SVÆRT SYK: Marian Ripel tilbragte så mye som 23 timer i døgnet i senga. ME-pasienten er nå på bedringens vei, men er skuffet over at Forskningsrådet ikke ga penger til videre forskning på ME. (Foto: TV 2)
SVÆRT SYK: Marian Ripel tilbragte så mye som 23 timer i døgnet i senga. ME-pasienten er nå på bedringens vei, men er skuffet over at Forskningsrådet ikke ga penger til videre forskning på ME. (Foto: TV 2)

Marian levde 23 timer i døgnet på soverommet

– ME-pasienter er desperate etter å bli friske, sier Marian Ripel, som håper at Forskningsrådet neste uke vil sette av penger til videre forskning på ME-gåten.
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I 2006 fikk den 41 år gamle trebarnsmoren fra Husnes i Hordaland diagnosen ME, også kjent som kronisk utmattelsessyndrom på Haukeland universitetssjukehus.

– På det verste lå jeg på soverommet med bind for øynene og plugger i ørene 23 timer i døgnet, forteller hun til TV 2.

LES OGSÅ: ME-pasient: – Vi fikk håp, men nå møter vi en vegg av taushet

Fremgang

– Jeg fikk tilbud om å være med i et forskningsprogram der de skulle teste ut en kreftmedisin som behandling for ME-plagene. Det tok to måneder før jeg kjente noen effekt, men så kjente jeg at jeg kunne tøye mine egne krefter lengre og lengre, forteller 41-åringen.

Hun har opplevd flere tilbakefall, men hver gang hun har fått ny dose har fremskrittene gjentatt seg.

– Jeg vet jeg ikke kan gå på dette i all evighet, men nå gleder jeg meg over å ha kreftene tilbake, forteller Marian Ripel.

Hjelpepleieren er i dag delvis tilbake i jobb, og tar i tillegg ekstravakter i ambulansetjenesten. På toppen har hun startet på sykepleierutdannelse.

– For ikke lenge siden var det jeg som måtte ha hjelp. Nå er det jeg som kan hjelpe andre. Det er slik det skal være, sier Ripel.

ME-sykehuset (Foto: TV 2)

LES OGSÅ: Anne var sykemeldt med ME i fire år – så gjorde sjefen henne frisk

– ME-syke er en usynlig gruppe

Neste uke skal Forskningsrådet dele ut 520 millioner kroner fra støtteordningen Fri prosjektstøttet (FRIPRO).

Rådet har mottatt 1026 søknader for til sammen 6.8 milliarder kroner. Forskere fra alle fag kan søke, og det er vitenskapelig kvalitet som er det fremste kriteriet for tildeling.

Haukeland-prosjektet Marian Ripel har vært med på mangler ni millioner kroner for å gjøre en studie i langt større skala enn den første.

– Jeg håper inderlig ME-forskningen får de pengene den trenger. De ME-syke er desperate etter å bli friske. De er en usynlig gruppe som har fått lite oppmerksomhet, sier Marian Ripel.