¿ Det er alltid greiere å vinne enn å tape, samtidig må man være forberedt på det når man stiller opp til valg, sier Eskil Pedersen til TV 2. (Foto: Poppe, Cornelius/NTB Scanpix)
¿ Det er alltid greiere å vinne enn å tape, samtidig må man være forberedt på det når man stiller opp til valg, sier Eskil Pedersen til TV 2. (Foto: Poppe, Cornelius/NTB Scanpix)

Eskil Pedersen tapte kampvotering - stortingsdrømmen knust

Tapte med 19 stemmers margin muligheten til å representere hjemfylket på Stortinget de neste fire årene.
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Det er alltid greiere å vinne enn å tape, samtidig må man være forberedt på det når man stiller opp til valg. Det er tross alt ok å tape en mulig stortingsplass når man allerede har verdens beste jobb, sier Eskil Pedersen til TV 2.

Det var på forhånd knyttet stor spenning til lørdagens nominasjonsmøte i Telemark Arbeiderparti. AUF-leder Eskil Pedersen (28) og fylkesvaraordfører Christian Tynning Bjørnø (26) har siden tidlig i høst stått i sentrum for en av de tøffeste nominasjonskampene i det politiske Norge før neste års stortingsvalg.

På møtet lanserte nominasjonskomiteen et listeforslag med Eskil Pedersen innstilt på 3. plass, og et listeforslag med Tynning Bjørnø på 3. plass. Først etter en nærmere tre timer lang debatt lørdag var de 130 delegatene klare for å gå til votering.

Etter en skriftlig kampvotering om tredjeplassen gikk Christian Tynning Bjørnø av med seieren. Den populære lokalpolitikeren fikk 74 stemmer, mot Eskil Pedersens 55.

De to øverste plassene på Telemark Aps liste gikk som ventet til de sittende stortingsrepresentantene Terje Lien Aasland og Lene Vågslid.

Splittede lokallag

Tidligere i november ble det kjent at partilagene i de øvre delene av Telemark hadde gått sammen med lokallaget i Porsgrunn om å gi Tynning Bjørnø tredjeplassen, og høyst plassere AUF-lederen som nummer sju på stortingslisten.

BAKGRUNN: AUF-Eskil vrakes av sine egne

Selv om skriftlig votering gir enkeltdelegater på nominasjonsmøtet anledning til å stemme motsatt av hva deres eget lokallag måtte ønske tyder resultatet lørdag på at de fleste holdt seg til planen.

Blant de som talte varmest for Eskil Pedersen som stortingskandidat var Telemark AUF og Skiens ordfører Hedda Foss Five.

– Eskil har frontet mange saker, både i motgang og medgang har han mestret situasjonen. Vi vil ha telemarkinger i fremskutte posisjoner, så skal vi virkelig snu ryggen til når han vil stille? Det synes jeg ikke vi har råd til, sa Five.

Men de pene ordene var ikke nok til å overbevise skeptikerne. Flere lokallag, blant dem Pedersens eget - Porsgrunn Ap - mente AUF-lederen heller burde stilt til valg i Oslo, der han faktisk bor.

– Det hjelper ikke å være kjent i maktens korridorer i Oslo når du skal representere Telemark på Stortinget. Du må være kjent i Telemarks korridorer, var et argument som gikk igjen fra talerstolen.

Ikke sikker plass

Når nederlaget var et faktum like før klokken 14 lørdag gikk Pedersen på talerstolen og gjorde det klart at han ikke var interessert i å kjempe om andre plasser på listen.

– Det er ikke viktig for meg å komme høyest mulig opp på listen når jeg ikke fikk tredjeplassen. Jeg håper derfor vi kan gå samlet inn for Svein Tore Løkslid å femteplass, sa Pedersen.

LES OGSÅ: Flere kampvoteringer før stortingsvalget

Deretter ble AUF-lederen foreslått til 7. plass på stortingsvalglisten, noe han takket ja til.

Selv om Telemark Ap i dag har tre representanter på Stortinget er det ikke gitt at det blir slik etter valget neste høst. På flere meningsmålinger de siste månedene gis Ap kun to mandater i fylket. Selv om Pedersen skulle gått seirende ut av lørdagens kampvotering var det derfor ikke selvsagt at han ville blitt stortingsrepresentant uansett.

Eskil Pedersen ble tidligere i høst valgt til AUF-leder frem til 2014. Han fortsetter dermed nå for fullt i dette vervet.

LES OGSÅ: Eskil Pedersen får to nye år som AUF-topp

SE TV-REPORTASJE FRA NOMINASJONSMØTET HER:

OBS: Kommentarfeltet under denne artikkelen er stengt som følge av flere ubegrunnede personangrep fra anonyme avsendere.