Amund Skiri (Foto: TV 2 Sporten/TV 2 Sporten)
Amund Skiri (Foto: TV 2 Sporten/TV 2 Sporten)

Se hyllesten av Aalesunds klubblegende

Amund Skiri takket av etter lang og tro tjeneste med sang til supporterne.

Amund Skiri kom til Aalesund fra Åndalsnes IF som 19-åring i 1997.

Siden den gang har den nå 34 år gamle midtstopperen stort sett vært en del av inventaret på Kråmyra og etter hvert Color Line Stadion.

Bare avbrutt av et ett og et halvt år langt opphold i Vålerenga, der Skiri ble seriemester med Oslo-klubben, har romsdalingen vært i finne i den oransje trøya.

Cupfinalehelt
I løpet av årene i AaFK har Skiri vært med på å rykke opp fra 2. divisjon til Tippeligaen, men karrierens største høydepunkt må likevel utvilsomt ha vært cupfinalen mot barndommens favorittklubb, Molde, i 2009. Skiri satte inn den avgjørende scoringen i straffesparkkonkurransen, og sikret dermed klubbens første norgesmesterskap noensinne.

Søndag var det slutt. Amund Skiri, en av Aalesunds største giganter i moderne tid, takket for seg ved å bidra til å slå Sandnes Ulf 3-1 i serieavslutningen.

Det skjedde med kapteinsbindet rundt armen i hans 479. kamp for klubben. Bare to spillere har flere kamper for Aalesund gjennom historien.

Sang for fansen
Minuttet før slutt ble Skiri byttet ut til stående applaus, og etter kampen var det duket for en æresrunde og behørig hyllest av den alltid blide hobbymusikeren, som takket for markeringen ved å fremføre klubbsangen «AaFK-hymnen» fra midtsirkelen.

Da oppstyret hadde lagt seg kunne Skiri avsløre at han var minst like opptatt av at laget hans hadde vunnet kampen.

– For meg betydde det veldig mye, nesten alt i dag. Å gå på en sånn markering med et tap, det har jeg fryktet, men vi vant siste kamp, og det betydde fryktelig mye for meg. Det er lenge siden jeg har vært så spent inn mot en fotballkamp, sier han til TV 2 Sporten.

– Det blir litt trist
Skiri reagerte ikke spesielt sentimentalt på hyllesten, og kunne fortelle at tårene foreløpig ikke hadde presset seg på.

– Jeg har vært veldig forberedt på det. Jeg synes at det var rett tid, og det var en fin avslutning. Det blir litt trist, men først og fremst litt rart, sier klubbhelten.

– En fantastisk fyr
Selv om Skiri nå er ferdig i AaFK for denne gang, blir han fortsatt å finne i fotballen. Han har sikret seg en toårskontrakt som spillende trener og trenerutvikler i tredjedivisjonsklubben Herd i Ålesund.

Lagkamerat Jo Nymo Matland mener Skiri vil bli dypt savnet i klubben.

– Det er trist for alle oss. Vi er veldig lei oss for at han ikke skal være med oss videre. Han er veldig fin å ha med på treningsfeltet og i garderoben, og er ellers en fantastisk fyr, sier Matland.

«Den gamle mannen»
Og hva med trener Kjetil Rekdal, som har hatt Skiri under sine vinger i både Aalesund og Vålerenga? Han kunne selvfølgelig ikke dy seg, og serverte følgende skussmål til Skiri:

– Han klarte seg bra, men så spilte han jo i en formasjon som passet bra for den gamle mannen. Hvis han skulle spilt på midtbanen, hadde det blitt tungt for ham, tror jeg.

Men dette var ikke bare kvelden for spøk. Rekdal valgte å bytte ut Skiri like før slutt, slik at hele stadion skulle få en anledning til å hylle den avtroppende klubbhelten.

– Amund fikk en fin kveld og en fin avslutning. Så fikk vi muligheten til å bytte ham ut rett før slutt, så han fikk en stående applaus. Det passet egentlig utmerket, konstaterer sjefen.

Se hyllesten og intervjuene i videovinduet øverst