STYRKETRENING: På Klepp i Rogaland ligger landets eneste helsestudio for barn mellom åtte og femten år.  (Foto: Kristian Myrhe/Ola Thingstad )
STYRKETRENING: På Klepp i Rogaland ligger landets eneste helsestudio for barn mellom åtte og femten år. (Foto: Kristian Myrhe/Ola Thingstad )

På dette helsestudioet driver barn styrketrening

– Barn er ikke små voksne. Det sier Norges Idrettsforbund som ikke vil at barn skal trene på helsestudio. Til tross for at flere fagfolk nå anbefaler treningen, er forbundet skeptisk.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

På Klepp i Rogaland ligger landets eneste helsestudio for barn mellom åtte og femten år.

– Styrketrening for barn er nødvendig, for da lærer de å være aktive i en tidlig alder, sier daglig leder ved Arena treningssenter på Jæren, Tone Eide.

Da senteret ble åpnet for fem år siden, skapte det stor debatt. Flere fagpersoner var skeptiske, og konseptet på Vestlandet er fortsatt unikt i Norge. Nå ønsker Olympiatoppens nye fagsjef, Michail Tonkonogi flere slike sentre i Norge.

– Det bør bli flere helsestudio for barn i Norge, sier Tonkonogi, som ikke redd for å sette en nedre aldersgrense for styrketrening.

Hva mener du om helsestudio for barn? Diskuter i kommentarfeltet.

Elleve år gamle Kamilla Helland liker å trene på helsestudio, og begrunner det med at - da bygger vi opp musklene og det er ganske bra for kroppen.

SPINNINGTIME: Senteret tilbyr også gruppetimer. (Foto: Kristian Myrhe/Ola Thingstad )

Les også: Forskere skal finne ut om trim for eldre hjelper

– Har du merket at du har blitt sterkere?

– Ja, i gymtimen på skolen merker jeg at jeg klarer å gjøre ting, jeg ikke har klart å gjøre før, sier elleve år gamle Eirik Ekeland.

Helsestudio uten aldersgrense?

Norges Idrettsforbund (NIF) har ikke samme ønske som Tonkonogi. NIF mener nemlig at styrketrening i apparat ikke passer for barn.

FÅR VEILEDNING: Barna får hele tiden veiledning for at de skal bruke appratene riktig. (Foto: Kristian Myrhe/Ola Thingstad )

– Vi ønsker ikke at barn skal begynne på helsestudio i en alder av åtte år, sier rådgiver for barn og ungdom i NIF, Mari Bjone.

– I et helsestudio blir det begrenset utvikling av hele barnet. Barn er ikke små voksne, påpeker Bjone.

Les også: Daglig hjernetrim forebygger aldringstegn

Olympiatoppens nye fagsjef for styrke, Michail Tonkonogi, er ikke redd for å sette en nedre aldersgrense for styrketrening.

– Vi behøver ikke å dra grensen ved sju-åtte-årsalderen. Vi kan sette grensen enda lavere, sier Tonkonogi, som nå ønsker flere helsestudio for barn i Norge.

Den nyansatte svenske idrettsprofessoren har spesialisert seg på styrketrening og barn. Hans forskning fikk svenskene til å endre senke aldersgrensen for styrketrening.

I 2009 endret det det svenske idrettsforbundet sin gamle anbefalte aldersgrense for styrketrening, fra femten til syv år.

Det er 1500 ganger farligere for barn å spille fotball enn å holde på med styrketrening, påstår Tonkonogi

– Det er 1500 ganger farligere for barn å spille fotball enn å holde på med styrketrening, påstår Tonkonogi.

Riktig styrketrening

Når TV 2 besøker barneavdelingen ved Arena treningssenter, Shokk, er aktiviteten høy.

– Hva er den største utfordringen med å trene barn i denne alderen?

Les også: Regjeringen frykter tjukke barn – forbyr sukkersøte reklamer

At de gjør det riktig. Barna blir av og til så ivrige at de bare vil kjøre på, og da er det viktig at vi stopper dem, forteller instruktør ved Arena Treningssenter, Wenche Svela Bore.

– Hvordan er det å springe på en tredemølle?

– Det er kjekt og det er favoritt-tingen min her, sier ni år gamle Magdalena Håland Pols.

– Mye har skjedd og vi er stolte over at vi har påvirket det. Vi har røsket opp i gamle tradisjoner og tro, og så fant de ut at dette er ikke så galt likevel, sier Eide.

Ubegrunnet frykt

Tonkonogi sin utredning har også bidratt til å forandre en del holdninger blant fagfolk i Norge.

– Det er veldig få som nå går rundt og fraråder styrketrening for barn, sier Truls Raastad som er en av landets fremste idrettsfysiologer.

Han mener frykten mot denne treningsformen er totalt ubegrunnet.

POSITIV: Olympiatoppens nye fagsjef, Michail Tonkonogi, ønsker flere slike senter for barn. (Foto: Kristian Myrhe/Ola Thingstad )

Les også: – Gym hver dag gir flinkere elever

– Så lenge en gjør treningen med riktig teknikk, så er det ingen gode helsemessige argument for å fraråde styrketrening for barn, sier Raastad som er professor for seksjon for fysisk presentasjonsevne ved Norges Idrettshøgskole, NIH.

Raastad har doktorgrad i styrketrening og mener helsestudio er et godt alternativ for mange barn, gitt at treningen er tilrettelagt.

– Man ser absolutt ingen negative effekter, verken på skjelett eller vekst, selv med trening av tunge vekter. Så lenge en gjør treningen med riktig teknikk, så er det ingen gode helsemessige argument for å fraråde styrketrening for barn.

Fokus på idrettsglede og felleskap

Til tross for at Riksidrottsförbundet i Sverige endret sine retningslinjer som følge av nyere forskning, finnes det ingen offisielle norske anbefalinger om styrketrening for barn.

– Det går ikke an å kjøre et barn for hardt da de er selvregulerende. Når de ikke orker mer, stopper de, understreker Tonkonogi.

Norges Idrettsforbund er derimot skeptiske, men vil nå diskutere retningslinjene.

– Norges Idrettsforbund ønsker at alle barn skal få mulighet til å oppleve mestringsopplevelser og idrettsglede gjennom allsidig og variert idrettsaktivitet. Vi ønsker å få frem det positive med å være i aktivitet gjennom utvikling av hele mennesket og det å bli et robust, trygt og lekende barn, sier Bjone.

Les også: Norske barn er Europas sunneste

– Ville du sendt dine egne barn på helsestudio?

– Nei, sier rådgiver for barn og ungdom i Norges idrettsforbund, Mari Bjone.

– Jeg tenker at barn utvikler seg best i naturlige omgivelser, og med det mener jeg at de skal få utvikle seg i vann, på snø, i skogen, hoppe, sprette og klatre i trær. Slik vil jeg at mine barn skal utvikle seg, sier Bjone.

Fakta om Shokk:

  • Shokk åpnet i mars 2007 og er landets eneste helsestudio for barn nedi åtteårsalderen.
  • Barna oppfordres til å trene variert. I tillegg til styrketrening tilbyr Shokk trening i kondisjonsapparater og gruppetimer.
  • Alle som skal trene på Shokk må gå på kurs og lære riktig teknikk før de får lov å bruke apparatene.
  • På Shokk er det alltid instruktører til stede som hjelper barna å trene riktig.