irina
irina

Irina har vært shoppingfri i ett år

Nå skal hun la være å shoppe i hele 2013 også.

Stadig flere sier takk og farvel til shopping - i hvertfall for en periode.

Prosjektet «Stop shop» begynte i 2012, og nå kan du la deg inspirere til å gå inn i et shoppingfritt 2013.

Ble utfordret

Frilansjournalist Irina Lee har snart lagt et shoppingfritt år bak deg, og er en av initiativtakerne til prosjektet.

– Vi var tre venninner som var ute en kveld, så sier hun ene at hun har blitt utfordret på jobb til å ta et år uten shopping, noe hun hadde takket ja til. Selv tenkte jeg at det hadde aldri gått. Jeg shopper ikke så mye, men det blir jo en del. I løpet av kvelden, og jo mer jeg fikk tenkt på det, så syntes jeg det var en utrolig bra utfordring. Da kvelden var omme hadde vi blitt tre «non-shoppere», og det har vi holdt i snart ett år, forteller Irina til God morgen Norge.

Regelen var enkel. De fikk ikke lov til å kjøpe materielle ting. Men om det brått ble behov for et par ullvotter til barna, så kunne man driste seg til å spørre om noen hadde ett par til overs på Facebook.

– Hovedregelen var at alle materielle ting skulle vi ikke kjøpe. Ikke til oss selv, og heller ikke til våre barn eller hjemmet vårt. Men vi hadde lov til å kjøpe mat, og opplevelser. Og var vi på reise, så kunne vi handle moderat, men vi kunne selvfølgelig ikke dra på shoppingtur til London, tilføyer hun.

Les også: Foreldre bruker millioner på barna før skolestart

Trend

Sosialantropolog Gunn-Helen Øye mener dette er en trend som har pågått lenge.

– Jeg har fulgt med på denne trenden i snart ti år. Jeg fanget den opp fra USA der den begynte i 2004. Slik jeg ser den er den styrt av to ting, for eksempel at det er utenforstående ting som gjør at man tar en selvransakelse. I USA var det for eksempel krigen i Afghanistan og terrorangrepet mot tvillingtårnene, og finanskrisen som kom. Men det holder ikke. Så spør du deg selv «hvorfor handler jeg, og i forhold til hva» - verdier og miljøet for eksempel. Forbruk er jo den største miljøtrusselen. Også er det mange som handler fordi de skal finne en lykke der. Og når du da skal begynne å avlogge så funker denne avloggingen akkurat som en annen avhengighet. Du må bestemme deg for hvor nullgrensen din går, og du må ikke la deg friste. Ikke dra på salg, forteller Øye.

Selv var hun tidligere svært opptatt av designerklær og dyre vesker, men har kvittet seg med slike holdninger. Nå er hun opptatt av den såkalte avmaterialiseringen.

Les også: Siri bestemte seg for å slutte å handle

For Irina er det tre hovedgrunner til å være shoppingfri:

1) Miljø - Bruker jeg 40 prosent mindre penger på H&M må det bety 40 prosent mindre barnearbeid og «søppel» til Kina og loppemarkeder.

2) Barna - Vil at barna skal ønske seg ting. Ha forventinger, og unngå all plastikk-dritet de ikke en gang husker at de har.

3) Penger - Har nok ikke spart så mye - men pengene har gått til opplevelser: konserter, frisør, teater.

Shoppingfri 2013

Ett år uten shopping har gitt mersmak for Irina, og når året er omme setter hun i gang med frist mot på nok et shoppingfritt år. Det har nemlig vært mye lettere enn forventet.

– Det som er overraskende, er at det har vært så utrolig enkelt. I tillegg føles det veldig befriende å slippe å bruke tid, penger og tanker på shopping. Så nå har jeg bestemt meg for å gå ett år til uten å shoppe, røper hun.

Les også: Foreldre punger ut 30 000 for konfirmasjonen