Mange kommer nok til å ønske seg firkantede, harde pakker under juletreet i år. Og da er det ikke bøker vi snakker om.

For selv om de er relativt dyre, er det stadig flere som bytter ut den stasjonære PC-en eller laptopen med nettbrett.

– Det er mange grunner til å velge et nettbrett i stedet for en annen type PC. Det viktigste er jo at den er liten og lett å få med seg, og at den er på med det samme du skal ta den i bruk, sier Espen Swang, testansvarlig i amobil.no.

Stilt strenge krav

I samarbeid med amobil.no har vi testet 10 nettbrett. Brettene er grundig testet og vurdert med tanke på brukervennlighet, skjerm, utforming, materialvalg, byggekvalitet, volum i forhold til skjermstørrelse, vekt i forhold til skjermstørrelse, menyer, teknologi, funksjoner, minne og pris.

Les også: Dette nettbrettet er sprutsikkert og billig

– Før du velger hvilket nettbrett som passer for deg, er det viktig at du leser testen av hver enkelt modell. Hvilket brett som er det rette for deg er til syvende og sist avhengig av hva du vil bruke brettet til, og hvilke krav du stiler til de ulike egenskapene ved brettet. Vi har tatt utgangspunkt i den mest avanserte brukeren og stilt strenge krav på alle områder, sier Espen Swang til TV 2 hjelper deg.

Les mer om testen på www.amobil.no.

Lillebror slår storebror

I vår test får både iPad mini og iPad 4 terningkast seks. Minien havner likevel høyere på lista enn iPad 4.

– iPad mini er et helt spesielt brett. Det er en fullverdig iPad, men kan holdes i én hånd. Skjermen er stor nok til at du ikke går glipp av noen av funksjonene som du har på den litt større skjermensier Espen Swang i amobil.no.

– Skjermen er ikke like høyoppløst som iPad 4 sin, men det legger du ikke merke til ved vanlig bruk. Den veier under halvparten av en vanlig iPad, og kan det samme, fortsetter han.

Les også: Dette er årets julegave

Nettbrett med penn

Vår testvinner er det eneste nettbrettet som har støtte for bruk av penn. Samsung Galaxy Note 10.1 har veldig mange kule funksjoner som er knyttet særlig til denne pennen.

– Du kan blant annet bruke pennen til håndskriftgjenkjenning. Håndskrevne notater blir omgjort til digital skrift. Det er en veldig naturtro opplevelse når du skriver på en glassplate med denne pennen, sier Espen Swang til TV 2 hjelper deg.

Dette nettbrettet er også det eneste hvor du kan ha to skjermbilder oppe samtidig.

– Du kan for eksempel ha oppe et regneark på den ene siden og internett på den andre siden. Veldig praktisk, sier Swang.

Les også: Dette nettbrettet er sprutsikkert og billig

TESTRESULTATET:

1. plass: Samsung Galaxy Note 10.1

Pris: Fra 4500 kroner med Wi-Fi og 3G

(Saken fortsetter under bildet)

SAMSUNG GALAXY NOTE 10.1: Pris fra 4500 kroner med Wi-Fi og 3G. (Foto: Produsenten)

Det meste er på plass i Samsungs nyeste nettbrett med 10.1 tommer skjerm og operativsystemet Android.

Dette er det første brettet som lar deg kjøre to vinduer på skjermen samtidig. Brettet kommer med en penn som gjør at du kan skrive og tegne med høy presisjon.

Pennen gir også brettet en del ekstrafunksjoner. Brettet har rikelig med lagringsplass både på brettet og i skytjenester.

Høy pris og svakt kamera trekker ned, og skjermen kunne vært mer høyoppløst, men dette er likevel vår favoritt. Samsung Galaxy Note 10.1 er best i test!

2. plass: iPad mini

Pris: Fra ca. 3600 kroner med Wi-Fi og 3G

(Saken fortsetter under bildet)

iPAD MINI: Pris fra ca. 3600 kroner med Wi-Fi og 3G. (Foto: Produsenten)

iPad mini er skreddersydd for å kunne holdes i én hånd og betjenes med den andre. Den har alle funksjonene du finner på den store iPad-en, bare i en tynnere og lettere pakke.

Skjermen er stor nok til de aller fleste typer bruk. Batterikapasiteten er bra, og kameraet er brukbart. iPad mini har ikke støtte for minnekort, og det er begrensede muligheter for egne tilpasninger av grensesnittet.

Wi-Fi-versjonen mangler GPS-funksjonalitet.

Les mer om testen hos www.amobil.no.

3. plass: Samsung Ativ Tab

Pris: Fra 5200 (kun Wi-Fi)

(Saken fortsetter under bildet)

SAMSUNG ATIV TAB: Pris fra 5200 (kun Wi-Fi). (Foto: Produsenten)

Dette nettbrettet ser ut som og betjenes som en fullverdig PC med Windows 8. Du kan riktig nok ikke kjøre vanlige PC-programmer på den, men grensesnittet er det samme.

Brettet er lynraskt, og det har støtte for en mengde ekstrautstyr via USB. Office-pakke følger med. Samsung Ativ Tab støtter minnekort, og kan brukes i samspill med Xbox 360.

Prisen er høy og brettet mangler norske menyer, men norsk ordliste og norsk tastatur er på plass. Brettet støtter ikke GSM/3G. Enkelte deler av brukergrensesnittet er lite fingervennlig.

4. plass: iPad 4. generasjon

Pris: Fra 4890 kroner med Wi-Fi og 3G

(Saken fortsetter under bildet)

iPAD 4. GENERASJON: Pris fra 4890 kroner med Wi-Fi og 3G. (Foto: Produsenten)

Dette er markedets raskeste nettbrett målt i ytelse. Svært god skjermoppløsning og god grafikk gjør den til en heftig spillmaskin.

Brukergrensesnittet er enkelt, og det finnes knapt en oppgave man ikke kan få løst ved å laste ned en applikasjon fra App Stores enorme utvalg.

Byggekvaliteten er god, og batteriet holder til mange timers aktiv bruk. Minus er høy vekt og høy pris, og at det er begrensede muligheter for individuelle tilpasning. Brettet støtter heller ikke minnekort.

Les mer om testen på www.amobil.no.

5. plass: Asus TF700

Pris: Fra 4300 kroner (kun Wi-Fi), ca. 5600 kroner med tastatur

(Saken fortsetter under bildet)

ASUS TF700: Pris fra 4300 kroner (kun Wi-Fi), ca. 5600 kroner med tastatur. (Foto: Produsenten)

Det finnes knapt noe stiligere nettbrett enn Asus TF700. Chassiset er i metall, og brettet er bare 0,85 cm tykt. Brettet har høyere skjermoppløsning enn noe annet nettbrett med 10,1 tommer skjerm.

Prosessoren er svært rask, og brettet har en rekke tilkoblingsmuligheter. Nettbrettet støtter også mye tilleggsutstyr. En tastaturdokk gjør for eksempel at du i en håndvending kan gjøre om nettbrettet til en laptop.

Brettet har god spillgrafikk, men mangler 3G-støtte i versjonen som selges i Norge.

6. plass: Sony Xperia Tablet X

Pris: Fra ca. 4500 kroner med Wi-Fi og 3G

(Saken fortsetter under bildet)

SONY XPERIA TABLET X: Pris fra ca. 4500 kroner med Wi-Fi og 3G. (Foto: Produsenten)

Dette brettet har en egenskap vi savner på de øvrige. Det er nemlig bygget for å tåle en vannsprut. Designen er også spesiell, da brettet har en flik som er brettet rundt fra front til bakside, omtrent som et magasin som er brettet.

Dette gjør brettet litt tykkere på den ene siden, og holder du brettet i denne kanten vil det føles lettere enn det i realiteten er, fordi resten av brettet er så tynt og lett.

Brettet har kraftig prosessor og god skjerm, også i dagslys. Det har også innebygget infrarødt lys, slik at det kan brukes som fjernkontroll. Brettet tar standard SD-kort.

Det som trekker ned er at nettbrettet har svak støtte for videoformat, og at det krever adapter for HDMI. Brettet har også litt treg oppstart fra dvale, og øreplugger følger ikke med.

Les mer om testen hos www.amobil.no.

7. plass: Acer Iconia Tab A510

Pris: Fra ca 3000 kroner (kun Wi-Fi)

(Saken fortsetter under bildet)

ACER ICONIA TAB A510: Pris fra ca. 3000 kroner (kun Wi-Fi). (Foto: Produsenten)

Acer Iconia A510 er en svært god underholdningsmaskin. God lyd i både de innebygde stereohøyttalerne og når du kobler til eget lydutstyr til minijack-utgangen, gjør at den er godt egnet til musikklytting.

Den gromme lyden kommer også til sin rett når du ser film. Også skjermen er velegnet til filmtitting. Batterikapasiteten er meget god, og prosessoren er kraftig. Vi savner en del funksjonalitet for proffbrukere.

Brettet er svakt på kontorfunksjoner, har svakt kamera og tar ikke SIM-kort. Prisen trekker opp.

8. plass: Toshiba AT300

Pris: Fra ca 4700 kroner (kun Wi-Fi)

(Saken fortsetter under bildet)

TOSHIBA AT300: Pris fra ca. 4700 kroner (kun Wi-Fi). (Foto: Produsenten)

Toshiba AT300 er kort fortalt et nettbrett med 10,1 tommer skjerm, Android 4 og Nvidias firekjerneprosessor Tegra 3. Den kan lese SD-kort, som er den vanligste type minnekort i kameraer.

Kortleseren leser også MicroSD-kort, forutsatt at du har en adapter. Men prisen er stiv, ikke minst med tanke på at den mangler SIM-kort. Brettet har en god kontorpakke, bra batterikapasitet og god formatstøtte for video.

Det har litt kjedelig design med mye plast, og det er noen tregheter i menyene. Ladekontakten er den største og styggeste på markedet.

Les mer om testen på www.amobil.no.

9. plass: Samsung Galaxy Tab 8.9

Pris: Fra ca. 4200 kroner (Wi-Fi og 3G/LTE)

(Saken fortsetter under bildet)

SAMSUNG GALAXY TAB 8.9: Pris fra ca. 4200 kroner (Wi-Fi og 3G/LTE). (Foto: Produsenten)

Dette er det raskeste nettbrettet målt i tilkoblingshastighet mot mobilt Internett.

Samsung Galaxy Tab 8.9 har nemlig innbygget LTE, og kan i teorien surfe like raskt på mobilt internett som du kan med en hjemme-PC koblet til et moderne fibernett.

Skjermen er noe mindre enn på konkurrentenes brett, og her er ikke støtte for minnekort. Det har heller ikke HDMI-utgang. Brettet er ikke blant de råeste i prosessorkraft.

10. plass: Google Nexus 7

Pris: Fra ca. 2000 kroner (kun Wi-Fi)

(Saken fortsetter under bildet)

GOOGLE NEXUS 7: Pris fra ca. 2000 kroner (kun Wi-Fi). (Foto: Produsenten)

Om pris er det viktigste kriteriet vil denne krype fra bunn til topp på lista. Brettet har også kraftig maskinvare, og en god, om enn noe liten, skjerm.

Minnet er begrenset til maksimalt 16 GB, og det kan ikke utvides med minnekort. Brettet mangler kamera, har ikke HDMI-utgang og støtter ikke SIM-kort for mobilt internett.

Les mer om testen på www.amobil.no.

Trenger du vår hjelp? Send en mail til hjelperdeg@tv2.no

Følg oss på Facebook og Twitter