Katarina Lien og anette
Katarina Lien og anette

Sykkeltest kan hjelpe ME-pasienter

Anette fikk ME etter kyssesyken: Ergospirometri kan bidra til å vise biologiske forandringer hos ME-pasienter.
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Anette Gilje (43) fikk ME etter kyssesyken i 1995. Da var hun 26 år gammel. Siden har livet vært preget av sykdommen og det har ført til at hun ikke har fått barn og den familien hun ønsket seg.

– Det rammet meg midt i min biologiske alder for å sette barn til verden. Nå vier jeg meg til arbeidet i Norges ME-forening mest av alt for å få satt søkelyset på mer forskning på ME, forteller Anette Gilje til God morgen Norge.

Lurer du på noe om ME? Skriv inn spørsmålet ditt nederst i saken!

Ergospirometri - sykkel

I disse dager pågår et pilotprosjekt ved ME-senteret på Aker Sykehus i regi av lege Katarina Lien.

– Ergospirometri måler fysisk prestasjonsevne på tredemølle eller sykkel, forklarer lege ved ME-senteret, Katarina Lien, – samtidig overvåkes hjerte og lungefunksjonen. Ut fra dette beregnes det maksimale oksygenopptaket, maksimal arbeidsbelastning, makspuls og melkesyreterskel.

Ergospirometri er en mye brukt metode for å vurdere funksjonsnivået ved flere kroniske sykdommer. Undersøkelsen kan også gi informasjon om hvilke mekanismer som kan ligge til grunn for en eventuell begrensning.

(Artikkelen fortsetter nedenfor bildet)

Katarina Lien

Tok testen selv

ME-syke Anette Gilje tok kontakt med lege Katarina Lien ved ME-senteret på Aker Sykehus for å tilby seg selv som ME-kandidat til å gjennomføre testen.

– Jeg ønsket selv å ta ergospirometri-testen, forteller Anette. – men du verden så slitsomt det var. Jeg tok den fordi jeg mener all forskning på ME er kjærkommen forskning. Men det var to tunge dager på sykkelen.

Utmattet

Anette Gilje tok testen torsdag 14. november. Det var det første testen. Påfølgende fredag gjentok hun testen. – Da klarte jeg nesten ikke å sitte på sykkelen. Og siden har jeg ligget i sengen og i sofaen. Jeg er satt utrolig tilbake men jeg er jo vant til det så jeg blir ikke så skremt lenger.

Pulsklokke

I og med at formen varierer fra dag til dag og fra time til time hos ME-pasienter, så er det ikke så lett å vite hvilket aktivitetsnivå som er innenfor den tålte rammen hos dem. Ved hjelp av pulsklokke kan overtrening unngås og pasientene få utnyttet sitt aktivitetspotensiale.

Les mer om Anette Gilje og ergospirometri-testen på sidene til Norges Myalgisk Encefalopati Foreningen, pasientforening for ME-syke.

Få vite mer om resultatet

Du får møte lege Katarina Lien fra ME-senteret og ME-syke Anette Gilje i Din helse her i God morgen Norge, tirsdag 20. november kl. 08.10. Samtidig skal vi få høre om resultatene til Anette etter ergospirometri-testen i forrige uke.

Nettprat

Straks etter innslaget stiller de til nettprat kl. 08.30.

Har du spørsmål om ME så kan du skrive inn spørsmål i boksen nedenfor. Husk at du kan være anonym.