Hopen på Smøla. I bakgrunnen Verjeskiftet bru som fører ut til Veiholmen. (Foto: Svein Rangnes)
Hopen på Smøla. I bakgrunnen Verjeskiftet bru som fører ut til Veiholmen. (Foto: Svein Rangnes)

Hit reiser vi i Møre og Romsdal

Se reportasjen fra Smøla her.
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I løpet av 2012 skal vi i God morgen Norge besøke alle fylkene i vårt langstrakte land. Nå er turen kommet til Møre og Romsdal.

Som alltid er det dere som bestemmer hvilket av de fem utvalgte stedene vi skal besøke.

Og stedet som fikk flest stemmer da fristen gikk ut var Smøla!

Du kan se innslaget her:

STENGT: Mye regn har gjort Trollstigen rasfarlig. (Foto: Kallestad, Gorm/SCANPIX)

Om Mitt Norge

Annenhver fredag presenterer vi fem steder i hvert fylke som velges ut etter originalitet og interesse.

Det stedet som får flest stemmer, får besøk av TV 2s TV-team. Og det er helt tydelig at denne konkurransen engasjerer. For oppslutningen på de ulike stedene har vært formidabel. Og det er ikke alltid stedene med høyest innbyggertall som vinner. Nei, her er det steder med engasjerte innbyggere som drar lasset sammen.

Tidligere reiser

God morgen Norge har tidligere besøkt fylkene Oppland, Telemark, Sør-Trøndelag, Hedmark, Troms, Østfold, Nordland, Hordaland, Vest-Agder, Oslo og Kolbjørnsvik i Aust-Agder og Finnmark , Sogn og Fjordane , Buskerud, Rogaland , Vestfold og Nord-Trøndelag

Følg God morgen Norge på Facebook for daglige oppdateringer.

Avstemningen er nå avsluttet!

Dette er de fem utvalgte stedene i Møre og Romsdal:

KART_MøreogRomsdal

1. Smøla

Øykommunen Smøla ligger helt ytterst mot Atlanterhavet. Innbyggerne på Smøla har tatt vare på et ekte og levende kystkultursamfunn. Med sitt prærieaktige landskap og fantastiske skjærgård har øya mye spennende å tilby og er et populært reisemål. I 2009 åpnet Gurisenteret, et unikt senter med utendørs amfitetater som glir inn i landskapet. Hvert år kan du se spillet «Fru Guri av Edøy». På Smøla finner du Norges største vindmøllepark og Nasjonalt vindenergisenter. Ytterst på Smøla ligger det gamle fiskeværet Veiholmen, et populært turmål med et yrende liv i sommermånedene. Her kan du også se fisk hengendes til tørk på ytterveggene.

2. Eresfjord i Nesset kommune

Eresfjord er en bygd med 450 innbyggere, kjent for sine flotte fjell og tilhørende turområder. I kommunen finner du også naturperlen Eikesdal. Den majestetiske Mardalsfossen er fremdeles en turistmagnet der den fosser ned i perioden 20. juni - 20. august. Den totale fallhøyden er 655 meter, noe som gjør den til Nord-Europas høyeste fossefall, og nr. 4 på verdensbasis. I Eikesdalsfjellene kan man være med på villreinsafari. Frå Eikesdalen kan man kjøre Aursjøvegen til Sunndalsøra. Mange hevder at dette er en større opplevelse enn den mer kjente Trollstigen. Den 65 km. lange Aursjøvegen har etter hvert blitt en turistattraksjon i seg selv, og er besøkt av utallige syklister og turister i flere år. En rekke kjendiser kommer fra Eresfjord og omegn. Bjørnstjerne Bjørnson vokste opp på Nesset prestegård. Fysikeren, filantropen og milliardæren Fred Kavli er herfra og proffsyklist Kurt Asle Arvesen det samme.

3. Bud i Fræna kommune

Bud er et fiskevær helt ytterst ute på Romsdalskysten, med det kjente havstykket Hustadvika som nærmeste nabo. Midt i Bud ligger et fuglefjell som i hekkesesongen er hjemmet til en koloni krykkjer. På 15-1600-tallet var Bud det største handelsstedet mellom Bergen og Trondheim. Det siste riksmøtet i Norge ble holdt her i 1533 under ledelse av erkebiskop Olav Engelbrektsson. I dag er Bud fortsatt et aktivt og sjarmerende fiskevær med flere gode fiskerestauranter.

4. Flø i Ulstein kommune

Flø ligger værhardt til på Sunnmøre, rett i havgapet og med dramatisk natur. Kystgalleriet på Flø drives av fotografen Hugo Opdal. I en liten bygd med bare 160 innbyggere, har fotografen åpnet galleri og butikk i den nedlagte skolen. Her kan man oppleve utstillinger av anerkjente kunstnere. Både Magne Furuholmen og Håvard Vikhagen har stilt ut her. Vel 10 år etter at bygdas forrige butikk la ned for godt, startet Moods of Norway opp sin Fjord Store på Flø. I en tid med avfolking av små bygder, har Flø gjennom entusiasme og dugnadsinnsats snudd fraflyttingstrenden og skapt en levende og annerledes bygd.

5. Valldal i Norddal kommune

Valldal ligger i Sunnmøre og store deler av dalføret består av en flat og lavtliggende dalbunn med gode muligheter for jordbruk. Valldal har trolig det beste vekstgrunnlaget i landet for kvalitetsjordbær. Innbyggerne liker å kalle bærene "dei beste i verda". Valldal er omkranset av fjell på 1500-1800 m.o.h., flere av disse alpine med spisse topper og isbreer. Ikke uten grunn er derfor dette et eldrorado for ekstremsport og fjellturer.

Få tips til hva som skjer der du bor eller legg inn dine egne tips i vår kulturkalender.