på høyrevingen da han ble stoppet av Saliou Ciss på i overkant brutalt vis. Midtstopperen slengte seg inn med strak fot og knottene først i duellen, og ble tildelt Tromsøs første gule kort i kampen.

Nå var det Hødds tur til å sette inn en offensiv mot TIL-målet. En upresset Erik Sandal avsluttet to meter til side for mål fra god posisjon etter forarbeid fra Pål André Helland, og like etterpå fikk Helland mulighet til å heade ballen i mål i en bane over Tromsø-keeper Benny Lekstrøm, men forsøket gikk like utenfor.

Årst inn til avskjed
Hødd opprettholdt ikke trykket fremover etter pausen, men la seg litt lengre bak og satset friskt på kontringer når sjansen bød seg. Pål André Helland viste seg igjen som Ulsteinvik-lagets farligste spiller da han dro seg gjennom fra midtbanen og frem til sekstenmeteren der han brente av et skudd, men Benny Lekström var med på notene og reddet greit.

Etter 54 minutter valgte Per-Mathias Høgmo å ta Aleksandar Prijovic av banen, og inn kom Ole Martin Årst i det som var spissens siste kamp i karrieren for Tromsø.

Ole Martin Årst (Foto: Larsen, Håkon Mosvold/NTB scanpix)
Ole Martin Årst (Foto: Larsen, Håkon Mosvold/NTB scanpix)

Sjokkledelse
Åtte minutter senere sørget Kjell Rune Sellin for at Hødd sjokkerte tilreisende supportere fra nord.

Den utlånte Aalesund-spissen løp seg fri mellom Saliou Ciss og venstreback Ruben Kristiansen, mottok ballen fra Erik Sandal og satte inn 1-0 i hjørnet via hanskene til Benny Lekstrøm.

Sandefjords Kjell Rune Sellin, her fra tiden i Aalesund (Foto: Larsen, Håkon Mosvold/NTB scanpix)
Sandefjords Kjell Rune Sellin, her fra tiden i Aalesund (Foto: Larsen, Håkon Mosvold/NTB scanpix)

Hødd ville ikke gi seg med det, og like etterpå var Erik Sandal nær ved å doble ledelsen. Midtbanemannen slengte avgårde en volley fra rundt 30 meter, og ballen duppet så vidt over tverrliggeren bak Tromsøs sisteskanse.

Nyland med feberredninger
Innbytter Ole Martin Årst fikk en gigantisk mulighet til å utligne like eterpå. Ballen falt ned i beina på veteranen fem meter fra mål, men Årst banket den rett i ansiktet på en utrusende Hødd-keeper, og blåtrøyene fikk avklart.

Bare minutter senere måtte Ørjan Nyland i aksjon igjen. Denne gangen var det Zdenek Ondrasek som forsøkte seg med en god heading fra kort hold, men Nyland fikk slengt seg ut i full strekk og avverget med en glimrende enhåndsredning.

Ørjan Nyland (Foto: Larsen, Håkon Mosvold/NTB scanpix)
Ørjan Nyland (Foto: Larsen, Håkon Mosvold/NTB scanpix)

Sen utligning
Tre minutter før ordinær tid var ute klarte ikke Nyland å stå imot Tromsøs forsøk lenger.

Saliou Ciss hadde tatt turen opp foran mål, og fra kloss hold kunne midtstopperen sette inn 1-1 i hjørnet etter å ha mottatt et innlegg fra kanten.

Hødd forsøkte seg med en siste offensiv på overtid, men med uavgjort etter 95 minutter var det klart for ekstraomganger på Ulevaal.

Dristig Drage
Sju minutter ute i første ekstraomgang var Thomas Drage frempå med en stygg ettersleng mot Akeem Latifu, og traff Hødd-backen der det gjør aller vondest.

Drage plantet foten mellom beina på nigerianeren, tilsynelatende med overlegg, og ble tildelt kampens tredje gule kort.

Like etterpå spilte Hødd seg til omgangens største sjanse. Innbytter Andreas Rekdal jaget et gjennomspill og fikk nesten rundet keeper med ballen i beina, men Benny Lekstrøm fikk presset Rekdal til en støttepasning, og Pål André Helland misbrukte en god skuddmulighet ved å sette ballen over mål.

Rett før sidebytte fikk også TIL en god mulighet, men Ole Martin Årst klarte ikke å nå frem på innlegget fra Magnus Andersen, og ballen spratt uten for stolpen.

Nyland banens beste
I andre ekstraomgang tok det lang tid før noen av keeperne ble satt på alvorlige prøver.

Tromsø forsøkte seg tre minutter før slutt med en lobb på Ørjan Nyland, men nok en gang var unggutten patent, og fikk slått til hjørnespark.

Nyland måtte i aksjon igjen da Tromsø forsøkte seg igjen i neste angrep, og hadde ikke noen problemer med å avverge skuddet fra Ruben Kristiansen.

Volda-gutten ble kåret til banens beste spiller, og skulle nå forsøke å sende Ulsteinvik til himmels i straffesparkkonkurransen.

Straffesparkkonkurranse: Hødd-Tromsø 4-2:

1-0: Akeem Latifu sender Hødd foran når Benny Lekström velger feil hjørne.
1-1: Ole Martin Årst utligner med sitt siste spark på ballen for Tromsø. Sikkert nede i hjørnet.

2-1: Sivert Heltne Nilsen triller ballen rolig i hjørnet. Nok en gang velger keeper feil retning.
2-2: Thomas Drage venter lenge, men knaller til slutt ballen til høyre for Nyland.

3-2: Også Pål André Helland lurer keeper. Nesten midt i mål, men TILs sisteskanse er langt ute ved stolpen.
3-2: Der kommer bommen! Nyland ligger langt ute i hjørnet og redder forsøket fra Remi Johansen.

3-2: Men så bommer også Hødd! Erik Sandal setter ballen midt i mål, og Lekström tar den med beina.
3-2: Ciss sender ballen til side for mål!

4-2: Og Andreas Rekdal avgjør cupfinalen for Hødd! Lille Hødd, Adeccoligalaget fra Ulsteinvik er norgesmestere!

– Det føles litt uvirkelig
Hødd-trener Lars Arne Nilsen kunne nesten ikke tro det han hadde opplevd.

– Det er helt fantastisk. Det føles litt uvirkelig å sitte her og vite at vi har vunnet kampen, sa han på pressekonferansen tre kvarter etter at kampen ble avgjort.

– Tromsø startet ganske tøft, og vi slet med å etablere spill. Etter en stund la vi om fra 4-2-3-1 til vår vanlige 4-3-3, og da fikk vi litt flere overganger, sa Nilsen, som brukte uken før finalen til å snakke spillernes skuldre lave nok til å prestere.

– Budskapet var «vær så snill å våge å spille». Når du er så stor underdog er det ellers ingen vanskelig kamp å forberede deg til, mener Nilsen, som etter ledermålet i annen omgang sakte fikk troen på at det skulle bli seier i ordinær tid.

– Da de fikk 1-1, snek det seg inn noen tunge tanker. Da ble vi kjørt ganske hardt, men spillerne lette fram krefter jeg ikke var helt klar over at de hadde. Vi sto imot et massivt Tromsø-press med masse dødballer. Jeg er stolt av guttene for det. Tromsø har tøffe folk som Björck, Kara og Årst i boksen, og de hadde veldig mange hjørnespark, sa han.

– Hødds keeper var «outstanding»
Per-Mathias Høgmo var raskt ute med å gratulere Hødd med seieren.

– Det er bare å gratulere Hødd og Ulsteinvik. Det er en tradisjonsrik klubb som har fightet seg fram og vunnet cupen ved å slå Tromsø, Brann og Haugesund. Det sier det meste, sa TIL-sjefen.

– Vi gjorde en god fotballkamp og skapte sjanser nok til å vinne kampen, men Hødds keeper var «outstanding». Vi kjørte kampen, og kampbildet var som det skulle, men det er lov å ha en god keeper.

Høgmo spilte da Tromsø tok sin første NM-tittel i 1986. Søndag håpet han å avslutte trenergjerningen i klubben med Tromsøs tredje kongepokal, men i stedet ble det tap i straffesparkkonkurranse.

– Jeg er stolt av laget og måten vi prøvde på. Ruben Yttergård Jenssen var helt strålende, og jeg hadde unnet spillerne et cupgull i dag. Vi gjorde så godt vi kunne, men i fotball er det ikke alltid at en pluss en er to. Det har vært en trend at vi trenger litt for mange sjanser på å score mål. Det har vært akillesen vår, sa han.

– Vi glapp litt på scoringen deres, men ellers hadde vi god kontroll defensivt gjennom hele kampen. Vi skapte fem-seks store sjanser, nok til å vinne, men det kunne vært det dobbelte om vi hadde vært dyktigere i innleggsfasen.

(© TV 2 Sporten/NTB)

Lagoppstilling Hødd (4-3-3):
Ø. Nyland - A. Latifu, F. Klock, S. Moltu, V. Grodås - F. Aursnes, E. Sandal, S. Nilsen - V. Heltne, K. Sellin, P. Helland
(På benken: J. Urke, E. Standal, R. Brandal, B. Torset, Ø. Grimstad, A. Rekdal, E. Heltne)

Lagoppstilling Tromsø (4-4-2):
B. Lekström - H. Norbye, F. Björck, S. Ciss, R. Kristiansen - T. Bendiksen, Kara, R. Jenssen, T. Drage - A. Prijovic, Z. Ondrásek
(På benken: H. Sillanpää, M. Koppinen, S. Nystrøm, M. Andersen, H. Yndestad, R. Johansen, O. Årst)

Norgesmesterskapet i altomfotball.no: Resultater | Statistikk