SLUTT ETTER 16 ÅR: Etter valget neste høst er tilværelsen som stortingsrepresentant over for Dagrun Eriksen. I hvertfall for denne gang. Hun tapte kampvoteringen mot Hans Fredrik Grøvan fredag kveld. (Foto: Scanpix)
SLUTT ETTER 16 ÅR: Etter valget neste høst er tilværelsen som stortingsrepresentant over for Dagrun Eriksen. I hvertfall for denne gang. Hun tapte kampvoteringen mot Hans Fredrik Grøvan fredag kveld. (Foto: Scanpix)

KrFs nestleder ferdig på Stortinget

Sørlandets mest profilerte politiker ble fredag kveld vraket av sitt eget fylkeslag.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Kristelig Folkepartis 1. nestleder Dagrun Eriksen ble vraket av Vest-Agder KrF på nominasjonsmøtet i Mandal fredag kveld. Hun måtte gi tapt for lokalpolitikeren og tidligere Lyngdal-ordfører Hans Fredrik Grøvan (59).

På nominasjonsmøtet fikk Eriksen 27 stemmer mot den forholdsvis ukjente utfordrerens 37 stemmer. Grøvan blir dermed fylkespartiets 1. kandidat til Stortingsvalget neste høst.

Det var Dagrun Eriksens eget lokallag i Kristiansand som først tok initiativet til å vrake nestlederen fra plassen øverst på fylkeslista, noe som fredag fikk tilslutning også fra nominasjonsmøtet.

Eriksen har sittet på Stortinget for KrF siden 1997, og ble enstemmig valgt til partiets 1. nestleder da Knut Arild Hareide overtok som leder i 2011.

LES OGSÅ: KrF-topp kan bli vraket

Foreslått vraket av sine egne

Det var i midten av august det svært overraskende ble klart at et flertall i Dagrun Eriksens eget lokallag, Kristiansand KrF, ønsket en annan kandidat på toppen av fylkespartiets liste foran stortingsvalget i 2013. Også ungdomspartiet i Eriksens hjemby ønsket å vrake henne.

– Vi mener at partiet trenger en vitalisering og at Hans Fredrik Grøvan er en god førstekandidat. Vi tror han kan være en samlende kandidat, sa leder i Dagrun Eriksens lokallag Kristiansand KrF, Anne Ma Timenes til Fædrelandsvennen tidligere i høst.

– Vi syntes det var på tide med noe nytt nå, og Vest-Agder KrFU tenker noe forskjellig fra henne på en del politiske områder. Det gjelder både ekteskapsloven og bekjennelsesparagrafen, sa leder i Vest-Agder KrFU, Eivind Haaland.

Ansett som for liberal

Det skal spesielt være Dagrun Eriksens innsats som leder av partiets programkomite som har opprørt flere av de konservative kreftene i KrF på Sørlandet.

Der har hun blant annet vært med på å fronte at partiet bør avblåse kampen mot at homofile kan få gifte seg, samtidig som hun ønsker å fjerne den såkalte bekjennelsesparagrafen fra partiets vedtekter, som slår fast at alle som skal ha tillitsverv i KrF må bekjenne seg til den kristne tro.

LES OGSÅ: Knut Arilds damer vrakes - er for liberale

På nominasjonsmøtet fredag kveld gikk flere støttespillere av Eriksen på talerstolen og ba om svar på hva galt Eriksen har gjort det siste halvannet året. Flere pekte på at det bare er kort tid siden et enstemmig landsmøte valgte Eriksen til 1. nestleder i partiet.

– Det har vært tungt

Etter at resultatet var klart nøyaktig klokken 21 fredag tok Dagrun Eriksen selv ordet, og valgte blant annet å kritisere sitt eget lokallag.

– Det er klart det har vært tungt å ikke ha støtte fra mitt eget partilag. I resten av fylket har jeg opplevd stor støtte, sier Eriksen.

Om delegatene fra Kristiansand KrF hadde stemt for Eriksen på kveldens nominasjonsmøte ville det vært nok til å gi henne fornyet tillit som 1. kandidat.

LES OGSÅ: KrF-Dagrun nekter å gi opp

Fikk SMS fra Hareide

Til våren er Eriksen på valg som 1. nestleder i partiet. Umiddelbart etter at vrakingen var et faktum mottok hun en SMS fra partileder Knut Arild Hareide der han oppfordrer henne til å fortsette i dette vervet.

Eriksen er også trukket frem som et naturlig statsrådsemne om KrF skulle bli del av en regjering etter valget neste høst.

LES OGSÅ: Dagrun Eriksen: – Jeg er ikke ferdig med politikk

– Også sørlendingene stemte enstemmig på meg under det forrige landsmøtet. Det er nok guts i meg til at jeg ikke vil tusle ut Jeg har flere prosjekter jeg må få gjort noe med, så jeg er ikke ferdig i toppolitikken selv om jeg skulle bli vraket fra stortingslisten, har Dagrun Eriksen tidligere sagt til tv2.no.

Mer konservativ erstatter

Den relativt ukjente Hans Fredrik Grøvan (59) ble Dagrun Eriksens banemann under nominasjonsmøtet i Mandal fredag kveld. Han er en godt kjent og populær politiker lokalt i Vest-Agder, og var ordfører i den tradisjonelt svært sterke KrF-kommunen Lyngdal fra 1995 til 2007.

Grøvan er i dag 1. vararepresentant for nettopp Dagrun Eriksen til Stortinget, men kan etter valget neste høst altså belage seg på en tilværelse som fast møtende representant. Han var også vararepresentant for Vest-Agder i perioden 2001-2005.

59-åringen beskrives som en noe mer konservativ kandidat enn Eriksen, trygt plassert på høyresiden internt i KrF. Etter at seieren var innkassert fredag kveld takket han eget fylkeslag for tilliten.

– Jeg ser virkelig frem til å skulle gjøre en jobb både for KrF og for Vest-Agder. Jeg håper at også de som ikke stemte på meg i kveld er klare til å stå på i valgkampen som kommer, sier Hans Fredrik Grøvan.