Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I 2009 ble Tjolstov Moland og Joshua French dømt til døden for drap og spionasje. Da hadde de fortsatt et håp om at saken ville bli løst.

Nærmere fire år etter har lite eller ingenting skjedd for å få de to nordmennene hjem til Norge.

Se Dokument 2: Dødsdømt og forlatt i Kongo i kveld klokken 22.40.

LES OGSÅ: Mathilde Moland: – Det haster veldig å få dem hjem

Får kritikk

Flere kilder TV 2 har vært i kontakt med forteller at det aldri har vært noe reelt ønske om å få til en soningsoverføring.

Grunnen er at det ikke vil være mulig for de to dødsdømte nordmennene å sone straffen i Norge – fordi norske myndigheter vet at de ikke er skyldige i forbrytelsene de er dømt for.

De er dømt for å ha spionert for Norge og for drap. Spionanklagene ble lagt til grunn som motiv for drapet.

I London har to menneskerettighetsorganisasjoner engasjert seg for Moland og French.

De kritiserer norske myndigheter for stilltiende og aksepterer at norske borgere utsettes for tortur og falske anklager – for så å dømmes til døden.

– Vanligvis er man ekstra nøye med rettsprosessen i dødsstraffsaker, men her ble knapt noen rettsprinsipper fulgt. Vi mener at dommene er avsagt på sviktende grunnlag, og bør omgjøres, sier advokat Saul Lehrfreud i Death Penalty Project.

LES OGSÅ: Venter på svar om Moland og French

Rett før reporter Fredrik Græsvik reiste til Gaza, la han siste hånd på en dokumentar om de to dødsdømte nordmennene i Kongo. Dokumentaren blir sendt klokken 22.40 i kveld.

Klar til å gjøre et forsøk

Norge har levert inn diplomatiske protester mot de delene av dommen der staten Norge holdes medansvarlig, mens man velger å ikke ta stilling til andre deler av dommen.

– Her er det stor grad av passivitet, og det er ekstra underlig når grunnlaget for beskyldningene mot dem er at de skal ha gjort noe på vegne av den norske stat, sier stortingsrepresentant Svein Harberg (H).

Ingen ansvarlige myndighetspersoner i Norge har ønsket å svare på spørsmål om saken, men når TV 2 presser på begynner ting likevel å skje.

Nærmere fire år etter at de to nordmennene ble arrestert, er myndighetene nå klare til å gjøre et forsøk på å få de to hjem.

Les også mer om saken på bloggen til Fredrik Græsvik: Norge vil ikke ha dem hjem

LES OGSÅ: Støre: – Vi vil ha Moland og French til Norge