POLITIETTERFORSKES: Kommunestyrerepresentanten Khalid Haji Ahmed var blant de som bidro med kommentarer i en debattråd under en høyst rasistisk statusoppdatering skrevet av en tidligere AUF er. (Foto: Scanpix/Skjermdump Facebook/TV 2)
POLITIETTERFORSKES: Kommunestyrerepresentanten Khalid Haji Ahmed var blant de som bidro med kommentarer i en debattråd under en høyst rasistisk statusoppdatering skrevet av en tidligere AUF er. (Foto: Scanpix/Skjermdump Facebook/TV 2)

AUF-ere hetset jøder på Facebook

Flere AUF-medlemmer og en bystyrerepresentant fra Arbeiderpartiet er i hardt vær etter grove rasistiske utsagn på nettet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det var mandag ettermiddag at et tidligere medlem av AUF i Hedmark la ut følgende statusoppdatering på Facebook: «Jævla jøde horer, dere bomber små barn og uskyldige kvinner og slipper unna med det, skulle ønske Hitler kunne kommet tilbake og dusjet dere litt mer.. jævla jøder».

Etter kort tid kastet flere andre unge AUF-ere seg på i debatten. Blant disse kommunestyrerepresentanten Khalid Haji Ahmed, som mistet broren Ismail på Utøya 22. juli i fjor.

En rekke grove innlegg fulgte så i Facebook-tråden. Da en person skriver «jævla jødehorer. De kan suge meg 8 ganger hver.» svarer 33 år gamle Ahmed: «Pass på å bli sugd av dem da!! Du kommer å få problemer i kuken :P!!»

– Det finnes uskyldige jøder også

Lokalavisen Hamar Arbeiderblad har vært i kontakt med flere som reagerer sterkt på at Ahmed ikke tok avstand fra jødehetsen da han ble med i debatten, men i stedet selv bidro med kommentarer som kan oppfattes som støtende.

– Jeg snakket med dem på et ungdommelig språk, og det jeg skriver er ikke støtte, men tvert imot min måte å irettesette dem på. Jeg møtte guttene i byen etterpå, og da forklarte jeg dem at de ikke kan skrive sånt. Jeg forklarte at det blir som si «jævla kristne» eller «muslimer er terrorister». Du kan ikke ta ett folkeslag under ett. Det finnes uskyldige jøder i verden også, sier Ahmed til avisen.

Han nekter for at han selv er «anti-jødisk» og viser blant annet til at han under en markering på Hamar i helgen var med på å tenne 71 fakler for å minnes livene som har gått tapt i konflikten på Gaza-stripen i løpet av den siste uken.

– Tre av disse faklene var for menneskene som døde i Israel, sier Ahmed til H-A.no.

LES OGSÅ: AUF-leder anmeldt for underslag

Partiledelsen i oppvaskmøte

Tirsdag ettermiddag ble det etter det tv2.no kjenner til avholdt et internt oppvaskmøte i Hamar Arbeiderparti.

Flere av de som trykket «liker» og bidro med kommentarer under statusoppdateringen beskrevet øverst i denne artikkelen er medlemmer enten av Arbeiderpartiet eller ungdomsorganisasjonen AUF.

Fylkessekretær Anders Hommerstad Nysæther i Hedmark AUF ville etter møtet ikke avvise at medlemmer kan bli eksludert som følge av jødehetsen.

Arbeiderpartiet tar avstand

Også gruppeleder Gry Veronica Engli i Hamar Arbeiderparti, der Ahmed er kommunestyrerepresentant, synes ytringene på Facebook er uakseptable.

– Det er veldig grove påstander og grov språkbruk. Jeg tenker at de er sinte og kjempeengasjerte, og det har jeg forståelse for, men de må finne en annen måte å uttrykke seg på, sier Engli til Hamar Arbeiderblad.

Antisemettismen som kommer til uttrykk i de grove Facebook-meldingene har heller ikke gått upåaktet hen ved Arbeiderpartiets sentrale kontorer på Youngstorget i Oslo.

– Arbeiderpartiet tar sterk avstand fra hatske ytringer mot jøder. Det er kommet frem holdninger på en Facebook-diskusjon gjengitt i flere medier som er fullstendig uakseptable, skriver partisekretær Raymond Johansen på sin åpne Facebook-side.

Johansen skriver at mange i Arbeiderpartiet inkludert ham selv har brukt mye tid og krefter på å bidra til en fredelig løsning på Israel/Palestina-konflikten over mange år.

– Målet er en tostatsløsning som gjør at israelere og palestinere kan leve i fred med hverandre, skriver Johansen.