DØDE PÅ SYKEHUSET: Nasir Elmi og Munira Yusuf ventet barn, men da Munira skulle til sykehuset for å føde gikk det galt. Ahus blir gransket for dødsfallet. (Foto: Privat)
DØDE PÅ SYKEHUSET: Nasir Elmi og Munira Yusuf ventet barn, men da Munira skulle til sykehuset for å føde gikk det galt. Ahus blir gransket for dødsfallet. (Foto: Privat)

Gravid kvinne døde: Ny gransking av Ahus

Fylkeslegen i Oslo og Akershus har startet full gransking av enda en pasientsak på Ahus. I fjor sommer døde en 31 år gammel høygravid kvinne.

Nasir Elmi og Munira Yusuf var i fjor lykkelige over snart å bli foreldre for første gang. Men 31-år gamle Munira fikk aldri oppleve å bli mor. 8. juni i fjor fortalte TV 2 om hvordan hun døde etter å ha fått hjerneblødning på Ahus.

Reddet ved keisersnitt

Mens moren kjempet for livet ble barnet reddet ved hjelp av keisersnitt.

Les også: Sendt hjem med Paracet og døde

Halvannet år etter dødsfallet har fylkeslegen i Oslo og Akershus bestemt seg for å starte en full gransking. Årsaken er nye opplysninger i saken.

– Hva sa sykehuset i fjor?

– Sykehuset selv konkluderte den gang med at dette var en hendelse som ikke kunne vært unngått, sier fylkeslege Petter Schou til TV 2.

Men nå viser en sakkyndigrapport fra Norsk Pasientskadeerstatning at Munira Yusuf ble liggende med smerter i seks og en halv time uten legetilsyn.

MISTET KONA: Nasir Elmi ved graven til Munira, som døde 31 år gammel på sykehuset. (Foto: TV 2)
MISTET KONA: Nasir Elmi ved graven til Munira, som døde 31 år gammel på sykehuset. (Foto: TV 2)

Knusende rapport fra fødselsekspert

En av Norges fremste eksperter på fødselshjelp, Pål Øian, har skrevet en knusende rapport. Der står det:

«Det jeg mener er en svikt i behandlingen av denne pasienten er at hun ikke ble undersøkt av lege før 6,5 timer etter innleggelsen».

Pål Øian skriver videre:

«Jeg er under tvil kommet til at jeg mener at pasientens liv mest sannsynlig kunne vært berget».

Meldte ikke inn dødsfallet

Han reagerer også på at dødsfallet ikke ble meldt til Utrykningsgruppen i Statens helsetilsyn. Da TV 2 konfronterte Ahus innrømte de at kvinnen burde vært undersøkt av en lege.

– Hvorfor sa dere først at dere ikke kunne ha gjort noe annerledes?

– I etterkant ser vi at hun skulle fått tidligere legetilsyn, sier kommunikasjonsdirektør ved Ahus, Bjarte Reve.

Beklager overfor etterlatte

Og allerede før granskingen er avsluttet beklager sykehuset overfor de etterlatte.

– Det er hjerteskjærende når en så ung kvinne dør ved fødsel. Det er vi veldig lei oss for og vil faktisk si unnskyld på vegne av sykehuset til ektemannen og familien, sier Reve.

Familiens advokat sier beklagelsen er betimelig.

– Ektemannen har ventet på en beklagelse. Den har uteblitt. Men nå kom den endelig og han er svært lettet for det, sier bistandsadvokat Alexander B. Mardazadnav.